De ce nu este bine să prindem singuri hoţii care ne sparg casa sau să sunăm la 112 din locuinţa jefuită

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cum ar trebui să reacţionăm atunci când ne întâlnim cu cel care ne-a spart casa sau maşina? Poliţiştii spun că dacă respectăm câteva reguli simple vom putea ajuta la prinderea celui care ne-a lăsat fără bunuri.

Potrivit poliţiştilor, numărul celor care ştiu ce să facă şi cum să reacţioneze atunci când sunt victima unei infracţiuni, cum e spargerea unei locuinţe sau a unei maşini, este foarte mic. Greşelile pe care le fac proprietarii atunci când le este spartă casa practic îi ajută pe hoţi să scape nepedepsiţi. 

„În momentul luării la cunoştinţă despre un furt din locuinţă, comportamentul victimei este dominat de stări emoţionale. Considerentele de ordin practic au reliefat necesitatea respectării unor reguli care sunt neglijate în majoritatea cazurilor, fie din necunoaştere, fie datorită stării emoţionale”, precizează Crina Sîrb, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Bistriţa-Năsăud. 

Alături de reprezentanţii Inspectoratului de Poliţie Judeţean am întocmit o serie de reguli de care trebuie să ţineţi cont atunci când sunteţi victima unei astfel de infracţiuni:

- Nu intraţi în panică, acest comportament poate întârzia identificarea şi prinderea autorilor, ceea ce determină şi recuperarea cu greu a bunurilor furate. 

- Primul lucru pe care trebuie să-l faceţi este să anunţaţi de îndată poliţia şi să nu pătrundeţi în câmpul infracţional. 

- Dacă sunteţi singur, este reomandat să sunaţi la uşa unui vecin sau să faceţi apel la un trecător să anunţe poliţia, pentru a fi sigur că nimeni nu va pătrunde în locuinţa dumneavoastră până la sosirea lucrătorilor de poliţie. 

- Nu daţi voie curioşilor să se apropie de locul faptei - urmele de încălţăminte, amprentele digitale şi petele de sânge pot fi şterse cu mare uşurinţă de aceste persoane. 

- În aşteptarea lucrătorilor de poliţie, evitaţi să folosiţi telefonul din locuinţă deoarece riscaţi să ştergeţi urmele.

- În niciun caz nu atingeţi şi nu mişcaţi de la locul lor obiecte din locuinţă, pe cât posibil interziceţi accesul acestor persoane binevoitoare în câmpul infracţional.

- În multe cazuri, victima sau alte rude încep să verifice lucrurile care lipsesc sau să facă ordine în lucrurile răvăşite de infractori, prin aceasta distrugând mijloacele de probă existente. 

- Victima trebuie să pună la dispoziţia poliţiei cât mai multe date în legătură cu persoanele suspecte. Ne referim aici la persoanele suspecte care au gravitat în jurul locuinţei, care au cunoscut faptul că victima lipseşte de acasă sau care aveau informaţii despre locul în care se aflau bunurile de valoare.

- De mare importanţă sunt datele furnizate de către vecini, care sunt în măsură de multe ori informaţii relevante. 

- După sosirea poliţiştilor, examinaţi cu atenţie lucrurile care lipsesc şi indicaţi caracteristicile bunurilor furate, precum şi datele presupuşilor suspecţi.

- Dacă aţi văzut hoţul nu încercaţi să îl prindeţi, mai ales dacă credeţi că ar putea fi periculos sau dacă are asupra sa arme.

- Încercaţi să reţineţi cât mai multe detalii despre modul în care hoţul arată dacă l-aţi surprins în timpul jafului. 

Vă mai recomandăm:

Cum atragem atenţia hoţilor de buzunare fără să vrem. Sfaturile poliţiştilor: de ce nu trebuie să citim în autobuz

Top 8 metode prin care hoţii află când să spargă o locuinţă. De ce trebuie să rogi vecinul să-ţi ridice facturile cât lipseşti

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite