Trichineloza, boala "la modă" a sezonului. Obiceiuri culinare care te pot băga în spital

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ne aflăm în plin sezon de sacrificare a porcilor pentru masa de Crăciun şi de Anul Nou. Trichineloza este boala "la modă" a sezonului, astfel că medicii vin către maramureşeni cu o serie de recomandări pentru a nu ajunge pe patul de spital.

Trichineloza este o boală infecţioasă răspândită în întreaga lume determinată de parazitul ,,Trichinella spiralis” care ajunge în organism în urma consumului de carne contaminată. 

Potrivit informaţiilor furnizate de către Direcţia de Sănătate Publică Maramureş, omul se infectează prin consum de carne de porc în principal, dar şi de cal, nutrie sau vânat (mistreţ, urs,etc.) ce conţine larve vii sau chisturi viabile. La om, majoritatea infecţiilor sunt asimptomatice, însă există şi forme clinice de boală cu evoluţie severă, care pot cauza moartea prin complicaţiile pe care le produc.

Manifestarea clinică a bolii depinde de cantitatea de carne ingerată, de masivitatea contaminării ei şi de rezistenţa organismului.

"Următoarele semne clinice sunt sugestive pentru diagnostic: febra, tulburări digestive (dureri abdominale, diaree, greţuri, vărsături), edeme la pleoape şi faţă, însoţite de conjunctivită, dureri musculare si adinamie care apar la 1-2 zile după consumul de carne contaminată. Boala nu se transmite interuman. 

Factorii favorizanţi ai îmbolnăvirii la om sunt reprezentaţi de consumul cărnii de porc sau vânat neexaminată trichinoscopic, unele obiceiuri culinare cum ar prepararea termică ,,în sânge’’,consumul de preparate crude sau insuficient prelucrate termic gen pastramă, cârnat uscat sau afumat, şuncă, achizitionarea cărnii din surse nesupravegheate sau neautorizate sau tăierea clandestină a animalelor", au arătat oficialii Direcţiei de Sănătate Publică Maramureş. 

În vederea prevenirii îmbolnăvirii este recomandat ca să se controleze trichinoscopic carnea de porc sacrificat în gospodăria proprie sau carnea de vânat, în centrele autorizate ale autorităţilor sanitar-veterinare, să se achiziţioneze carne numai din centre comerciale specializate care pun în vânzare produse avizate sanitar-veterinar, să se renunte la obiceiurile culinare riscante - consum de carne/preparate din carne crudă sau insuficient prelucrată termic.

Trebuie ştiut faptul că procedeele de sărare, afumare sau uscare a cărnii nu distrug larvele.

Pe aceeasi tema: Scandalul preţurilor cuprinde şi industria cărnii: crescătorii de porci îi acuză pe procesatori că le cumpără prea ieftin materia primă

Zeci de mii de porci vor fi sacrificaţi de sărbătorile de iarnă

Baia Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite