Cum sunt afectaţi copiii de divorţ şi cum pot fi contracarate efectele

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O despărţire în cuplu are inevitabil efecte asupra celor mici, care poate să se reflecte şi în dezvoltarea lor. Asta pentru că copiii percep plecarea tatălui sau a mamei ca pe un abandon personal. Fetele pot dezvolta neîncredere în bărbaţi, iar bărbaţii faţă de femei. Cum se pot minimiza efectele negative ale unei despărţiri?

Divorţul este un eveniment traumatizant pentru toţi membri familiei implicaţi, însă de multe ori este necesar, studiie demonstrând faptul că certurile şi conflictele continue dintre părinţi afectează mai mult copiii decât despărţirile.  

„În urma unui divorţ se naşte o rană dureroasă şi adâncă: rana de abandon. Copiii ai căror părinţi divorţează, percep plecarea tatălui/mamei ca pe un abandon personal. Fetele pot dezvolta furia şi neîncrederea în bărbaţi, iar bărbaţii faţă de femei. În ciuda eforturilor părinţilor de a-i convinge pe copiii lor că nu ei, copiii, sunt reponsabili de despărţirea între ei, unii copii rămân cu sechele deoarece se simt personal responsabili de divorţ. Acest lucru îi poate lăsa cu momente de autoculpabilizare, inadecvare şi stimă de sine scăzută”, explică psihologul Daniela Dragne Macarie. 

Deşi aceste gânduri ale copiilor par iraţionale şi nejustificate, aceştia vor considera că, dacă ar fi făcut ceva mai bine sau mai mult, părinţii lor nu s-ar fi despărţit. Senzaţia permanentă de nereuşită şi sentimentul de vină însoţesc modul de a gândi şi pot avea efecte distructive tot restul vieţii, avertizează specialiştii.

Cum putem minimiza efectele negative ale divorţului?

Potrivit psihologului, aceste efecte negative ale divorţului pot fi contracarate cu ajutorul părinţilor. 

„Mamelor, vă puteţi ajuta fiicele să se vindece de rănile produse de divorţ evitând să faceţi reproşuri şi remarci negative legate de fostul soţ şi tatăl copilului vostru. Este foarte important, de asemenea, să evitaţi să faceţi comentarii negative despre bărbaţi în general. Ocoliţi expresia de genul: toţi bărbaţii sunt la fel! Ştiţi că nu este aşa, mai ales că populaţia globului este de 7 miliarde de oameni, iar voi nu i-aţi cunoscut pe toţi bărbaţii, petru a vă permise să concluzionaţi. Chiar şi un comentariu sarcastic neintenţionat la adresa bărbaţilor poate avea efecte nedorite, pe timp îndelugat”, precizează specialistul.

Acesta mai spune că este foarte important să nu vă puneţi copiii să aleagă între dumneavoastră şi partener. Ideal este ca partenerul care a părăsit căminul conjugal să respecte regulile impuse de cel care locuieşte acolo cu copilul. Aceleaşi reguli ar fi bine să se aplice în ambele domicilii ale copilului. De evitat sunt şi termenele de comparaţie între voi şi partener, în speranţa că veţi fi favorizaţi. 

„Încurajaţi-vă copilul să aibă încredere în relaţii. Explicaţi că, uneori în viaţă drumurile nu mai sunt comune şi că fiecare are dreptul să aleagă drumul care îi aduce linişte şi fericire!Faceţi-vă timp să-i ascultaţi opinia. Asculţaţi cu mare atenţie, fără să interveniţi şi să-i daţi lecţii de viaţă, mai ales în situaţia în care vă aflaţi. Asiguraţi-vă că ştiţi că-l doare, pentru că niciunul nu e scutit de durere, însă vindecarea necesită timp şi iubire”, mai spune psihologul.

Un divorţ poate aduce şi mai multă linişte în căminul în care creşte copilul, dar îl ajută şi să inveţe că pentru a fi fericit trebuie să îţi asumi alegerile şi consecinţele. 

Vă mai recomandăm:

Ne naştem buni sau învăţăm să fim aşa? Explicaţia specialiştilor

Top 7 exerciţii simple pentru antrenat memoria. De ce reuşesc actorii să reţină texte complexe pe timp îndelungat

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite