FOTO Copacii din Maramureş care au devenit monumente istorice. Teiul Unirii lui George Pop de Băseşti, unul dintre arborii-vedetă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Copacii cu valoare istorica ai Maramuresului FOTO:Barda Marcian
Copacii cu valoare istorica ai Maramuresului FOTO:Barda Marcian

Trecem pe lângă ei zilnic. Ne oprim poate şi facem poze cu ei, neştiind de fapt povestea lor şi mai ales vârsta. Municipiul Baia Mare, dintre toate localităţile Maramureşului, are cei mai mulţi arbori consideraţi monumente ale naturii. Trist este că în momentul de faţă nu există o legislaţie în acest sens, astfel că, dacă dispare un astfel de copac de sute de ani, nimeni nu este tras la răspundere.

Maramureşul are în momentul de faţă până în 100 de arbori care au vârste considerabile. Nimeni nu ştie exact câţi sunt şi niciunul dintre ei nu are vârsta datată conform unor procedee oficiale. Cei mai mulţi dintre arborii consideraţi monumente ale naturii au vârste cuprinse între 250 şi 300 de ani. 

Sunt specii unice, care se găsesc, potrivit declaraţiilor făcute de către şeful Fondului Forestier din cadrul Direcţiei Silvice Maramureş, Bârda Marcian, îndeosebi în zonele unde au fost sau încă mai sunt castele, zone unde au fost grofi de-a lungul timpului, aceştia aducând cu ei specii exotice de arbori, dar şi foarte rare. 

"Este o hotărâre a Consiliului Judeţean Maramureş de pe vremuri. Acum noi încercăm să facem o inventariere a lor, să facem o broşură în care o să propunem şi alţii şi o să îi aducem în atenţia opiniei publice. Ne dorim ca cineva să facă ceva în legătură cu asta. Problema noastră este legată de faptul că nu există o legislaţie specială în acest sens. 

Adică şi cei care au fost luaţi cândva în evidenţă şi a dispărut vreunul între timp nimeni nu este tras la răspundere. Nu s-a tras niciodată nimeni la răspundere pentru aşa ceva. La nivel de Maramureş avem foarte mulţi astfel de arbori. Pregătim cu d-l profesor Nădişan o carte acum despre aceşti arbori, am aflat câţi au dispărut, au apărut alţii noi de care nu s-a ştiut etc", a explicat Bârda Marcian de la Direcţia Silvică Maramureş. 

Arbori cu însemnătate istorică

Despre Teiul Unirii de la Băseşti sunt puţini cei care nu au auzit. Acolo, la Băseşti fiecare memorandist care a mers la la Marea Unire a plantat câte un pin silvestru în jurul unei mese rotunde. Acolo există şi un castan porcesc. Îi avem pe Vasile Goldiş, pe Vasile Lucaciu ş.a.m.d. Tot în zona Băseşti se află Teiul Unirii, care are un aproximativ 320 de ani, aproximativ 30 metri inaltime si un diametru de aproape patru metri. 

Acest tei este un monument istoric care aminteşte de omul care a făcut istorie pentru România – George Pop de Băseşti. Se spune despre Teiul Unirii că ramurile sale semnifică cele trei provincii istorice româneşti, iar sub umbra coroanei sale fruntaşii naţiei române conduşi de George Pop de Băseşti au pus la cale tactica şi strategia de unificare a Transilvaniei cu România, eveniment care s-a înfăptuit la data de 1 decembrie 1918.  

Arborele Ginko Biloba 

Este una dinstre speciile exotice de arbori din Maramureş. Se găseşte în curtea fostei şcoli jucătoare din Gârdani, mai exact în curtea castelului care a aparţinut şi unde a locuit Contele Blomberg. Are o înălţime de peste 20 m şi o vechime de aproximativ 200 de ani. Este una din tracţiile turistice ale localităţii Gârdani. 

Inedit

Cel mai gros arbore din Maramureş este din specia Stejar, are o vârstă de până în 300 de ani, o înăţime de aproximativ 30 m şi circumferinţa de 540 cm. El se află în satul Coruia, mai exact lângă biserica veche. 

Cel mai înalt arbore - Chiparos de Baltă, aproximativ 250 de ani, o înălţime de până în 48 m, circumferinţa de 410 cm. El se află localizat în parcul dendrologic din Coltău. 

Unul din arborii unici din judeţul Maramureş este Arborele Mamut sau Sequoia gigantea, cu o vârstă de peste 200 de ani, peste 40 m înălţime şi 440 cm circumferinţă. El se află localizat în Ardusat, pe malul Trâmbiţii. Nu în ultimul rând arborii cei mai vechi ai Maramureşului au vârste cuprinse între 250 şi 300 ani. Un exemplu este Platanul Occidental, aproximativ 270 de ani, 37 m înălţime, 530 cm circumferinţa. El se găseşte în zona Sighetu Marmaţiei. 

Citeste si: ALPAB, instituţie subordonată Primăriei Capitalei, cumpără flori şi arbori în valoare de 6 milioane de euro

Tăiere ilegală şi furt de arbori la Sighetu Marmaţiei. Păgubitul a ştiut cine e hoţul

Baia Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite