Satul asistaţilor sociali din România ia proporţii. E nevoie de ajutorul Guvernului pentru construcţia de locuinţe şi şcoală

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Trăiesc din banii statului. Peste 500 de suflete nu au un loc de muncă şi trăiesc de pe o zi pe alta din puţinii bani care îi primesc de la stat. Numărul celor care locuiesc acum în acest sat însă creşte de la o lună la alta.

Satul Ponorâta, care aparţine de comuna Coroieni din zona Ţării Lăpuşului din judeţul Maramureş este faimos deja în toată lumea. Şi britanicii, dar şi francezii au venit să vadă cum locuiesc oamenii din cel mai sărac sat al României. 

Este nevoie de ajutorul Guvernului

Primarul din Coroieni, Gavrilă Ropan a cerut recent printr-un memoriu ajutorul Guvernului în privinţa construirii unor locuinţe sociale. El solicită Guvernului acordarea de 10 hectare de teren unde să se ridice aceste locuinţe. 

“Am făcut acum recent un memoriu la Primul Ministru al României. Am primit un răspuns cum că s-a trimis memorial la Ministerul Lucrărilor Publice pentru achiziţia a 10 hectare de teren. Şi aşa zisele case care sunt la Ponorâta sunt construite dezorganizat, fără autorizaţie de construcţie, lucruri care sunt scăpate de sub control şi nu mai avem putere la nivel local să gestionez construcţia de locuinţe acolo. Iar rromii se înmulţesc cu o viteză de nu îţi vine să crezi", a declarat Ropan.  

trebuie spus că dacă în 2011 în Ponorâta existau 12 copii născuţi, în 2014 numărul lor a ajuns la 35 de copii născuţi. Deja în 2015 sunt 32 de gravide şi 5 copii născuţi. Apoi, dacă la recensământul de acum doi ani au existat 436 de persoane, acum în evidenţa Primăriei Coroieni există 502 persoane”. 

E nevoie de şcoală nouă

Numărul tot mai mare de persoane, inclusiv de populaţie şcolară face ca în "mica" comunitate de rromi să se impună existenţa şi aunei şcoli cu clasele I-VIII. Mai mult decât atât, primarul atrage atenţia asupra faptul că se iveşte un pericol şi din punctul de vedere al drumului judeţean care trece pe la Ponorâta, în special pentru locuitorii satului Văleni: “Nu sunt conflicte, dar în viitorul apropiat este nevoie de construcţia de locuinţe sociale. Bugetul local nu îmi permite să cumpăr teren pentru aşa ceva”.

image

“Am pregătit un memoriu pentru a-l trimite la Ministerul Educaţiei, în care solicit construirea unei şcoli noi. Acum se impune construcţia unei şcoli cu clasele I-VIII, că acum am una cu clasele I-IV. Am acum acolo 180 de copii, în condiţiile în care în Coroieni la şcoală am 70 de copii. Deja trebuie să transform Ponorâta în sat, că îndeplineşte condiţiile pentru a fi numit sat, nu de cătun. Ei sunt déjà 19% din populaţia Coroieniului. Competetenţa mea e depăşită, iar fără ajutorul Guvernului nu vom face nimic. 

Avem nevoie de locuinţe sociale şi de o şcoală nouă. Teoria mea e clară. Ţiganii merg la cerşit, la colectare de fier vechi, la altele. Şi îşi duc copiii cu ei. De aceea am venit cu ideea construcţiei unui campus în care copiii să stea, să îşi facă temele…Nimeni din cei peste 500 de oameni din sat nu lucrează. Că nu au unde. Trăiesc numai din ajutorul social, ori e o sumă infimă de bani pe care o primesc. Mai avem şi 10 familii care sunt în Lille, Franţa”, a concluzionat Ropan. 

Citeste si: A doua şansă pentru tinerii şi bătrânii romi din comuna Toflea: din nou elevi la 25 şi la 54 de ani

Un elev eminent din Focşani îl acuză pe ministrului Educaţiei că vrea să transforme şcolile în puşcării: „Nu puteţi închide elevii ca pe nişte vite în staul“

Baia Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite