Numărul erorilor făcute de fermierii bistriţeni care cer subvenţie este de două ori mai mare decât media naţională

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Potrivit directorului APIA, Florin Căpraru, Bistriţa-Năsăud se numără printre judeţele cu cele mai numeroase probleme şi erori când vine vorba despre dosarele făcute de fermieri pentru a primi diferite subvenţii. Mai mult, aproape 5000 de fermieri se văd nevoiţi să înapoiască sumele primite, după ce nu au respectat condiţiile impuse de măsurile accesate.


În cadrul unei întâlniri de lucru organizate de către prefectul judeţului, Ioan Ţintea, reprezentanţii APIA, a APDRP şi a Camerei Agricole au expus problemele cu care se confruntă. Potrivit directorului APIA, Florin Căpraru, rata erorilor în Bistriţa-Năsăud este de 3,89%, în timp ce la nivel naţional nu trece de 1,88%.

Sperăm ca măcar rata (n.r. erorilor) să o aducem măcar la media pe ţară, nu într-un an, dar măcar în 2-3, a precizat Florin Căpraru.



Acesta a vorbit şi despre ce duce la aceste erori, care obligă nu mai puţin de 4970 de fermieri să restituie sumele primite de la APIA, sume care au ajuns la 3,7 milioane de lei, dintre care s-au recuperat 2,2 milioane de lei.

Cele mai multe erori datează din 2008, când totul era pe hârtie, iar marja de eroare dintre suprafaţa reală şi cea declarată era mult mai mare. Printre neregulile constatate s-au numărat şi cultivarea altor cereale decât dele declarate sau păşuni arate.

Pentru ca diferenţele dintre suprafeţele de teren declarate şi cele reale să nu fie aşa de mari, APIA pune la dispoziţie programul care îi ajută pe fermieri să localizeze şi să-şi calculeze exact suprafeţele. Pentru acest lucru însă, este necesar un drum în plus al fermierilor la APIA pentru a beneficia de aceste servicii.

Neactualizarea registrelor agricole la primăriile din mediul rural face ca să nu existe unitate administrativ teritorială care să nu aibă probleme cu terenurile care nu sunt declarate corect.

Îmi pare rău că am ajuns să gestionez asemenea situaţii. Sper ca numărul fermierilor care trebuie să dea înapoi banii să scadă considerabil, a completat Florin Căpraru


Conform directorului APIA, fermierii au la dispoziţie 30 de zile să îşi achite debitele, după care încep penalizările. Recuperarea sumelor de la fermierii care nu vor să achite benevol se va face prin compensare, reprezentanţii APIA reţinând din subvenţiile viitoare.

 

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite