Bistriţa : Florica Buduşan a înfiinţat primul club de dans din Bistriţa

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Bistriţa : Florica Buduşan a înfiinţat primul club de dans din Bistriţa
Bistriţa : Florica Buduşan a înfiinţat primul club de dans din Bistriţa

Este antrenor de dans şi arbitru la categoria open. A reuşit să înfiinţeze şi să menţină la Bistriţa clubul de dans „Floris” şi în cariera sa a pus bazele mai multor cluburi din ţară.

Florica Buduşan s-a născut la Prudu Bârgului, în „Capitala Bârgaielor” cum spune ea, locul în care acum, după 33 de ani de muncă asiduă , încununaţi cu medalii, cupe, bucurii şi supărări, împliniri şi realizări, reuşeşte să-şi încarce bateriile. „ De fiecare dată când simt că nu mai pot, merg la Prundul Bârgăului, la casa părintească, trebuie să stau doar zece minute în curte şi uit de tot şi de toate şi reuşesc să mă reculeg”, povesteşte antrenoarea.

La Prundu Bârgaului a făcut primii paşi pe ringul de dans.


„Mi-a plăcut întotdeauna sportul , de mică mi-am dorit să ajung balerină, în clasa a patra am fost selectată pentru a merge la liceul de coregrafie din Cluj Napoca, am mers un an la cursuri după care părinţii mei m-au retras. Aşa că am învăţat cu cea mai mare ardoare orice dans mi se arăta. Prima care mi-a stârnit pasiunea pentru dansul modern a fost doamna dirigintă din gimnaziu, care ne învăţa diferite dansuri pentru serbările de final de an” povesteşte antrenoarea de dans.
În liceu a continuat să facă sport , iar în ultimi doi ani a avut ocazia să facă dansuri moderne. „ Eu mă hrăneam cu sport. Dimineaţa la ora 7.00, pe când colegii mei erau încă acasă  şi se pregăteau de şcoală, eu  eram la sala de sport şi mă antrenam, iar la ora 8 fără cinci minute ajungeam în clasă aranjându-mi bentiţa gata de ore”, îşi aminteşte Florica despre cât de îndrăgostită era de sport. Iar în clasa a XI-a când s-a introdus în şcoală cursul „Dans modern pentru emanciparea tineretului”, Florica Buduşan a fost foarte bucuroasă. Atunci a învăţat primi paşi de twist, tango, cha cha, bossanova şi vals. După finalizarea liceului, Florica Buduşan a făcut parte din ansamblul „Cununa de pe Someş” timp de 26 de ani. Pe lângă dansurile populare, Florica a înfiinţat o trupă de dansuri care se numea „Dracula”, trupă care s-a transformat în „Clubul Floris”.

Prima competiţie la care a participat Florica Buduşan împreună cu dansatorii de la Floris a fost în 1984  când nici măcar nu ştia ce este quickstepul sau jaiful. „ În anul 1984 am primit o invitaţie să participăm la concursul de dans sportiv de la Piteşti. Atunci nu auzisem de toate stilurile de dans dar ştiu că maestrul Botoş mi-a împrumutat cartea « Invitaţie la dans cu maestrul Puiu Vasilescu » şi de acolo am învăţat toate tehnicile. Prima participare la concurs a fost puţin stângace dar totuşi reuşită. Ştiu că pentru băieţi am făcut rost de costume de la un cor din zona industrială. Aceştia au avut pantaloni albi şi sacouri vişinii iar fetelor le-am făcut rochii din voal albe şi la mijloc aveau un cordon vişiniu. Am fost o prezenţă deosebită la concurs şi am câştigat premiul de popularitate. Al doilea după marele premiu », povesteşte Florica mândră. Cu timpul, şi tehnicile şi costumele s-au perfecţionat, astfel încât astăzi, la 25 de ani de la înfiinţarea clubului, formaţia de opt perechi de dansatori a clubului este campionă naţională de trei ani atât la secţiunea standard cât şi la secţiunea latino. Iar cei peste şase mii de sportivi pe care i-a antrenat Florica Buduşan au urcat măcar odată pe un podium sau au câştigat o cupă sau o medalie.


Profil:

NĂSCUTĂ: 17 mai 1949, Prundu Bârgăului
EDUCAŢIE: Facultatea de Coregrafie
FAMILIE: Văduvă, 2 copii

Ce-i place

Antrenoarei de dans sportiv îi place foarte mult să citească , îi plac excursiile la ţară şi mai ales în locurile natale.
Ce nu-i place

„Cele mai grele şi mai neplăcute pentru mine sunt problemele administrative ale clubului, acestea nu mă lasă să-mi fac meseria şi să dau tot pe ringul de dans” povesteşte Florica Buduşan


Întrebare şi răspuns

Ce-i lipseşte dansului sportiv?
Avem foarte mulţi copii talentaţi care renunţă pentru că nu reuşesc părinţii să-i susţină material. Cred că bani îi lipsesc dansului sportiv. Numai o pereche de pantofi de calitate costă câteva sute de euro, ca să nu mai vorbim de ţinute care pot ajunge la mii de euro.

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite