Povestea statuii construite de români în Lazio. Este singurul monument ridicat vreodată de străini pe teritoriul Italiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Monumentul are 450 de kilograme şi 1,7 metri FOTO Virgil Asoltanei
Monumentul are 450 de kilograme şi 1,7 metri FOTO Virgil Asoltanei

O asociaţie formată din 120 de români se încăpăţânează să schimbe un capitol din istoria predată copiilor în şcolile din Italia. Ar fi vorba despre un episod foarte puţin cunoscut, privitor la câţiva mii de români care au luptat alături de italieni în Primul Război Mondial. Primul pas făcut de asociaţie a fost realizarea unui monument dedicat soldaţilor români.

Asociaţia Răzeşii, formată din 120 de români, se încăpăţânează să le găsească conaţionalilor un loc în cărţile de istorie ale Italiei. Aceştia au aflat, studiind în arhivele din Peninsulă, că nu mai puţin de 20.000 de români, parte din armata austro-ungară, au fost luaţi prizonieri în 1918 şi şi-au găsit sfârşitul pe teritoriul Italiei. 

Parte din aceşti prizonieri şi-au pierdut viaţa din cauza unor boli, parte din cauza condiţiilor grele din lagăre, iar parte au fost înrolaţi în armata italiană şi şi-au văzut sfârşitul pe front. 

În 1918, s-a constituit Legiunea Horia, Cloşca şi Crişan, din câteva mii de prizonieri români. Aceştia proveneau în proporţie de 80% din zona Ardealului şi o parte mică din zona Bucovinei. Legiunea era formată din trei regimente – Horia, Cloşca şi Crişan, care au luptat împreună cu Armata a IV-a italiană, împotriva Imperiului Austro-Ungar. 

Această legiune era sub conducerea comandantului Luigi Ferrigo, care era căsătorit cu o româncă. Se bănuieşte că în jur de 3.000 de români au fost înrolaţi în această legiune. 

Românii nu apar în cărţile de istorie ale italienilor 

Potrivit lui Vasile Sînzianu, un român stabilit în Italia în 2004, care a pus bazele asociaţiei Răzeşii, aceşti români care şi-au pierdut viaţa pe pământ italian nu sunt precizaţi în nicio carte de istorie care ajunge pe băncile şcolilor din Italia. 

Prin intermediul asociaţiei înfiinţate acum 6 ani, Vasile Sînzianu vrea ca măcar o pagină din istoria italienilor să îi amintească şi pe români, care în prezent sunt cea mai numeroasă comunitate de străini din Italia. 

„Generaţiile actuale nu ştiu că românii au avut aici o regiune, care şi-a dat sufletul pentru Italia. Aceştia au luptat cu uniforma şi armamentul italienilor, dar au avut asupra lor şi tricolorul românesc. Românii aceştia au fost atât de nenorocoşi, au luptat alături de italieni, dar nu au fost recunoscuţi nici de ei nici de români”, explică Vasile Sînzianu.

Primul pas a fost construirea unui monument, care să îi recunoască pe aceşti români care şi-au găsit sfârşitul în Italia, acum 100 de ani. Demersurile pentru acest monument s-au întins pe trei ani. Italienii au acceptat foarte greu un monument străin pe teritoriul lor. 

monument romani italia 2


Foto: Vasile Sînzianu

O caschetă şi o armă amintesc de românii care au murit în Italia acum 100 de ani

„E primul monument dedicat românilor care a fost aprobat vreodată pe teritoriul Italiei. Nici măcar pentru aliaţii lor nu au un monument. A fost o luptă care s-a întins pe trei ani, ca acest monument să fie aprobat şi să fie dezvelit. Mi s-au închis multe uşi, dar uşor, uşor am reuşit. Nu e foarte uşor să pui un monument pe teritoriu italian. Puteam să punem mai uşor o plăcuţă comemorativă într-un cimitir, dar a fost altceva la un monument”, mai spune românul.

Monumentul care are 1,7 metri înălţime şi 450 de kilograme  înfăţişează o caschetă şi o armă din metal, realizate după modelul celor din Primul Război Mondial. Acestea sunt aşezate pe un soclu din marmură.

Totul s-a realizat cu ajutorul voluntarilor asociaţiilor. Finanţarea a fost susţinută de voluntari, dar şi de firme care au ales să se implice. Pe monument scrie „În memoria militarilor români, căzuţi la datorie în 1918, pe pământ italian”. 

La monument a muncit, gratuit, un alt român stabilit în Italia. Este vorba despre Virgil Asoltanei din comuna bistriţeană Telciu, care munceşte în Italia de ani buni, în construcţii. În total, acesta a muncit o lună şi jumătate la acest monument. Doar asamblarea acestuia a durat mai bine de trei zile. 

monument romani italia  4

Virgil Asoltanei a muncit mai bine de o lună voluntar, la acest monument (Foto: Virgil Asoltanei)

Monumentul a fost dezvelit în data de 25 martie. Acesta a fost amplasat într-un parc din localitatea Montalto di Castro, din Provincia Viterbo, Lazio. În localitatea respectivă trăiesc 8.500 de locuitori, dintre care 850 sunt români. 

„Noi nu ne oprim aici, noi ne-am dori ca o pagină din istoria Italiei să conţină informaţii cu ce au făcut românii în 1918. Acesta este următorul pas pe care vrem să îl facem. Suntem o comunitate mare, avem copii  născuţi aici, care trebuie să ştie despre asta”, completează românul.

monument romani italia  3

Vasile Sînzianu, lângă monument (Foto: Vasile Sînzianu)

Vă mai recomandăm:

10 curiozităţi despre grănicerii năsăudeni care au fost la un pas să-l omoare pe Napoleon Bonaparte şi să schimbe istoria mondială

Ce „privilegii” le oferea Imperiul Austro-Ungar transilvănenilor pentru a-i convinge să lupte în Primul Război Mondial

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite