Fiică de poliţist ucisă cu bestialitate acum 20 de ani. Autorul n-a fost încă găsit: „Ancheta n-a fost una serioasă“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Serialul „România infractorilor necunoscuţi“ continuă astăzi „Adevărul“ cu un caz scandalos, referitor la o crimă petrecută în 1997. A fost omorâtă cu violenţă chiar fiica unui poliţist şi nepoata şefului de atunci al Inspectoratului Judeţean de Poliţie Bistriţa-Năsăud. Cu toate acestea, investigatorii sunt acuzaţi că au anchetat cazul cu multă lejeritate, iar criminalul n-a fost prins.

Una dintre cele mai notorii crime cu autor necunoscut din istoria Bistriţei-Năsăud s-a petrecut în 1997, chiar în oraşul reşedinţă de judeţ. Dosarul a primit numele „Crima de la punte“ şi mai este şi acum verificat periodic de către procurori şi poliţişti. 

În 1997, în noaptea de 24 spre 25 iulie, Susana Sanda Băloiu, o femeie de 34 de ani din Bistriţa a fost strânsă de gât şi aruncată inconştientă pe malul râului Bistriţa. În noaptea cu pricina, în municipiul Bistriţa a căzut o ploaie torenţială, nivelul râului crescând foarte mult. Victima a murit înecată, iar apa i-a luat trupul şi l-a purtat la câţiva kilometri. Ploaia ar fi şters, de asemenea, probe esenţiale în anchetă. 

În acea seară Susana Sanda Băloiu se afla acasă, împreună cu fiica ei. Soţul său a anunţat-o că pleacă la Satu Mare să aducă marfă pentru mica afacere cu saltele pe care o pusese pe picioare. 

Vizitată de un bărbat în toiul nopţii

În timpul nopţii, după ce fiica sa de 10 ani a adormit, femeia a primit vizita unei persoane de sex masculin. Faptul că vizitatorul este bărbat a fost confirmat de trei martori diferiţi, care însă n-au putut oferi detalii despre identitatea acestuia. Mai mult, unul dintre martori, vecin al victimei, a purtat un dialog cu bărbatul respectiv, de la geamul locuinţei, fără a putea să-i identifice, din cauza întunericului. 

Dispariţia femeii a fost anunţată abia în 26 iulie, de către soţul acesteia, Andrei Savin Băloiu şi de către tatăl Alexandru Archiudean, un poliţist ieşit la pensie. Iniţial, cazul a fost tratată ca o dispariţie voluntară. La două zile de la dispariţie, cadavrul femeii a fost găsit în râul Bistriţa. 

„Pe corpul victimei au fost identificate diverse urme de violenţă. În noaptea comiterii faptei, la domiciliul victimei se afla doar fiica acesteia, în vârstă de 10 ani, care a relatat organelor de anchetă că a auzit-o pe mama sa purtând discuţii cu un bărbat, aceasta întâmplându-se în jurul orei 3.00, în apartamentul acestora, după care mama sa a acceptat să părăsească imobilul, însoţind acea persoană“, declara Sîngeorzan Angela, purtătorul de cuvânt al Parchetului de pe lângă Tribunalul Bistriţa-Năsăud pentru televiziunea publică, într-o emsiune dedicată cazului difuzată în 2015.

Necropsia a confirmat faptul că moartea victimei a fost violentă, datorându-se asfixiei mecanice prin înec. De asemenea, potrivit cotidianului „Gazeta de Bistriţa“, care a oferit de-a lungul timpului nenumărate detalii despre acest caz, corpul mai prezenta leziuni la nivelul capului, al gâtului şi al toracelui şi urme de strangulare cu mâna. Asupra cadavrului au fost găsite şi bijuteriile din aur pe care le purta victima, investigatorii excluzând astfel jaful.

Victima, nepoata şefului poliţiei 

Sanda Băloiu era nepoata şefului poliţiei bistriţene de la acea dată, Ioan Negruşa, iar tatăl său, Alexandru Archiudean, era şi el un fost poliţist ieşit la pensie. Cu toate acestea, Zaharia Cotoc, jurnalist de investigaţii şi fost cadru militar, care urmăreşte acest caz de mai bine de un deceniu spune că procurorii şi poliţiştii care s-au ocupat de caz au făcut greşeli serioase. 

„Ancheta n-a fost una serioasă. S-a greşit încă de la primele cercetări. Nu s-au luat probe nici din casă. E atât de complicat acest caz, încât se poate scrie cu uşurinţă un roman. Cazul va muri. Au fost nişte martori, care au fost audiaţi sumar şi cam atât. Unul dintre martori chiar a intrat în dialog cu criminalul, însă nu s-a insistat pe ce au vorbit“, precizează Zaharia Cotoc. 

Martorii despre care vorbeşte jurnalistul de investigaţii, trei la număr, au auzit în noaptea cu pricina, între orele 3.00 şi 4.00, un ţipăt scurt de femeie şi uşa de la intrarea în scara blocului cum se trântea. Aceştia s-au uitat pe geam şi au văzut un bărbat care lovea un corp întins pe jos, care mai apoi a fost târât spre albia râului Bistriţa. Curios este faptul că niciunul dintre cei trei martori nu a sunat la poliţie pentru a anunţa cele văzute.

image

Cercul de suspecţi a inclus şase persoane, printre care şi soţul femeii ucise. Cei şase au fost testaţi cu detectorul de minciuni, rezultatul nefiind concludent, astfel încât niciunul dintre suspecţi nu a fost pus sub acuzare. 

Soţul victimei a precizat că în noaptea cu pricina a fost în Satu Mare, dar, potrivit jurnalistului de investigaţii Zaharia Cotoc, nimeni nu i-a verificat corespunzător varianta. De asemenea, soţul victimei a făcut curat în apartamentul în care locuiau la o zi după dispariţie Sandei Băloiu, când încă nu se ştia că aceasta a fost omorâtă. Multe probe au fost distruse atunci, cred anchetatorii. 

Cât despre mobilul crimei, Zaharia Cotoc este convins că a fost gelozia. De asemenea, acesta consideră că crima a fost planificată, nefiind o chestie impulsivă. „A fost o chestie de gelozie, aşa cred. Sanda Băloiu era genul de femeie cu fustă scurtă care întorcea capul bărbaţilor pe stradă. 99% această crimă a fost cauzată de gelozie. Nu cred că a fost o chestie impulsivă, ci planificată”, mai spune jurnalistul de investigaţii. 

Autodenunţ fals la 18 ani de la crimă

În anul 2015, la scurt timp după ce TVR a difuzat un reportaj despre acest caz, un deţinut încarcerat în Penitenciarul Iaşi la peste 20 de ani de închisoare s-a autodenunţat.

Potrivit anchetatorilor, autodenunţul în cazul deţinuţilor care au condamnări „grele“ nu este ceva neobişnuit. Autodenunţurile îi ajută să mai schimbe aerul şi să se plimba dintr-o localitate în alta.

Dănuţ Romedea, deţinutul în cauză, a fost adus la Bistriţa şi audiat. Acesta le-a spus procurorilor că a omorât-o pe Sanda Băloiu pentru a-i fura bunurile avute asupra sa. Această variantă nu stătea în picioare, tocmai pentru că bijuteriile purtate de victimă încă se aflau asupra sa. În rest, toate detaliile pe care a putut să le ofere Romedea fuseseră deja prezentate în presă şi erau cunoscute.

„Începând cu data de 19 octombrie 2015, în cauză se efectuează cercetări penale asupra altei persoane care s-a autodenunţat cu privire la această faptă, în timp ce se afla în penitenciar, unde executa o pedeapsă aplicată pentru o altă infracţiune comisă. Astfel, în prezent presoana menţionată este cercetată în calitate de inculpat pentru infracţiunea de omor calificat şi deosebit de grav“, declara în 2015 purtătorul de cuvânt al Parchetului de pe lângă Tribunalul Bistriţa-Năsăud. 

În scurt timp însă, deţinutul a fost scos de pe lista de suspecţi, întrucât varianta oferită de acesta nu stătea în picioare. Autorul este căutat în continuare, procurorii, alături de criminalişti, întâlnindu-se periodic pentru a peria noile informaţii apărute, după cum a precizat pentru „Adevărul“ şeful IPJ Bistriţa-Năsăud, Claudiu Jurcan. 

Vă mai recomandăm:

Au trecut 15 ani de la „crima de pe Bolintineanu“: doi tineri înjunghiaţi în propria casă, niciun vinovat

Două sinucideri din Vaslui au răsturnat toate ipotezele poliţiştilor: un bărbat şi-a aplicat 44 de lovituri de topor în cap, altul s-a tăiat de 50 de ori pe gât şi faţă

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite