FOTO Povestea lui Raul Gălan, unul dintre cei doi români admişi anul acesta la New York University

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Raul Gălan
FOTO Raul Gălan

Admis deja la Universitatea Bucureşti, bistriţeanul de doar 18 ani s-a gândit să-şi încerce norocul şi la New York University, în cadrul târgului dedicat absolvenţilor din Cluj-Napoca. Surpriza a făcut ca el să se numere printre cei 300 de elevi din toată lumea care au avut posibilitatea să meargă la interviul din Abu Dhabi şi mai apoi să fie ales printre cei 150 de tineri declaraţi admişi la NYU.


Aventura lui Raul Gălan a început în urmă cu doar câteva luni. Fixat pe Universitatea Bucureşti, unde deja a fost admis pe baza rezultatelor sale de la olimpiadele naţionale de istorie, unde a luat locul I în 2011, elevul Colegiului Naţional ”Andrei Mureşanu” din Bistriţa a dorit să studieze şi ofertele prezentate în cadrul târgului din Cluj-Napoca.


Fascinat de condiţiile şi ofertele Universităţii New York, elevul bistriţean nu a ezitat să-şi depună dosarul şi acolo. Întrebat de ce a ales tocmai NYU, tatăl tânărului ne spune:

Ne-au ales ei pe noi. El a mers deschis, cu diplomele câştigate şi cu cartea scrisă şi le-a captat atenţia. Noi nu aveam cum să ne aşteptăm să fie selectat. Nici în Europa nu l-am fi putut susţine financiar, noi suntem bugetari. La câteva zile de la depunerea dosarului, bistriţeanul a fost contactat de către reprezentanţii Universităţii New York, care îi spuneau că se numără printre cei 300 de elevi din toată lumea care au posibilitatea să participe la interviul final de la Abu Dhabi.


Deşi a avut posibilitatea să aleagă între cele trei filiale pe care le are Universitatea New York, în Statele Unite, Abu Dhabi şi respectiv Shanghai, tânărul a optat pentru cea din Abu Dhabi, fiind fascinat de lumea arabă şi datorită bursei care îi era oferită. Deşi are o idee despre domeniul în care ar vrea să activeze, şi anume diplomaţia, tânărul ne  spune că este deschis şi se lasă surprins de tot ce are să-i ofere universitatea.


Aceasta ajunge la 300.000 de dolari pentru toţi cei patru ani de studii, urmând să fie acoperite şcolarizarea, cazarea, masa, dar şi două deplasări anual acasă sau alte cheltuieli.

Interviul a fost şi el unul atipic. Au fost demonstraţii de cursuri, activităţi recreative, dar şi o discuţie cu un profesor de acolo, care însă a fost relaxată, m-a făcut foarte repede să am încredere în el. Toate activităţile şi cursurile erau supravegheate atent de către un psiholog şi un pedagog. În asta a constat tot interviul, ne explică Raul.


Cu toate că activităţile erau extrem de relaxante şi nu aduceau cu examinarea tipică, bistriţeanul precizează că evaluarea a fost una foarte complexă, pedagogul şi psihologul care însoţeau tinerii studiind cu atenţie mişcările fiecărui candidat. Observaţiile, alături de alte documente şi lucrări, alcătuiau mai apoi un dosar destul de stufos şi complex.


Acesta mai spune că ceilalţi studenţi, care proveneau din zeci de ţări s-au arătat foarte impresionaţi de costumul popular românesc, considerat exotic, mai ales de către cei din lumea arabă.


Vizita în Abu Dhabi nu a făcut altceva decât să îi confirme faptul că a ales bine, chiar dacă la momentul aplicării a riscat destul de mult ignorând celelalte universităţi prestigioase din lume.


Tânărul a avut ocazia să cunoască locuri superbe care îţi taie respiraţia, dar şi oameni care l-au impresionat. La interviuri a participat şi fostul prim-ministru al Regatului Unit, James Gordon Brown.  


Întrebat dacă ia în calcul o revenire în ţară după cei 4 ani de studii, Raul spune:

Mi-aş dori să revin. Încă am optimismul acela, să revin, să schimb lucrurile. Sunt, însă, deschis tuturor ofertelor.


Cu tot entuziasmul şi euforia care îl încearcă, bistriţeanul recunoaşte că nu ar fi îndrăznit să le ceară părinţilor să-l susţină financiar la o altă universitate din lume care nu i-ar fi oferit o bursă.


Pe lângă rezultatele deosebite obţinute la competiţiile naţionale de istorie, tânărul a scris şi o carte despre istoria Colegiului Naţional ”Andrei Mureşanu”, unde şi învaţă.


Raul Gălan se numără printre cei doi români care au fost admişi anul acesta la Universitatea New York. Pe lângă Raul Gălan şi un alt tânăr din Bucureşti care au fost admişi anul acesta la UNY, mai învaţă doi români la Universitatea New York, unul fiind în primul an, iar altul în anul II. Printre cei patru români care au ocazia să studieze la UNY se mai numără o bistriţeancă, acum în anul II.
 

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite