De ce este natura cel mai eficient psihoterapeut: „Existenţa plantelor în mediile închise este extrem de benefică“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Plantele sau elementele naturale din spaţiile închise alungă oboseala, starea de epuizare şi aduc o stare de bine, spun psihologii.

Este binecunoscut efectul terapeutic al naturii. Mulţi antrenori de sport recomandă mişcarea în aer liber, dacă se poate în parcuri, printre copaci. Medicii le dau dreptate şi susţin faptul că o plimbare în natură face mai mult decât orice calmant. 

Se pare că efectul benefic al naturii asupra stării de sănătate este recunoscut şi de către psihologi, care spun că elementele naturii ne fac bine inclusiv psihic. O plimbare în natură nu doar că ne aduce o stare de bine, ci ne face şi mai creativi şi ne dezvoltă intuiţia, spun psihologii. 

„O foarte mare perioadă din timpul zilei o petrecem în interior, în clădirea unde avem serviciul, în spaţii închise. Oxigenarea este deficitară, respiraţia este incompletă. Apar stările de disconfort, durerile de cap, starea de moleşeală, oboseală. Primul gest pe care-l facem, atunci când ieşim dintr-un spaţiu închis este să ne umplem plămânii cu aer proaspăt”, explică psihologul Daniela Dragne-Macarie, cum apare nevoia de plimbare în aer liber şi natură. 

Aceasta mai sune că odată cu trecerea timpului, omul a început să aleagă progresul tehnologiei în detrimentul plimbărilor în natură, iar dezavantajele modernităţii asupra fizicului şi mentalului uman încep să se vadă. 

Aduceţi natura în spaţiul de lucru sau de locuit 

„Ştim că într-un secol al vitezei şi a goanei după banii necesari supravieţuirii, neglijăm evadările în natură, nu avem timp să fim atenţi la culorile plantelor, ne-am dezobişnuit să ne folosim cele 5 simţuri pentru a ne conecta, din nou, cu darurile pământului. Neglijăm faptul că timpul petrecut în natură îşi manifestă efectele pozitive prin dezvoltarea intuiţiei, creativităţii, bunei dispoziţii”, mai spune psihologul. 

Aşa se face că psihologii ne recomandă, dacă lipsa timpului liber sau condiţiile meteo nu ne permit să ne bucurăm de natură, să o aducem în spaţiul de locuit sau la locul de muncă. Astfel, ne putem bucura şi în interior de efectele sale benefice.

„În timpul săptămânii, când timpul este mai zgârcit cu noi, să aducem natura în spaţiul nostru de viaţă şi muncă, prin introducerea elementelor din mediul natural (plante naturale, pământ, pietre, materiale din natură). Acestea ne influenţează pozitiv starea psihică şi emoţională, iar noi nu vom mai simţi oboseală şi epuizare atât de acut. Existenţa plantelor în mediile închise este extrem de benefică şi în spitale, în saloanele bolnavilor, pentru a grăbi recuperarea lor”, completează specialistul. 

Vă mai recomandăm:

Lumea poate fi copleşitoare pentru copii în lipsa regulilor, spun psihologii. Cum îi ajută pe cei mici impunerea limitelor

Mesajele sexuale transmise de femei prin hainele strâmte şi pantofii cu toc - explicaţiile psihologilor

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite