Dosarul jafului de 40 de milioane de euro de la Leoni, aproape de soluţionare. Fabrica de unde s-a făcut transferul uriaş a rămas fără director

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Primul director român al companiei şi-a luat rămas bun marţi FOTO: Bianca Sara/Arhivă
Primul director român al companiei şi-a luat rămas bun marţi FOTO: Bianca Sara/Arhivă

Anchetatorii sunt pe cale să dea de urma hoţilor responsabili de cel mai mare prejudiciu înregistrat în România: 40 de milioane de euro. Surse judiciare au precizat pentru Adevărul.ro că hackerii care au stat în spatele jafului au avut ajutor din interior. Până una alta, fabrica de unde s-a făcut transferul a rămas marţi fătă director.

Producătorul german Leoni Wiring Systems a fost în luna august a anului trecut victima unei fraude record de 40 de milioane de euro. Păţania celor de la Leoni, care au în România patru fabrici, a fost făcută publică tocmai de companie, la doar patru zile de la fraudare, printr-un comunicat de presă publicat pe site-ul principal.

„Leoni a realizat vineri, 12 august 2016, că a fost victima unei fraude cu ajutorul unor documente şi identităţi falsificate, prin intermediul canalelor de comunicaţie electronice. (...) Paguba se ridică la 40 de milioane de euro. Activităţile infracţionale nu au afectat infrastructura IT sau securitatea datelor companiei”, preciza compania într-un comunicat de presă publicat pe site-ul oficial în data de 16 august.

În cadrul aceluiaşi comunicat de presă, compania Leoni Wiring Systems mai spunea că, în urma acestui incident, fondurile companiei au fost transferate în conturile sale din străinătate şi că consiliul de management a iniţiat o investigaţie proprie în acest sens. De asemenea, compania anunţa că s-au început demersurile pentru a solicita despăgubiri de la asiguratorul producătorului.  

„Încă nu a fost evaluat efectul pe care această pagubă îl va avea asupra veniturilor companiei prognozate pentru acest an. Lichidităţile Grupului Leoni nu au fost afectate în niciun fel. Operaţiunile Leoni se desfăşoară potrivit planificărilor”, mai spuneau cei de la Leoni în comunicatul de presă.

Deşi în comunicatul făcut public, Leoni Wiring Systems nu dă foarte multe detalii despre cum s-a putut frauda atât de uşor o companie atât de mare, se pare că totul a pornit de la Bistriţa. În spatele acestui tun impresionant stau, potrivit unor informaţii parţial confirmate oficial, mai mulţi hackeri. Practic, aceştia au clonat e-mail-urile unor directori de la sediul central din Germania şi au cerut şefei departamentului Financiar de la fabrica din Bistriţa să transfere aproape 40 de milioane de euro într-un cont. 

Surse judiciare au precizat pentru Adevărul.ro că anchetatorii sunt la un pas să dea de urma făptaşilor. De asemenea, se pare că achetatorii cred că hackerii au avut ajutor din interiorul fabricii. 

Directorul fabricii de unde s-a făcut transferul, pus pe liber 

Marius Cotor, primul director român al companiei a fost pus pe liber marţi, terminându-şi astfel mandatul de cinci ani primit în 2013, cu un an mai repede. Discuţii despre demiterea directorului au apărut încă din toamnă, când nemţii au venit în vizită la fabrica din Bistriţa.

Informaţia nu a fost confirmată oficial de către nemţii de la Leoni, însă, o parte din angajaţi au fost deja anunţaţi că se caută un alt director general. 

Acesta lucrează alături de nemţii de la Leoni încă de când au venit la Bistriţa, iar în momentul în care a fost promovat deja era manager în cadrul companiei.

marius cotor

Marius Cotor (Foto: Bianca Sara)

Leoni Wiring Systems a fost înfiinţată în anul 1917 şi produce cabluri pentru industria auto şi nu numai. În total, Leoni are peste 75.000 de angajaţi în 32 de ţări din lume.La nivel european, Leoni se află pe primul loc în domeniul cablajelor auto, iar la nivel mondial pe locul 4. 

În România, compania a ajuns la 17.000 de angajaţi în trei locaţii: Arad, Bistriţa şi Piteşti. Doar la Bistriţa, Leoni are peste 6000 de angajaţi, în două unităţi de producţie. Leoni Wiring Systems Bistriţa, a raportat în 2015 o cifră de afaceri de peste 1,2 miliarde de lei, cu un câştig net de aproape 14 milioane de lei (3,1 milioane de euro).

Vă mai recomandăm:

Angajata care a transferat 40 de milioane de euro de la producătorul german Leoni în conturile unor hackeri ar fi fost concediată

Nemţii de la Leoni au venit la Bistriţa, după ce compania a fost fraudată de hackeri cu 40 de milioane de euro

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite