Cuvintele dor? Care este adevărul despre puterea vorbelor pe care le rostim

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cât de reală este expresia „cuvintele dor?”. Psihologii explică de ce, de multe ori, ceea ce vrem noi să spunem este înţeles pe dos de către interlocutor: acesta a interpretat în manieră proprie cuvintele noastre.

Adesea spunem că cuvintele dor şi ne produc suferinţă. Cum reuşesc să ne rănească? Psihologii spun că totul ţine de maniera în care noi interpretăm acele cuvinte şi de ce anume trezesc acestea în noi.

„Eu aş spune că nu cuvintele ne rănesc, ci ceea ce sensul lor, tonalitatea folosită în rostirea lor, trezeşte în noi. Există cuvinte, adresate nouă, care ating o „rană” emoţională, provocând durerea. Ştim cu toţii că o rană sângerândă, care provoacă durere fizică, ne împiedică să fim veseli şi fericiţi. „Rănile” sufleteşti sunt greu de suportat, pentru că ele sunt ascunse şi apar la stimuli de care nu suntem conştienţi”, explică psihologul Daniela Dragne Magarie. 

Potrivit specialistului, violenţa verbală, care se foloseşte de cuvinte, lasă răni sufleteşti mult mai adânci decât cea fizică şi mult mai greu de suportat. „Priviţi o persoană căreia i se reproşează, prin cuvinte, ceva de care ea nu este răspunzătoare! Veţi observa că durerea, furia şi teama îşi pun amprenta pe corpul ei. Poziţia corpului este copleşită de durerea pe care o simte. Cu siguranţă, cuvintele au „atins” o rană sufletească creată în ani”, completează psihologul. 

Toate reacţiile se manifestă în funcţie de gradul de „nevindecare” a rănilor sufleteşti. Când cineva comunică cu noi, orice cuvânt, care ne este adresat, trece prin filtrul experienţei noastre de viaţă, fiind nuanţat de emoţiile provocate. 

De ce interlocutorul înţelege uneori pe dos ce vrei să transmitem?

Această filtrare a cuvintelor poate fi responsabilă şi de faptul că, uneori, interlocutorul înţelege pe dos ce vrem să transmitem.

„Poate v-aţi întrebat de ce se întâmplă ca voi să spuneţi un lucru, iar celălalt să înţeleagă altceva, deşi exprimarea a fost clară şi precisă. Interlocutorul v-a ascultat, însă cuvintele au fost trecute prin filtrul propriu al emoţiilor şi au fost selectate cele care au stârnit anumite reacţii. Este de preferat să ne ascultăm cu mare atenţie atunci când rostim un cuvânt celor de lângă noi! Să fim atenţi la cuvintele adresate copiilor. Rănile sufleteşti, noi, adulţii, le provocăm”, explică psihologul Daniela Dragne-Macarie.

Deseori, nu reuşim nici măcar să conştientizăm amprentele lăsate de cuvinte. Conform specialistului, acestea pot schimba destine şi chiar pot conduce omul spre moarte.

Vă mai recomandăm:

Cum recunoaştem un mincinos. Cele patru semne evidente care arată că cel din faţa noastră de minte

Cum gestionăm cumpărăturile emoţionale, „demonul“ care ne poate lăsa fără bani în buzunare. De ce trebuie să lăsăm cardul acasă

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite