Peste 70 de maramureşeni, internaţi în Spitalul Sighetu Marmaţiei, nu pot vota la alegerile europarlamentare 2014

0
Publicat:
Ultima actualizare:
77 de pacienţi nu vor putea vota Foto: Adevărul
77 de pacienţi nu vor putea vota Foto: Adevărul

Situaţie inedită în Maramureş. În municipiul Sighetu Marmaţiei, 77 de maramureşeni nu-şi pot exercita dreptul la vot la alegerile europarlamentare 2014, deoarece nu au depus actele necesare prin care să demonstreze că nu se vor putea deplasa la secţia de votare. BEJ Maramureş a respins plângerea formulată de către un membru din secţia de votare.

Cel puţin 77 de persoane nu vor vota la alegerile europarlamentare 2014. Aceştia sunt internaţi la un spital din Maramureş, iar pentru că nu au depus toate actele necesare, cererea lor pentru urna mobilă a fost respinsă. Cel care a depus contestaţia a fost Aranyosi Miklos Ludovic, membru în secţia de votare nr. 91 Sighetu Marmaţiei.

Potrivit acestuia, se arată că cererile de deplasare a urnei mobile au fost parafate de secţia în care sunt internate persoanele respective, au fost depuse în termen legal, fără să se comunice soluţia, iar azi, 25.05.2014 a fost întocmit un proces verbal de respingere a cererilor.

BEJ Maramureş a respins contestaţia

În decizia Biroului Electoral Judeţean Maramureş se arată că  „pentru alegătorii netransportabili din motive de boală sau invaliditate, preşedintele biroului electoral al secţiei de votare poate aproba, la cererea scrisă a acestora, depusă cel mai târziu în preziua alegerilor, însoţită de copii ale unor acte medicale sau alte acte oficiale din care să rezulte că persoanele respective sunt netransportabile, ca o echipă formată din cel puţin 2 membri ai biroului electoral să se deplaseze cu o urnă specială şi cu materialul necesar votării - ştampilă cu menţiunea «VOTAT» şi buletine de vot - la locul unde se află alegătorul, pentru a se efectua votarea”.

De asemenea, „la alegerile pentru membrii din România în Parlamentul European din anul 2014, alegătorii netransportabili din cauză de boală sau invaliditate, care în ziua de referinţă sunt internaţi în spitale sau azile/cămine de bătrâni şi care nu au domiciliul în localitatea în care se află sediul acestora, vor înainta cererea de a vota prin intermediul urnei speciale, însoţită de acte medicale sau alte acte oficiale din care să rezulte că este netransportabil, cel mai târziu în preziua alegerilor, la cea mai apropiată secţie de votare de sediul spitalului”.

Astfel, reiese că pentru aprobarea deplasării urnei mobile trebuiesc îndeplinite două condiţii, respectiv pe de o parte formularea, cel mai târziu în preziua alegerilor, a unei cereri scrise, iar pe de altă parte, ataşarea unor acte medicale din care să reiasă că respectiva persoană nu este transportabilă.

„În cazul de faţă, astfel cum reiese din ansamblul cauzei, ataşat cererilor de deplasare a urnei mobile, nu au fost depuse în termenul legal, înscrisuri din care să reiasă că titularii cererilor nu sunt transportabili, sens în care soluţia de respingere apare ca întemeiată. Mai mult, adresa ulterioară, depusă tardiv azi, 25.05.2014, confirmă doar faptul că respectivele persoane sunt internate în spital, nu că ar fi netransportabile, or, astfel cum reiese şi din circulara BEC nr. 622/c din data de 07.05.2014, internarea în spital şi caracterul netransportabil al titularului cererii de deplasare a urnei mobile sunt două condiţii diferite şi cumulative“, mai arată reprezentanţii BEJ Maramureş.

În acest sens, nefiind îndeplinite condiţiile prevăzute de lege pentru deplasarea urnei mobile, se constată că soluţia adoptată de preşedinta biroului electoral al secţiei de votare nr. 91 Sighetu Marmaţiei este legală şi temeinică, motiv pentru care prezenta contestaţie a fost respinsa.

Europarlamentare 2014. Live text. Doar 14,52% dintre alegători s-au prezentat la vot

Maramureşenii care au ieşit la vot speră la locuri de muncă şi la pensii mai mar

Baia Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite