Tradiţii şi superstiţii de Anul Nou. Ce trebuie să faci ca să îţi meargă bine în anul care vine
0Oamenii din întreaga lume au adoptat mai multe obiceiuri pe care le practică în prag de an nou. Anul Nou înseamnă şi multe superstiţii, dar şi anumite tradiţii care se mai practică prin satele din Maramureş. Se spune că de Anul Nou trebuie să porţi haine noi pentru ca în anul care vine să primeşti multe cadouri.
Este preferabil să avem haine roşii, culoarea roşie fiind asemuită cu dragostea şi iubirea. În noaptea dintre ani şi în prima zi din an se spune că nu este bine să plângi.
“În noaptea de Anul Nou putem face previziuni meteo. Punem acele foi de ceapă cu sare şi vedem care lună va fi mai umedă şi care va fi mai uscată. Fetele puteau face previziuni de măritat, dar şi feciorii.
Se adunau şi aveau un ritual în care puteau să îşi dea seama dacă se căsătoresc şi cu cine o vor face. Obligatoriu, la fel ca în noaptea de Crăciun, casa era deschisă. Nu exista casă fără lumină aprinsă, poartă deschisă şi, dacă nu îţi trecea pragul niciun colindător, atunci era foarte mare ruşinea. Primeai pe oricine cu colinda, dar azi nu se mai poate.
De Anul Nou vin cei cu Sorcova, cei cu pluguşorul, acestea fiind obiceiurile specifice pentru această perioadă”, a declarat Janeta Ciocan, de la Muzeul de Etnografie Maramureş. În plus, tradiţia spune că de pe masa de Anul Nou nu este voie să lipsească nimic. Cam tot ce ai prin gospodărie trebuie să pui pe masă, să fie cât mai bogată, asta pentru ca în anul care vine să nu îţi lipsească nimic. Se spune că acei copii care se nasc în prima zi din noul an vor fi norocoşi toată viaţa lor.
Dacă speli vase în prima zi din an atunci cineva drag va muri. Tradiţiile şi obiceiurile de Anul Nou sunt diferite de la popr la popor. În satele maramureşe multe tradiţii încă se mai păstrează încă, multe credinţe populare fiind şi ele încă practicate pentru a avea în anul care vine numai noroc şi bunăstare.