Tineri de succes: Omer Cerrahoglu a ajuns în SUA. Alţi doi elevi de aur ai Maramureşului vor lua drumul străinătăţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Omer Cerrahoglu este student la prestigioasa universitate MTI din SUA, din toamna anului trecut
Omer Cerrahoglu este student la prestigioasa universitate MTI din SUA, din toamna anului trecut

Maramureşul a dat României foarte mulţi tineri de succes. Tineri care au reuşit prin forţele proprii. Chiar dacă unii dintre ei au terminat studiile în România, ei nu au rămas aici să continue pe mai departe ce au început. Şi-au ales singuri drumul în viaţă, în speranţa că peste graniţă cineva îi va aprecia mai mult decât în ţara în care au crescut.

Un exemplu în acest sens este de departe Omer Cerrahoglu. Cel mai prolific olimpic român la matematică a plecat încă de anul trecut în Statele Unite ale Americii, unde studiază informatica la cea mai prestigioasă universitate din lume.

De la 1 septembrie 2014, Omer este student la Massachusetts Institute of Technology (MIT), universitate din SUA clasată pe primul loc în Topul QS. Aici el studiază informatica. A fost acceptat la această universitate la începutul lui 2014, nu înainte însă de a trece printr-o serie de examene şi eseuri. 

Este facultatea la care visa să ajungă. Pentru cei care nu ştiu, Omer Cerahoglu în 2009, în clasa a VII-a, avea să câştige prima medalie de aur la Olimpiada Internaţională de Matematică de la Bremen. În clasa a VIII-a  a venit a doua medalie la Olimpiada Internaţională (2010), argint în Kazahstan. În clasa a IX-a avea să câştige un nou argint în Olanda. În clasa a X-a (2012) a luat aur la Olimpiada Internaţională din Argentina. O nouă medalie de argint în 2013 în Columbia. Un palmares de şase medalii de aur la Balcaniadă şi şapte medalii de aur la olimpiadele naţionale pentru cel mai bun elev al Maramureşului de până acum.

"Maramureşul are olimpici în continuare. Nu de talia lui Omer Cerahoglu, dar avem cu ce ne mândri. Am avut noi rezultate mari la disciplina Astronomie, cu cei doi elevi de la Colegiul Naţional Vasile Lucaciu. Lotul de olimpici ai Maramureşului este mai numeros acum la Matematică decât anul trecut, dar nu se ridică nimeni la talia lui Cerahoglu. Cei doi de la Lucaciu au luat medalii de aur şi una de argint", a explicat oficialul ISJ Maramureş, Maiorescu Gheorghe. 

Potrivit declaraţiilor făcute de către directorul adjunct de la “Vasile Lucaciu“, Lucian Stoian cei doi olimpici la disciplina Astronomie-Astrofizică sunt în clasa a XII a acum, dar se speră pe participarea lor şi în acest an la olimpiadele internaţionale în domeniu. Profesorul Lucian Stoian a mai adăugat că cei doi elevi olimpici au fost deja acceptaţi la universităţi de prestigiu din afara ţării. 

"Draghiş Paul a fost admis la o universitate din Londra, dar şi-ar doi să ajungă în Statele Unite ale Americii. A şi dat ceva interviuri pentru asta şi acum aşteptăm rezultatele. În timp ce Suciu Tudor a fost admis şi el la o facultate de top din Anglia. La noi la Colegiul Naţional mai avem tineri de perspectivă cu care ne mândrim. Avem elevi de aur la diferite discipline, Matematică sau Fizică. Petruş Andrei, Ignat Cristian, Cuceu Iuliu sau Buciuman Ionuţ sunt numai câţiva dintre ei", a menţionat profesorul Lucian Stoian.

Anul trecut Ministerul Educaţiei i-a recompensat pe cei 266 de elevi câştigători a 302 distincţii (85 de medalii de aur sau premii I, 76 de medalii de argint sau premii II, 58 de medalii de bronz sau premii III şi 83 de menţiuni) la olimpiadele internaţionale sau regionale (juniori şi seniori) pe discipline, la care s-au adăugat cei 278 de profesori care i-au pregătit, precum şi cele 126 de şcoli din care provin laureaţii.

Aşadar, 12.545 lei - medalia de aur şi premiul special pentru punctaj maxim, 9.720 lei - premiul I/medalie de aur, 8.330 lei - premiul al II-lea/medalie de argint, 5.950 lei - premiul al III-lea/medalie de bronz şi 4.065 lei - menţiune (sau diplome echivalente).

Nu sunt singurii tineri cu care Maramureşul se mândreşte. Cinci tineri din Baia Mare aveau să pună la punct o platformă, autoeconom.ro, unde soferii îşi fac un cont, descriu problemele maşinii lor şi aşteaptă răspunsuri de la service-uri. O platformă unde îşi dau întâlnire proprietarii de maşini şi cei de service-uri auto. 

Citeste si: Olimpicul Omer Cerrahoglu: „Trebuie găsit un sistem prin care să nu intre toţi tâmpiţii la facultate“

Omer Cerrahoglu, cel mai bun olimpic la matematică din România, a fost admis la MIT

Baia Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite