Tabără muzeală în Statele Unite. Cinci românce participă la cursurile organizate de Nina Simon

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sursa fot: Muzeul de Artă Baia Mare
Sursa fot: Muzeul de Artă Baia Mare

Cinci fete din România, curatori, muzeografi, încep cursurile din tabăra muzeală organizată de Nina Simon, cel mai mare key-influencer din muzeologia mondială. Printre cele cinci se numără şi o băimăreancă, de la Muzeul „Centrul Artistic Baia Mare”.

Fetele sunt Oana Enăşel (de la Muzeul Judeţean de Artă „Centrul Artistic Baia Mare”), Despina Haţegan, din Bucureşti, Ada-Simona Biriş, din Galaţi, Andreea Drăghicescu, tot din Bucureşti, şi Mirela Iancu, din Sibiu.
Ele vor ţine fiecare un jurnal de idei şi vor publica în fiecare zi idei şi păreri din experienţa lor. Toate aceste jurnale vor fi publice şi vor putea fi împărtăşite tuturor celor interesaţi de viziunea fenomenului Nina Simon.
Este primul proiect de mobilitate al Reţelei Naţionale a Muzeelor din România, dincolo de graniţele Europei şi este finanţat de către Fondul Cultural Naţional cu suma de 50.000 lei. „Proiectul este consecinţa unui parteneriat strategic pe care organizaţia noastră l–a încheiat cu Nina Simon, unul dintre cei mai în vogă key-influenceri din muzeologia mondială”, a arătat Dragoş Neamu, managerul proiectului.

Nina Simon organizează, anual, prin muzeul din Santa Cruz pe care-l conduce, o tabără muzeală internaţională pentru toţi cei interesaţi să înveţe şi să împărtăşească din viziunea ei privind organizarea muzeelor. Anul trecut, ea a onorat invitaţia Reţelei Muzeelor din România de a participa la primul seminar internaţional pe care l-a organizat. În cadrul acestei întâlniri s-au pus bazele parteneriatului care anul acesta s-a concretizat prin prezenţa celor cinci muzeografe din România în tabăra organizată de ea. „Ideea este ca la sfârşitul acestor zile, cei cinci participanţi să ţină un jurnal de impresii care la un moment dat să fie împărtăşit public, pe site-ul nostru. Ele vor trebui să aibă o contribuţie şi în sensul acesta, nu doar de participare”, a mai spus managerul proiectului.

Ideile cu care vor veni de acolo cei cinci participanţi vor fi implementate în muzeele din ţară. „Ideea este să cointeresezi publicul în aşa fel încât să creeze conţinut, iar Nina Simon are un set de metode care mai de care mai ingenioase şi mai creative şi toate aceste lucruri vor trebui împărtăşite şi vor fi apoi discuţii libere pe baza acestor idei şi chiar aplicate, practic şi concret la muzee, inclusiv la muzeul din Baia Mare. Asta e, de fapt, ideea, să rămână ceva în urma acestei experienţe”, a mai spus Dragoş Neamu.

Mai puteţi citi:

„Drumul Unirii”, refăcut de maramureşeni. Zece căruţe cu cai vor transporta delegaţii din judeţ la Alba Iulia

Baia Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite