Drumul către „simbolul” de pace de la Ciceu Mihăieşti dintre regele Ungariei şi Ştefan cel Mare, reabilitat cu 200.000 de euro
0Cetatea Ciceului se numără printre cele mai încărcate de istorie ruine din Bistriţa-Năsăud. Din păcate, până la cetate se poate ajunge doar cu maşini de teren. Acest lucru se va schimba anul acesta, drumul urmând să fie reabilitat cu 200.000 de euro cu ajutorul fondurilor europene.
Cetatea Ciceului, situată în comuna Ciceu Mihăieşti, este atestată documentar în 1304. Cetatea este donată în 1475 de către Regele Ungariei Matei Corvin domnitorului Moldovei, Ştefan cel Mare, în urma acordului de pace dintre cei doi. Acesta transformă cetatea într-una dintre cele mai puternice şi bine fortificate din Transilvania.
În 1538, în Cetatea Ciceului se refugiază domnitorul Petru Rareş, după îndepărtarea sa de pe tronul Moldovei de către turci. Domnitorul Moldovei, Petru Rareş nu scapă nici în Bistriţa-Năsăud de duşmani, voievodul Ioan Zapolya cucerind cetatea în 1540. Revenind pe tronul Moldovei, Petru Rareş intenţionează să recupereze cetatea, însă, Dieta Transivană, preventiv, decide demolarea acesteia în 1544.
Încărcătura istorică a cetăţii este completată cu succes de poveştile şi legendele ce circulă prin părţile locului. Una dintre ele spune că soţia domnitorului Petru Rareş a ajuns la cetate înaintea acestuia şi a ascuns comorile şi bogăţiile familiei într-una din peşterile din apropiere.
Peştera în cauză permite accesul muritorilor doar în ziua de Sânziene sau de Naşterea Sfântului Ioan Botezătorul din 24 iunie. Nimeni însă nu a cutezat să pornească în căutarea comorilor domnitorului, umblând vorba că cel care intră în peşteră nu se mai întoarce. În zonă există 7 peşteri, însă nu se ştie exact în care dintre ele ar fi ascuns soţia lui Petru Rareş comorile.
La Cetatea Ciceului se poate ajunge doar cu maşină de teren
Şi astăzi se mai pot admira ruinele cetăţii, însă se poate ajunge la aceasta doar cu maşini de teren. Cu maşini mici se poate ajunge la maxim un kilometru distanţă de cetate, restul drumului putând fi parcurs doar pe jos.
Acest lucru se va schimba datorită unui proiect întocmit de Primăria comunei Ciceu Mihăieşti, care a cerut nu mai puţin de 200.000 de euro pentru reabilitarea drumului de piatră de trei kilometri. Acesta este depus deja şi se aşteaptă un răspuns, însă primarul Valentin Mureşan nici nu îşi pune problema că nu va primi bani pentru a asfalta drumul în cauză.
Potrivit primarului Valentin Mureşan drumul va avea un covor asfaltic anul acesta. Când va fi gata drumul, cetatea va fi promovată cum se cuvine, cu ajutorul unor hărţi 3D, dar şi cu ajutorul altor mijloace informative care să-i spună povestea cum se cuvine.
„Cine vine aici la noi şi vede minunăţiile acestea, revine indiscutabil”, precizează Valentin Mureşan.
De asemenea, autorităţile locale caută momentan finanţare şi pentru reabilitarea cetăţii, mai mulţi specialişti de la universităţile clujene pregătind un proiect pentru accesarea granturilor norvegiene. Suma maximă acordată de acestea ajunge la două milioane de euro. Momentan nu se ştie de ce sumă ar avea nevoie cetatea pentru a fi pusă în valoare cum merită, cert este faptul că investiţia va fi una însemnată.
Vă mai recomandăm: