Romano-Catolicii sărbătoresc Învierea Domnului. Sute de credincioşi au participat la slujbă
0Câteva sute de credincioşi au participat, sâmbătă seara, la slujba de Înviere la Catedrala Romano-Catolică Sfanta Treime din Baia Mare, precum şi la celelalte lăcaşuri de cult de rit catolic. După slujbă, credincioşii au participat la o procesiune ce s-a desfăşurt în centrul istoric al municipiului.
Sute de băimăreni de rit catolic au luat Lumină Sfâtă noaptea trecută şi au spus ”Hristos a înviat!”. Potrivit ritualului, focul care arde afară este sfinţit. ”Focul sfinţit este pus apoi în cădelniţă, cu care se va întămâia. Apoi se intră în biserică, se începe slujba şi la sfârşitul slujbei se iese la procesiune”, spune un credincios în timp ce aştepta să înceapă slujba.
După aproximativ o oră, credincioşii pornesc într-o procesiune ce se desfăşoară în centrul istoric al municipiului. ”Aceasta simbolizează scoaterea sacramentului în lume”, mai artă el.
Duminica dimineaţă, de la oa 07.00, credincioşii aduc la biserică bucatele pentru sfinţit, însă unii dintre ei aduc şi în Noaptea de Înviere. ”Nu venim prea des la biserică din păcate, aşa că măcar de sărbători mai venim şi noi, însă aducem bucate în fiecare an la sfinţit. E un obicei la care ţinem, sărbătorile sunt importante pentru noi mai ales moartea şi învierea lui Iisus”, arată soţii Rita şi Ocsi Reisfeld.
În Baia Mare exisă însă multe familii mixte, care sărbătoresc Paştele şi după ritul catolic, şi după cel ortodox. ”Noi le ţinem de două ori pe an. Am pregătit de toate, exact aşa voi pregăti şi la Paştele Ortodox. Aşa facem în fiecare an”, spune o băimăreancă aflată şi ea la Slujba de Înviere.
Anul acesta, Paştele Catolic a avut loc la o distanţă de mai bine de o lună faţă de cel Ortodox, diferenţa fiind dată de faptul că unele ţări ortodox precum România sau Grecia folosesc calendarul gregorian, în timp ce altele îl folosesc pe cel iulian.
În întreaga lume sunt peste două miliarde de catolici şi protestanţi care astăzi sărbătoresc Paştele.
Mai puteţi citi: