Din Germania şi SUA, cu dragoste, pentru România. Prietenele care au bătut mii de kilometri pentru a pune în scenă o şezătoare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Nina şi Diana s-au întâlnit la mii de kilometri de casă, pe uliţele comunei natale FOTO: Bianca Sara Gavrilă
Nina şi Diana s-au întâlnit la mii de kilometri de casă, pe uliţele comunei natale FOTO: Bianca Sara Gavrilă

Au bătut mii de kilometri pentru a ajunge în satul copilăriei. Tot acasă, pe uliţele din Prundu Bârgăului, s-au reunit şi au ales să îşi celebreze astfel dragostea pentru tradiţii şi prietenia totodată printr-o şezătoare tradiţională, ca acum 100 de ani.

Nina Borgovan şi Diana Luncan au 41 şi respectiv 42 de ani şi se cunosc de când abia ştiau să articuleze câteva cuvinte. Cele două prietene au crescut împreună, pe uliţele din comuna Prundu Bârgăului, situată la 20 de kilometri de Bistriţa. 

Viaţa le-a despărţit însă acum 17 ani. Una a ajuns tocmai în America, la Chicago, iar alta în Germania, la Ausburg. Dorul de casă le poartă cel puţin o dată pe an în Prundu Bârgăului, unde, dacă reuşesc să se sincronizeze, se şi întâlnesc. 

Nina Borgovan trăieşte şi munceşte de mai bine de 11 ani în oraşul nemţesc Ausburg. Femeia lucreaz[ ca psiholog clinic într-un spital, după ce înainte de a părăsi ţara a lucrat tot în domeniul medical.

Diana Luncan în schimb s-a stabilit în Chicago acum 17 ani. Acolo este consultant pentru o firmă de produse cosmetice.

În prima lună a acestui an, destinul le-a ajutat să se întâlnească din nou pe uliţele din Prundu Bârgăului. Una dintre zilele de concediu petrecute acasă a fost transformată însă într-o şezătoare ca acum 100 de ani. 

Ideea i-a venit Ninei, iar Diana a îmbrăţişat-o imediat. Şi-au adunat prietenii şi i-a rugat să îmbrace costumul tradiţional şi să se întâlnească la o casă veche de 120 de ani, pe care Nina nu ştie dacă o va mai găsi în picioare anul viitor când se va întoarce în satul natal.

sezatoare bistrita 9

Nina a apelat la tanti Paraschiva pentru a o învăţa să toarcă FOTO: Bianca Sara Gavrilă

„Cunosc casa asta de când eram copil, mai exista de vreo 42 de ani. Toată copilăria mea am trecut pe lângă ea şi nu aş vrea ca la următoarea vizită acasă să nu o mai găsesc”, mărturiseşte Nina Borgovan.

Femeia spune că a ţinut neapărat să pună în repună în scenă un eveniment dispărut din toate satele româneşti din dragoste pentru tradiţii, dar şi pentru că în Germania îi lipsesc.

„Locuiesc în Germania şi de fiecare dată când vin acasă mi-s atât de dragi oamenii şi locul ăsta, pentru că aici am crescut, aici am copilărit. Îmi plac tradiţiile, îmi place să îi adun pe toţi oamenii din sat. Nicăieri nu-i ca acasă, asta vreau să transmit, pentru că sunt foarte mulţi români care duc dorul familiei, a tradiţiilor, a locurilor, dorul de povesti româneşte”, precizează Nina Borgovan.

O aprobă Diana Luncan, care mărturiseşte că mai are doar câţiva prieteni în Chicago care o ajută să nu uite de tot româna şi cu care se încăpăţânează să comunice în limba maternă.

sezatoare bistrita 12

Nu au lipsit nici jocurile tradiţionale FOTO: Bianca Sara Gavrilă

A îmbrăcat costumul popular după o pauză de vreo 30 de ani

Diana Luncan recunoaşte că nu a avut ocazia să îmbrace costumul tradiţional de când era în şcoala generală. A făcut-o însă anul acesta cu drag, iar hainele care au şi 100 de ani au determinat-o să îşi comande şi ea unul la un meşter popular din zonă, cu care să se întoarcă în SUA.

„Am un costum popular care a fost al bunicii. Pânzăturile sunt foarte vechi, la fel şi pieptarul, care cred că are 120 de ani. Sumanul şi trăistuţa le-am împrumutat de la verişoara mea. Pieptarul a făcut parte din straiele de nuntă ale unei străbunici”, precizează Diana Luncan. 

Zeci de persoane au răspuns afirmativ invitaţiei de a învia fie şi pentru o zi şezătoarea de acum un secol. Alături le-a fost şi tanti Paraschiva, o localnică de 84 de ani, care s-a asigurat că regulile de acum 50 de ani erau respectate şi-n 2019. Femeia mărturiseşte că îi sunt tare dragi şezătorile şi este legată de acest eveniment din  comunităţile rurale, deşi nu mai există, întrucât chiar la o şezătoare şi-a întâlnit soţul, acum 65-70 de ani.

În cadrul şezătorii fetele şi femeile îmbrăcate în haine tradiţionale au croşetat, au tricotat şi au tors, folosind unelte la fel de vechi ca şi casa în care s-au întâlnit. Totul a fost stropit cu ţuică fiartă şi stins cu bucăţi de plăcintă cu brânză şi cârnaţi. 

sezatoare bistrita 1

Evenimentul s-a încheiat cu o plimbare cu căruţele trase de cai, pe uliţele satului FOTO: Bianca Sara Gavrilă

Alături le-au fost şi mai mulţi feciori din sat, care au cântat şi dansat chiar în curte. Şezătoarea s-a terminat cu o plimbare cu căruţele pe uliţele satului. Cele două bârgăuance vor să repete experienţa la fiecare vizită acasă.

Vă mai recomandăm:

Fashion cu motive tradiţionale. Cum a adus o tânără broderia de pe costumul popular pe papioane

FOTO Toţi angajaţii primăriei unei comune din Bistriţa-Năsăud vin la serviciu în costume populare

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite