„Subcarpaţi sub lună plină” şi „Roots Revival România”, două momente spectaculoase la „Drumul lung” - ediţia 7

0
Publicat:
Ultima actualizare:

”Drumul lung spre Cimitirul Vesel” din acest an vine cu o noutate şi, după cum se aşteaptă organizatorii, cu un impact mult mai mare la public. Noutatea o constituie concertele ce vor fi organizate într-o manieră cu totul originală. Pentru asta, însă, este nevoie de mulţi bani, motiv pentru care se caută sponsori.

Subcarpaţi este una din trupele care vor cânta la evenimentul organizat de irlandezul Peter Hurley, la Săpânţa în luna august a acestui an. Întâmplarea face ca momentul lor să fie ”acompaniat” de un eveniment celest, respectiv luna plină, ceea ce a dus la ideea denumirii momentului lor ”Subarpaţi sub lună plină”. Trupa va cânta în data de 18 august, în cadrul festivalului ”Drumul lung” care început în 2010 la Săpânţa. Tot cu această ocazie, în 19 august, va fi organizat evenimentul ”Roots Revival România”. De această dată sunt invitaţi şapte artişti din şapte ţări diferite, care vor reinterpreta doina românească. În 20 august, va urca pe scenă Grigore Leşe şi invitaţii săi. Seria concertelor va fi deschisă de Nicu Covaci, cu proiectul lui ”Archaic Rock”, care va avea loc în 17 august. 

Oganziatorul a vorbit despe numele invitate să urce pe scenă, însă deocmdată se mai caută sponsori pentru finaţarea concertelor.

Concertele, cea mai mare posibilitate de expunere pentru sponsori şi cu el mai mare impact la public

Anul acesta, evenimentul de la Săpânţa este structurat ca o pesă de teatru în patru acte şi se va desfăşura în perioada 14-21 august. Actul I - Şcoala de vară ”Moş Pupăză”, Actul II - ”Festivalul satelor” ce va cuprinde toate cele 63 de sate din Ţara Maramureşului, actul III - ”Sus pe Bradova” - seria celor patru concerte ce vor avea loc la Bârsana între 17 ş 20 august şi actul IV - ”Drumul lung spre Cimitirul Vesel”, cu tote cele 63 de sate invitate la Săpânţa. ”Din cele patru acte, unul mai are nevoie de sponsorizare, pentru că e cel mai costisitor. E vorba despre cele patru concerte, care aduc şi cea mai mare posibilitate de expunere pentru sponsori, dar şi cu cel mai mare impact la public. Evenimentul în sine supravieţuieşte fără acest ”act trei”, dar ar fi ca o dramă fără punctul culminant”, explică foarte plastic organizatorul. În aceeaşi manieră, el justifică alegerea acestei trupe. Cu alte ocazii, el a arătat că festivaul pe care îl organizează pentru a şaptea oară este o încercare de a apropia ruralul de urban. ”Dacă de ani de zile, iniţiativa încearcă să contruiască un pod dinspre rural spre urban, Subcapaţi, formaţia care vine joi (18 august, n.r.), tot de ani de zile încearcă să construiască un pod dinspre urban spre rural. Ceea ce încercăm noi împreună este să le unim. Nu e doar un loc, o formaţie şi un public, ci este şi o conjunctură celestă. <Subcarpaţi sub lun plină>, pe 18 august va fi chiar lună plină. E un moment despre care, când auzi, nu vrei să nu fi acolo”, spune Peter Hurley.

”Şapte muzicieni din şapte ţări, în şapte zile vor învăţa şi interpreta doina românească”

Despre concertul de vneri, 19 august, el spune că este cel mai costisitor, dar şi unul cu adevărat spectaculos. ”Este un proiect care aduce împreună şapte muzicieni din şapte ţări diferite, muzicieni tradiţionali, care se întâlnesc în Maramureş şi în şapte zile se cunosc între ei şi creează un concert construit în jurul doinei maramureşene. Doina va fi interpretată de o voce feminină. Va fi un fel de <jazz traditional inercultural project>. Pentru asta sunt şapte onorarii şi şapte zboruri (de plătit, n.r.)”, mai explică el, arătând că acest concert va necesita cel puţin 15.000 de euro. ”Fără bani, Roots Revival nu merge”, conchide el.  

Cei şapte muzicieni vor fi din ţări cu diferite culturi: Spania, Irlanda, Portugalia, Siria, Iran etc, care vor interpreta alături de Casandra Hausi. De asemenea, multe alte nume au fost pronunţate, însă deocamdată nu pot fi amintite pentru că încă nu există o certitudine privind finanţarea lor. Însă nu va lipsi Grigore Leşe sau Nicu Covaci. Peter Hurley a dezvăluit cu altă ocazie că iniţial ar fi trebuit să aibă loc un fesival de rock celtic, pe care să-l organizeze cu Nicu Covaci.

Maramureşul, vizitat într-o singură zi, la Săpânţa

Evenimentul va începe în 14 august cu un concert pe care îl va susţine Grigor Leşe la Valea Stejarului în cinstea Adormirii Maicii Domnului şi se va termina şapte zile mai târziu, în 21 august, la Săpânţa, cu petrecerile celor 63 de sate găzduite în grădinile săpânţenilor.  

Festivalul este împărţit în patru părţi, una se va desfăşura pe parcursul întregii săptămâni în cele 63 de sate, unde vor fi organizate microevenimente. ”Astfel, indiferent unde te afli în Ţara Maramureşului, nu eşti departe de câteva microevenimente, pe parcursul întregii săptămân”, a mai spus Peter Hurley. 

La Şcoala de vară de pe Valea Stejarului, extinsă şi la Săpânţa se poate afla tot ce însemană meşteşugul lânii. De asemenea, concertele sunt o noutate în structura evenimentului, însă se aşteaptă să fie cele mai interesante şi populare momente.

Duminică, în ultima zi a festivalului se va desfăşura un alt moment original. La Săpânţa vor fi invitaţi reprezentanţi din toate cele 63 de sate, găzduiţi în cel puţin 20 de grădini din Săpânţa, unde vor putea fi văzute obiceiuri specifice fiecărei zone. Astfel, Maramureşul va putea fi vizitat într-o singură zi, la Săpânţa.

Mai puteţi citi:

Scandal la Olimpiada de Tehnologia Informaţiei. Ce acuze aduce un elev: „Un profesor mi-a spus că am probleme cu capul şi că suntem nişte mucoşi“

Baia Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite