Sfatul unui psihoterapeut pentru a face faţă stărilor de îngrijorare: „Taie de pe listă acele lucruri care nu sunt în controlul tău. Vezi ce-a mai rămas“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Psihoterapeutul Cecilia Ardusătan Sursa foto: arhiva personală
Psihoterapeutul Cecilia Ardusătan Sursa foto: arhiva personală

Atunci când depăşesc un anumit nivel, stările de îngrijorare ne pot crea probleme de sănătate fizică. Un psihoterapeut explică ce am puta face în câţiva paşi, pentru a gestiona cît mai eficient aceste stări de îngrijorare.

Îngrijorările fac parte din viaţa noastră. Toţi avem îngrijorări, mai mari sau mai mici, mai dese sau mai rare. Dar atunci când depăşesc un anumit nivel, ne putem confrunta cu o problemă serioasă de sănătate. 

În momentul în care ne îngrijorăm prea mult, mintea şi corpul nostru sunt surescitate şi ne fixăm pe ideea că nu va merge bine. Aceasta este starea care duce foarte uşor către anxietate, o tulburare ce ne afectază şi fizic, în cele din urmă.

Psihoterapeutul Cecilia Ardusătan din Baia Mare a explicat într-un material video cum să faci faţă stărilor de îngrijorare şi cum să le gestionezi, astfel încât să nu te copleşească.

Exteriorizarea grijilor, primul pas

Potrivit psihoterapeutului, primul pas este exteriorizarea acestor griji şi selecţia lor, pentru a stabili care sunt în controlul tău şi care nu.

„În primul rând, să iei o foaie de hârtie şi să scrii toate îngrijorările tale. Scrie-le una sub alta. După ce ai făcut acest lucru, simplul fapt că le-ai scos în exterior, ai materializat ceea ce este în interiorul tău pe o bucată de hârtie, te ajută să te linişteşti, măcar un pic”, spune ea.

„După ce le-ai scos, ia un creion sau un pix şi taie acele lucruri care nu sunt în controlul tău. Vezi ce-a mai rămas”, mai spune psihoterapeutul.

Apoi, continuă ea, mai sunt doar câţiva paşi de făcut până când vei constata că situaţia nu e chiar aşa de gravă.

„La ce-a mai rămas, încearcă să găseşti soluţii cât mai fiabile: cu cine vorbesc, pentru a mă ajuta să-mi rezolv această problemă; ce am de făcut, mai exact; cât timp îmi ia. Încearcă să te concentrezi pe soluţii, nu pe problemă”, mai explică psihoterapeutul Cecilia Ardusătan.

Nu poţi controla oamenii

Pe de altă parte, mai arată ea, este foarte important să poţi diferenţia lucrurile care sunt în controlul tău, de cele care nu sunt.

„Tu nu poţi controla oamenii. Tu nu poţi controla ceea ce nu este în controlul tău. Nu poţi controla faptele celorlalţi, gândurile celorlalţi, ce zic ceilalţi, atitudinea celorlalţi. Tu eşti cel care poate controla atitudinea ta, gândurile tale, faptele tale şi modul în care tu te raportezi la evenimentele din jur. Nu evenimentul îţi creează ţie un disconfort, ci modul în care tu te raportezi la el”. Cecilia Ardusătan, psihoterapeut

Specialiştii spun că îngrijorarea continuă şi stresul pot duce la o serie de probleme de sănătate. Stresul duce la eliberarea unui tip de hormoni, cortizol, supranumit şi hormon de stres. Acest hormon, eliberat în exces, poate duce la probleme precum creşterea trigliceridelor sau a nivelului glicemiei din sânge. De asemenea, poate declanşa o serie de afecţiuni fizice.

Vă recomandăm să mai citiţi şi:

O nouă previziune a lui Francis Fukuyama despre războiul din Ucraina şi ce se va întâmpla în continuare cu fosta republică sovietică

Boris Becker şi-a luat adio de la familie. Se aşteaptă să stea la închisoare 7 ani

 

 

Baia Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite