Top cinci utilizări delicioase ale fructelor în bucătărie. Cum „se împacă“ perele cu ficatul de raţă
0Vreţi să daţi o savoare deosebită preparatelor voastre? Bucătarii ne recomandă să apelăm cu încredere la fructe. Acestea, fie că sunt dezhidratate, poşate sau transformate în sosuri merg de minune cu mai multe tipuri de carne, dar şi cu brânzeturi şi în aperitivele reci.
Mixul dintre dulce, sărat şi picant par să fie tot mai căutate, mai ales când vine vorba despre peparate la cuptor sau la grătar. Dulceaţa din preparate o puteţi obţine cu ajutorul fructelor, care se împacă foarte bine cu mai toate tipurile de carne, cu brânzeturile sau cu aperitivele reci.
Alături de bucătarul Gheorghe Marica am realizat un top 5 fructe care pot fi folosite cu încredere în mâncare.
- Prunele confiate: acestea se împacă foarte bine cu carnea de vită, dar şi cu baconul. Puteţi realiza un preparat pe care nu îl vor uita repede musafirii folosindu-vă de muşchiuleţ de vită frăgezit, care este întins pe o folie, bătut puţin, după care se adaugă carne de pui, bacon sau carne afumată, iar în mijloc prune confiate. Carnea se rulează şi se bagă pentru 35 de minute la cuptor, la 180 de grade. De asemenea, prunele confiate pot fi acoperite cu bacon şi băgate la cuptor, rezultând o gustare savuroasă.
- Caisele poşate: merg bine cu pastrami de raţă, dar şi cu carne de pasăre în general. Caisele poşate sunt o delicioasă umplutură pentru o ruladă din carne de curcan cu bacon, la cuptor.
- Perele: aceste fructe se potrivesc cu ficatul de raţă. Pentru un plus de zavoare, bucătarul vă recomandă să caramelizaţi fructele.
- Fructele de pădure: gustul lor dulce-acrişor pare să se împace foarte bine cu ceafa de porc sau cu muşchiuleţul de porc, făcute la grătar sau la cuptor. Când vine vorba despre fructe de pădure, cei mai mulţi bucătari apelează la sosuri. Ca agent de îngroşare se poate folosi mierea, însă nu în exces. Sosul preparatului trebuie să aibă un gust dulce-acrişor.
- Fructele seci şi cictricele: cele mai bune prietene ale brânzeturilor. De asemenea, acestea pot fi folosite şi la antreurile reci.
Bucătarii ne îndeamnă să nu ne ferim nici de fructele exotice. Cel mai des întâlnit fruct exotic folosit în mâncare este avocado. Acesta merge foarte bine în aperitive cu ouă de prepeliţă sau anşoa. De exemplu, dacă vrem să ne răsfăţăm papilele gustative şi ne place combinaţia dintre dulce şi sărat putem să apelăm şi la un piept de pui „Brazilian”.
Pentru acest preparat avem nevoie de ananas şi citrice uşoare. Pieptul de pui se dă prin puţină făină şi se prăjeşte în puţin unt, după care se stinge cu puţin vin. Se mai ţine 2-3 minute pe foc până scade vinul, după care se pun fructele, care trebuie să rămână al dente. La final se adaugă smântâna dulce.
„Fructele se evită de obicei în ciorbe. De asemenea, nu prea merg nici cu tocăniţele. Nu este niciun fruct de care ar trebui să ne ferim. Important este cum îl combinăm şi cu ce”, precizează bucătarul Gheorghe Marica.