FOTO Un secol de la începerea Primului Război Mondial, marcat cu 100 de porumbei albi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cei 100 de ani de la începerea Primului Război Mondial au fost marcaţi la Bistriţa în prezenţa vicepremierului Liviu Dragnea şi a premierului Victor Ponta. Pentru cei care şi-au pierdut viaţa acum un secol a fost depusă o coroană la Monumentul Eroilor şi au fost eliberaţi 100 de porumbei albi.

Primăria Bistriţa a marcat sâmbătă 100 de ani de la începerea Primului Război Mondial în Piaţa Unirii, chiar în faţa monumentului dedicat eroilor, asta după ce mai multe oficialităţi au plecat în procesiune din Piaţa Centrală, având în faţă fanfara Garnizonei Bistriţa.

În Parcul Eroilor s-au alăturat şi vicepremierul şi ministrul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice Liviu Dragnea,  dar şi premierul Victor Ponta. În faţa Monumentului Eroilor s-a desfăşurat un ceremonial militar şi religios în memoria victimelor Primului Război Mondial.

„Vreau să mă alătur mesajului de pace, mesajului de înţelegere a istoriei zbuciumate a acestui oraş, a acestei regiuni, a acestei ţări şi a acestui continent. Întreaga Europă a comemorat în 2014 o sută de ani de la începutul Primului Război Mondial, cel care a adus atâtea distrugeri, cel care a pierdut atâtea vieţi. Românii din Bistriţa şi din Transilvania au suferit pierderile Primului Război Mondial cu doi ani înainte faţă de cei de peste Carpaţi. Ştiu foarte bine cum regimentul de aici, din Bistriţa, în care erau români, maghiari, saşi a participat încă din 1914 şi a plătit tributul de sânge în acel prim război”, a declarat premierul Victor Ponta.

Căldura a dat bătăi de cap militarilor Brigăzii 81 Mecanizată „General Grigore Bălan”, unii dintre ei având nevoie de îngrijiri medicale.

Festivitatea s-a încheiat cu depunerea unei coroane de flori la Monumentul Eroilor, în memoria celor care şi-au pierdut viaţa acum un secol, dar şi eliberarea a 100 de porumbei albi, spre entuziasmul copiilor prezenţi.

Zilele Bistriţei din acest an sunt dedicate Primului Război Mondial, având loc mai multe evenimente care aduc aminte de evenimentul de acum un secol. Printre acestea se numără expoziţii foto sau filatelice, precum şi conferinţe.

România a intrat în Primul Război Mondial în 27 august 1916, însă românii din Imperiul Austro-Ungar, adică din Transilvania şi Bucovina, au intrat în prima conflagraţie mondială doi ani mai devreme, în 1914.



Vă mai recomandăm:

Ororile Primului Război Mondial, surprinse cu aparatul foto

Donaţii de tutun şi teama de infidelitate a soldaţilor de pe front. Ineditul celui de-al Doilea Război Mondial, în presa bistriţeană

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite