Comuniştii au început distrugerea satului tradiţional. Ţăranii erau obligaţi în anii '80 să îşi facă case din cărămidă şi cu un etaj
0Comuniştii au fost cei care au început a distruge satul tradiţional prin impunerea unor reguli de construcţie a caselor la sate. O dovedesc hârtiile găsite la Ieud, mai exact în anii ' 80 ţăranilor li se impunea să îşi construiască case din cărămidă cu un singur etaj.
O nouă întâlnire pe tema salvării satului tradiţional de la dispariţie a avut loc recent în localitatea Ieud din judeţul Maramureş. Aici Grupul de Iniţiativă pentru Salvarea Satului Maramureşean a putut afla că distrugerea satului tradiţional a început încă dinainte de Revoluţia din anul 1989.
"La noi in Ieud, m-am uitat in arhive şi am găsit un fapt interesant. Şi anume de fapt distrugerea satului maramureşean nu a început după 1989. De fapt, prin 1982 au început in mediul rural implementarea unor proiecte tip, care obligau ţăranii să îşi ridice case din cărămida şi cu un etaj! Noi le avem in arhive. Era un proiect unic ce trebuia impus in satele maramureşene. Ce a urmat după 1989 s-a datorat in mare parte lipsurilor din legislaţie” a punctat David Nicolae Traian, primarul din Ieud.
„Am 12 primari de pe Valea Izei, o zonă plină de tradiţii si extrem de bogată ca moştenire si patrimoniu cultural material: De ce legislaţia unor state europene poate proteja anumite zone tradiţionale si de ce la noi totul este haotic si peste tot se construieşte anapoda?
De ce in judeţul Maramureş se construiesc case cu 7 – 10 camere si se locuieşte in capătul curţii intr-o casă cu o singură cameră? De ce construim in Maramureş, pe Valea Izei spre exemplu, case cu zeci de culori, cu aluminiu si inox, cu gresie de toaletă si ghips? De ce? Când toţi cei care vin aici, in Maramureş, ne vizitează pentru porţile de lemn, pentru casele de lemn si aşa mai departe…", a subliniat prefectul Anton Rohian.
Reprezentantul Guvernului în Teritoriu a mai adăugat că la nivelul Ordinului Arhitecţilor din România, filiala Maramureş, există proiectele de casă gândite si puse pe hârtie de o echipă de 10-15 arhitecţi, pentru fiecare Ţară a Maramureşului, cu elemente specifice, cu materiale de construcţie, etc. Aceste modele să fie arătate celor ce cer autorizaţii de construcţie ori planuri de urbanism la primăriile din toate zonele Maramureşului
"Iar in viitorul apropiat aceste proiecte de case vor trebui să devină lege, pentru fiecare zonă a judeţului nostru. Si vă asigur că vom gândi această lege încât cei ce o respectă si o pun in aplicare să beneficieze si de un sprijin din partea statului” a continuat ing. Anton Rohian.
Mai trebuie amintit faptul că la întâlnirea de lucru de la Ieud au participat Laura Zaharia - Ordinul Arhitecţilor din România, Nord-Vest; inspectorii şcolari Flaviu Vida, Amelia Bănică si Adriana Meşter de la ISJ Maramureş; prof. univ. Delia Răchisan de la C.U.N. Baia Mare; dr. Ilie Gherheş - Muzeul Judeţean de Etnografie şi Artă Populară Maramureş. Lor li s-au alăturat primarii din Oncesti - Negrea Mihai, Bârsana - Cudrici Petru, Strâmtura - Pasere Ioan, Rozavlea - Mârza Vasile, Poienile Izei - Dunka Vasile, Botiza - Poienar Florea, Bogdan Vodă - Deac Ioan, Dragomiresti - Cosor Vasile, Săliştea de Sus - Iuga Ştefan, Săcel - Dologa Gavrilă dar si preoţi, profesorii de istorie si directori de scoli.