Ce visează noaptea pune pe hârtie ziua. Cum iau naştere desenele anime în inima Transilvaniei, din mâna Oanei Zvâncă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Încă de când avea 14 ani, Oana realizează personaje de desene animate japoneze FOTO: Oana Zvâncă
Încă de când avea 14 ani, Oana realizează personaje de desene animate japoneze FOTO: Oana Zvâncă

Ce visează noaptea pune pe hârtie ziua. Cum iau naştere desenele anime în inima Transilvaniei De cel puţin 10 ani Oana Zvâncă creează personaje de desene japoneze, cunoscute sub numele de anime. Bistriţeanca pregăteşte şi o poveste, care se va materializa într-o carte de benzi desenate.

Oana Zvâncă are 24 de ani şi este din Bistriţa. Este fascinată de desenele japoneze, numite şi anime sau manga, încă de când era un copil. În timp tânăra nu şi-a abandonat pasiunea, mai mult, a dus-o la un alt nivel.

Tânăra se numără printre puţinii români care creează personaje de desene animate japoneze. A început cu reproduceri pe când avea doar 14 ani, urmând ca în scurt timp să ajungă să creeze noi personaje din propria imaginaţie.

Au sprijinit-o şi au sfătuit-o să continue să-şi materializeze pasiunea tocmai profesorii de la Liceul de Arte Plastice „Corneliu Baba”, pe care l-a urmat. Aceeaşi atitudine au avut-o şi părinţii, care în 2007, pe când tânăra avea doar 17 ani, i-au găsit schiţele unei poveşti şi au decis pe loc să o publice sub forma unei cărţi de colorat, numite „Sabia Destinului”.

anime  4

Cartea de colorat, realizată de Oana (Foto: Oana Zvâncă)

Pe tot acest parcurs Oana a fost autodidactă, perfecţionându-şi tehnicile în permanenţă. Spune că şi acum mai are de învăţat, deşi desenează personaje de mai bine de 10 ani. Majoritatea personajelor sale respectă „tiparul japonez” , fiind luptători. Acestea respectă însă cu sfinţenie povestea, cu alte cuvinte, fiecare personaj este făcut în legătură directă cu povestea pe care o reprezintă.

Oana realizează personajele pe o tabletă grafică, însă nu a abandonat nici hârtia, deşi spune că noua tehnologie îi face munca mult mai uşoară. Momentan lucrează la o poveste condimentată cu lupte, dragoste, spirite, legende şi săbii, care va fi materializată într-o carte de benzi desenate.

Aceasta urmează şi ea tiparul japonez, sabia, luptele şi dragostea fiind „ingredientele” principale din desenele anime. Pentru a realiza un personaj petrece între una şi trei ore în faţa tabletei, însă s-a întâmplat să nu se dezlipească o zi întreagă de lângă calculator.

Pasionată fiind de desenele anime, urmăreşte pe Internet tot ce a apărut nou în materie, petrecând zilnic ore bune urmărind desene animate. Deşi sunt destinate în general adolescenţilor, tânăra spune că desenele anime sunt foarte complexe şi uneori mai greu de urmărit ca filmele. De asemenea, aceasta insistă ca desenele japoneze nu ar trebui urmărite de copiii sub 14 ani, care ar putea fi influenţaţi de scenele violente.

Cum iau naştere personajele bistriţencei?

„Visez noaptea diverse personaje, care culmea, de cele mai multe ori se potrivesc cu povestea mea. Deşi pare ciudat, visul e cea mai mare inspiraţie”, precizează Oana Zvâncă.

Până în acest moment a realizat peste 20 de personaje, 5 dintre ele fiind principale în povestea sa. Ochii mari, expresivitatea feţei şi detaliile uşor exagerate sunt prezente şi la personajele bistriţencei.  Aceasta spune că a încercat totuşi să le facă mai „anatomice” şi să renunţe în timp la formele prea geometrice.

În prezent, Oana colaborează cu o firmă locală de design, pentru care realizează elemente de design, dar şi cu una bucureşteană, pentru care realizează personaje pentru cărţi educative. Îşi doreşte ca în viitor să găsească un job stabil în această zonă, care-i permită să se întreţină.

După o expoziţie de schiţe anime, o carte de benzi desenate, bistriţeanca vrea să îşi transmită cunoştinţele şi altora, pregătind un atelier de creaţie pentru cei mai mici.


Vă mai recomandăm:

Sculptorul care şi-a transformat cabana turistică în expoziţie permanentă

Ioan Krestel sculptează de ani de zile. De mai multă vreme deţine împreună cu familia o cabana turistică în satul Colibiţa. Sculptorul a reuşit să îmbine arta cu turismul, cei care aleg să se odihnească la cabana sa având ocazia să îi admire lucrările şi să le afle poveştile.

Un tânăr bistriţean transformă banalele ceasuri în artă. Până şi simbolurile Bistriţei arată ora

Dan Lechinţan are doar 21 de ani şi de mai bine de trei ani confecţionează ceasuri personalizate. Comezile au început să curgă încă de când era în clasa a XI-a, pasiunea descoperind-o cu ajutorul unei teme date de un profesor de la Liceul de Arte Plastice „Corneliu Baba” unde a învăţat.

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite