Premieră medicală în Baia Mare. Operaţie de ruptură de splină, realizată laparoscopic, de urgenţă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Echipa medicală a realizat intervenţia laparoscopic
Echipa medicală a realizat intervenţia laparoscopic

O premieră medicală a avut loc la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Baia Mare. Un copil care a căzut de la înălţime şi a suferit o ruptură de splină a fost operat de urgneţă, laparoscopic. Se pare că o astfel de operaţie nu s-a mai făcut laparoscpic, de urgenţă, acest tip de operaţie necestând un oarecare timp pentru pregătire şi investigaţii

Băiatul a căzut de pe acoperiş, de la câţiva metri înălţime, motvu pentru care a fost adus la Unitatea Primiri Urgenţe a Spitalului Judeţean de Urgenţă din Baia Mare. În urma investigaţiilor computer-tomograf şi ecografie s-a constatat că băiatul a suferit o ruptură de splină în hil. „Asta înseamnă că ruptura s-a produs în locul în care cele mai importante vase de sânge intră în splină, deci e cel mai periculos loc, pentru că prezintă un risc foarte mare de hemoragie”, a explicat dr. Mihaela Leşe. Ea a mai arătat că şansa băiatului a fost că nu a suferit o hemoragie prea abundentă, astfel că echipa medicală s-a putut pregăti pentru intervenţia laparoscopică. „Investigaţiile computer tomograf şi ecografia ne-au arătat că este o ruptură destul de periculoasă, dar copilul era stabil hemodinamic. Adică nu pierduse foarte mult sânge, tensiunea şi pulsul erau bune, iar asta ne-a dat răgazul să ne pregătim pentru chirurgia laparoscopică, pentru că necesită un oarecare timp”, a mai explicat dr. Mihaela Leşe. Ea a mai arătat că, în chirurgia laparoscopică, totul este mult mai delicat, orice mişcare bruscă ar putea duce la o sângerare în plus, care poate închide câmpul vizual. „Acolo intrăm cu o videocameră, iar în momentul în care ai sângerare, aproape că nu mai vezi nimic”, mai spune ea.

Potrivit medicului, prima dată s-a făcut o laparoscopie diagnostică, adică s-a explorat întâi abdomenul, după care s-a trecut la operaţia propriu-zisă. Marele avantaj este acela că splina a putut fi scoasă printr-o incizie de doar 10-15 milimetri, spre deosebire de o operaţie clasică, în care tăietura este mult mai mare.

Din câte se pare, acest tip de operaţie laparoscopică realizată de urgenţă este prima din ţară. „După câte am văzut, în România nu este publicat niciun caz rezolvat în urgenţă. Pacienţii cu ruptură de splină care vin în urgenţă sunt, majoritatea, cu tensiune scăzută, cu pulsul crescut, au pierdut mult sânge şi atunci viteza îi obligă pe chirurgi la chirurgia clasică şi deschiderea rapidă a abdomenului, pentru că timpul nu permite să se intervină laparoscopic în acest tip de urgenţe”, mai precizează medicul.  

Din echipa dr. Mihaela Leşe au mai făcut parte dr. Anca Tămăşan, dr Victor Bărbuş, as. Cristina Bota, as. Romelia Stan şi inf Parasca Bledea.

Mai puteţi citi:

Şoferiţa care a supravieţuit accidentului de la Jibou a suferit un şoc când a aflat despre moartea prietenelor ei

Baia Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite