FOTO Apa şi gheaţa au făcut ravagii în Bistriţa-Năsăud, inundând zeci de gospodării şi drumuri. Autorităţile judeţene au cerut sprijinul armatei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Problemele pe care le face apa şi aglomerările de gheaţă de pe râurile din Bistriţa-Năsăud par să continue şi în weekend. Autorităţile judeţene s-au arătat depăşite de situaţie şi au cerut deja sprijinul armatei.


UPDATE 14:30:

Pe tot parcursul nopţii, Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă (C.J.S.U.) a monitorizat situaţia operativă de pe toate cursurile de apă din judeţul Bistriţa – Năsăud.Din cauza unui zăpor de gheaţă format pe cursul râului Zagra, drumul judeţean 172 a fost inundat pe o distanţă de peste 500 de m, la intrare în localitatea Zagra, spre Mocod. 

Comitetul Local pentru Situaţii de Urgenţă Zagra a luat măsura asigurării transportului pentru 2 persoane care necesitau dializa, cu ajutorul echipajelor specializate.

Încă de la primele ore ale dimineţii, echipajul pirotehnic din cadrul I.S.U. „Bistriţa” a fost direcţionat în teren pentru continuarea misiunilor de sprijin în zona respectivă. Astfel, pirotehniştii bistriţeni au ajuns în punctul unde s-a format zăporul de gheaţă, cu ajutorul unei bărci şi au executat opt detonări controlate, folosind cca. 5 kg material exploziv. 

După succesiunea de explozii, au fost create canale de scurgere a apei, astfel că zăporul a fost dislocat, iar drumul judeţean a devenit practicabil.

Ulterior, în jurul orei 12.00, echipajul pirotehnic a fost direcţionat spre loc. Rebra. Aici, un zăpor de cca. 800 de m a provocat inundarea a 16 gospodării (curţi şi două beciuri), curtea şcolii din localitate, două terenuri de sport şi un parc.

Pomperii militari de la Secţia Năsăud acţionează, de la primele ore ale dimineţii, cu motopompe pentru sprijinirea populaţiei efectate de inundaţie, prin evacuarea apei din curţi şi beciuri. 

Comitetul Local pentru Situaţii de Urgenţă Rebra, cu utilaje grele (buldoexcavatoare), echipaje SGA BN şi echipaje de pompieri (cel pirotehnic şi alte echipaje) fac eforturi susţinute pentru distrugerea zăporului şi gestionarea situaţiei din teren.

Situaţii de urgenţă generate de formarea zăpoarelor de gheaţă au mai fost înregistrate în localităţile Spermezeu, Chintelnic şi Crainimăt, echipaje ISU şi Comitetele Locale pentru Situaţii de Urgenţă au monitorizat situaţia operativă din teren şi au acţionat cu utilaje grele (buldoexcavatoare) pentru dislocarea formaţiunilor de gheaţă.

În continuare, Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, prin preşedinte -prefectul judeţului, domnul Ovidiu Victor Frenţ, preşedintele Consiliului Judeţean Bistriţa Năsăud, domnul Emil Radu Moldovan şi comanda inspectoratului monitorizează situaţia operativă din localităţile (Şanţ, Valea Mare, Maieru, Anieş, Rebra şi alte locaţii din judeţ unde s-au format zăpoare ce ameninţă comunităţile respective) şi va aloca toate resursele disponibile pentru sprijinirea populaţiei.


Peste 10 comune din Bistriţa-Năsăud au gospodării, grădini şi drumuri inundate sau acoperite cu bucăţi mari de gheaţă. Comitetele locale pentru situaţii de urgenţă, ISU Bistriţa şi autorităţile locale lucrează fără încetare de vineri pentru a evacua apa sau a curăţa bucăţile mari de gheaţă.

ISU Bistriţa a intervenit cu motopompe pentru evacuarea apei, iar echipajul pirotehnic a lucrat la foc automat pentru a sparge podurile de gheaţă care ameninţau mai multe localităţi. 

În comuna Rebra au fost inundate 16 gospodării, iar în localitatea Telcişor bucăţile e gheaţă şi apa au intrat în 15 gospodării. De asemenea, mai multe drumuri judeţene au fost inundate, fiind impracticabile pentru ore bune.

„La Rebra, la fel ca în multe zone din judeţ sunt probleme foarte mari din cauza podurilor de gheaţă! Dispozitivele ISU sunt împărţite în mai multe zone ale judeţului şi din cauza gravităţii situaţiei am apelat inclusiv la sprijinul armatei pentru distrugerea podurilor de gheaţă”, a declarat preşedintele de Consiliu Judeţean, Radu Moldovan. 

Potrivit Bistriţeanul.ro, în localitatea Cociu, blocurile de gheaţă au distrus o microhidrocentrală în valoare de 7 milioane de euro, care urma să fie pusă în funcţiune săptămâna viitoare. 

Blocurile de gheaţă au distrus clădirea şi au înghiţit un autoturism. Un inginer care lucra la microhidrocentrală s-a salvat în ultimul moment din calea apelor.

Vă mai recomandăm:

FOTO VIDEO Gospodării şi drumuri inundate din cauza podurilor de gheaţă

Fenomenul de zăpor a reapărut după doi ani pe Bistriţa, în Neamţ. Gheaţa acoperă râul pe 8 kilometri şi are grosimi de până la 5 metri

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite