VIDEO Europarlamentare 2014. Live text. Cea mai slabă prezenţă la urne, în Maramureş. Doar 25,31 din oameni au votat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Europarlamentare 2014. Nu mai puţin de 429.161 de maramureşeni cu drept de vot sunt aşteptaţi duminica, 25 mai, să participe la alegerile europarlamentare 2014. În Maramureş s-au făcut toate pregătirile necesare, alegătorii urmând să-şi exprime votul în intervalul orar 07.00 - 21.00. Cu această ocazie, s-au pregătit 432 de secţii de votare în toate unităţile administrativ teritoriale de pe raza judeţului Maramureş.


UPDATE 22.46: Maramureşul a rămas judeţul cu cea mai slabă prezenţă la vot. Doar 25,31 din alegători s-au prezentat la urne

UPDATE ORA 20.54 Prezenţa la vot până la ora 19 a fost de 20,53 de procente în Maramureş.

Nici până la ora 19.00 maramureşeni nu par să se grăbească să voteze următorii europarlamentari. Dacă la raportul anterior Maramureşul ocupa penultima poziţie la prezenţa la urne, de această dată judeţul din nordul ţării redine codaşa. Doar 20,53% din  totalul  alegatorilor înscrişi în liste au votat. 

Maramureşenii din mediul urban s-au prezentat la vot în procent de 19,39%, iar în mediul rural 22.30%.

     

UPDATE 17.30 Prezenţa la vot până la ora 16.00 a fost de 14,52  în judeţul Maramureş 

Chiar şi până la ora 16.00, Maramureşul rămâne unul dintre judele în care oamenii n-au dat prea mare interes pentru alegerile europarlamentare. Dovadă este procentajul mic de prezenţă la vot. Doar 14,52 din persoanele cu drept de vot şi-au exercitat dreptul, judeţul din nordul ţării fiind pe penultimul loc, înainte de Ialomiţa. 

Maramureşenii din mediul urban s-au prezentat la vot în procent de 14,34%, iar în mediul rural 14,81%.

UPDATE 15.10: Judeţul Maramureş îşi păstrează poziţia de codaşă în clasamentul prezenţei la vot pentru alegerile europarlamentare 2014. Până la ora 13.00, doar 9.02% din cele aproximativ 430.000 de persoane cu drept de vot s-au prezentat la urnă. 

Conform comunicatului Biroului electoral Central privind participarea populaţiei la vot, media naţională este de 12,54% din numărul alegătorilor înscrişi în listele electorale, respectiv 12,09 % în mediul urban şi 13,15% în mediul rural.


Maramureşul îşi menţine poziţia de codaşă a clasamentului fiind urmat de judeţele Timiş, Arad, Ialomiţa şi Iaşi. 

UPDATE 13.25: Printre puţinii maramureşeni care au ieşit la vot s-au numărat şi politicienii maramureşeni. Liderii partidelor politice susţin cu tărie listele propuse de fiecare în parte, însă aşteptările par a fi similare. Unii îşi doresc o Românie mai puternică, iar alţii o legătură mai strânsă între europarlamentari şi autorităţile locale şi judeţene. 

În jurul orei 10.00 primarul municipiului Baia Mare şi-a exercitat dreptul la vot. Spune că a ales o echipă puternică, iar aşteptările sale sunt mari în ceea ce-i priveşte pe viitorii europarlamentari. „Aştept să vină mai des prin Maramureş, nu doar din cinci în cinci ani şi cred că europarlamentarii pe care am pus ştampila eu astăzi vor face acest lucru. Aştept o relaţie mai concretă şi directă cu autorităţile locale şi cele judeţene şi nu filtrate doar de organizaţiile politice. Cred că europarlamentarii trebuie să aibă o legătură directă cu primarii, cu cei care conduc Consiliile Judeţene“, a spus Cătălin Cherecheş. 
 

Unul dintre cei mai cunoscuţi senatori maramureşeni, Ciprian Rogojan s-a prezentat la vot alături de echipa sa şi a îndemnat lumea să iasă la vot. „Sunt convins că am votat cu echipa cea mai bună şi îmi doresc ca toţi viitorii europarlamentari să aibă gânduri bune. Din punctul meu de vedere, cei care nu votează nu contează. Aş vrea ca românii să pună mult mai mult preţ pe aceste alegeri, sunt mult mai importante decât alegerile parlamentare naţionale. În primul rând vreau să văd ce nume vor ieşi. Mă aştept să se lupte pentru securitatea României şi aş dori foarte mult să facă un proiect prin care să facă toată populaţia României să înţeleagă exact de ce trebuie să meargă la alegerile europarlamentare şi la fiecare alegeri“, a punctat Ciprian Rogojan. 


UPDATE: 12.45: Prima reclamaţie din acest tur de scrutin a venit din localitatea Suciu de Sus, unde se pare că primarul localităţii încă mai face campanie electorală. Potrivit unor informaţii venite de la faţa localului, edilul ar fi stat în faţa secţiei de votare şi le spunea alegătorilor ce şi cu cine să voteze. 

Incidentul a fost deja raportat către Biroul Electoral Judeţean, care au transmis reclamaţia către Biroul Electoral Local pentru soluţionare. „S-a preluat această sesizare şi s-a rezolvat deja. Reprezentanţii unui partid politic au spus că la o secţie primarul discuta cu alegătorii. Nu s-a confirmat această informaşie, dar oricum acolo un poliţist asigură paza în acest moment. Se mai arăta de asemenea că ar fi fost şi nişte afişe electorale lipite în apropierea secţiei, dar aceste aspecte trebuie soluţionate de preşedintele biroului secţiei de votare“, a spus Vasile Fiţigău, preşedintele BEJ Maramureş.

UPDATE 11.45 Potrivit primelor date, judeţul Maramureş se află în coada clasamentului în ceea ce priveşte numărul celor care au ieşit până în acest moment la vot. Reprezentanţii Biroului Electoral Central (BEC) au anunţat că în Maramureş prezenţa la urne este de 3,09%.

Maramureşenii nu s-au înghesuit la secţiile de votare. Potrivit primului raport comunicat de către reprezentanţii Biroului Electoral Judeţean, Maramureşul este judeţul cu cea mai scăzută prezenţă la vot. 


Conform comunicatului Biroului electoral Central privind participarea populaţiei la vot pentru alegerea membrilor din România în Parlamentul European din 25 mai 2014, până la ora 10.00 şi-au exprimat opţiunea , prin vot, în cadrul scrutinului electoral, 4,61% din numărul alegătorilor înscrişi în listele electorale; 4,30% în mediul urban respectiv 5,03% în mediul rural.


Sub media naţională se situează mai multe judeţe, însă Maramureşul estela coadă cu 3,09% din totalul alegătorilor. Urmează judeţul Timiş cu 3,52%, Sibiu - 3,45%, Iaşi – 3,69% şi Cluj cu 3,73%. În Maramureş datele au fost estimate pe un eşantion de 88 de secţii de votare din totalul de 432.




 

UPDATE 08.19: La ora 07.00 toate secţiile de votare din Maramureş s-au deschis. Maramureşenii sunt aşteptaţi la vot. 

Alegeri europarlamentare 2014, Maramureş.
Cei aproximativ 430.000 de maramureşeni care-şi pot exercita dreptul de vot sunt alteptaţi, din nou, la urne pentru a-şi alege următorii parlamentari europeni. La nivelul judeţului Maramureş, pregătirle au decurs fără probleme, materialele electorale necesare scrutinului fiind trimise în teritoriu încă de vineri dimineaţă. 

Cu această ocazie, au fost pregătite peste 472.077 de buletine de vot, care au ajuns în cele 432 de secţii unde se va desfăşura scrutinul. Au fost trimise de asemenea şi 418.369 de timbre autocolante şi 2.160 de ştampile de vot. 

Urnele se vor deschide încă de la primele ore ale dimineţii, iar reprezentantul Guvernului în teritoriu a făcut un ultim apel la maramureşeni să iasă la vot. 

Vă recomandăm şi:

De ce merg la vot la alegerile europarlamentare                 În condiţiile unei prezenţe la urne estimată la cel mult 30% dintre cetăţenii cu drept de vot, există voci care susţin boicotul la alegerile europarlamentare din 25 mai ca formă de sancţiune a clasei politice. Alţii susţin anularea votului ca instrument de presiune pentru reforma legilor electorale şi a partidelor politice. Am colectat aici o serie de păreri şi argumente ale celor care susţin participarea la alegerile europarlamentare.

Olandezii şi britanicii au dat startul alegerilor europarlamentare               Secţiile de votare pentru alegerile europene au fost deschise joi dimineaţa în Olanda, către ora locală 7.30 (8.30, ora României), lansând un scrutin la nivel european care va desemna 751 de deputaţi în Parlamentul European (PE), pentru un mandat de cinci ani, relatează AFP.

Românii şi Europarlamentarele 2014: cele mai ciudate momente dintr-o campanie „mioritică, lipsită de viziune”   Campania pentru europarlamentare 2014 din România nu a ieşit din tiparul campaniilor electorale anterioare, spun sociologii. Aceştia vorbesc despre o „campanie mioritică“, lipsită de viziune şi neinspirată din punct de vedere al comunicării, în care candidaţii au dovedit că nu au proiecte europene pentru România. O campanie din care nu au lipsit ciudăţeniile, din păcate „normale“ pentru ţara noastră.

Baia Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite