Divorţul online, ultima găselniţă a mediatorilor pentru a-i ajuta pe cei care muncesc în străinătate şi nu au timp să vină la proces

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Divorţul online este ultima găselniţă a mediatorilor care încearcă să ajute cuplurile ce au decis să pună capăt căsniciei, însă distanţa îi împiedică să se prezinte la notar ori la judecătorie. Medierea presupune discuţii cu cele două părţi, iar pentru aceasta tehnologia de comunicare le stă la dispoziţie. De aici şi până la o folosi în acest scop nu a mai fost decât un pas.

Dacă la un divorţ în faţa judecătorului părţile pot fi reprezentate de un avocat (nu e obligatoriu să fie prezente), nu acelaşi lucru se întâmplă la notar, unde ambii soţi trebuie să fie prezenţi, şi nu o dată, ci de două ori, atât la depunerea actelor, cât şi peste 30 de zile, la desfacerea căsătoriei. Prima din cele două variante este costisitoare şi durează luni de zile, iar pentru persoanele care muncesc în străinătate nu este confortabil. Cea de-a doua variantă, la notar, este mai puţin costisitoare, dar necesită prezenţa fizică, iar acest lucru este imposibil pentru această categorie de cetăţeni.

Un mediator din Baia Mare vine cu o soluţie pentru românii care muncesc în străinătate şi nu se pot prezenta la notar pentru desfacerea căsătorie. Acesta propune varianta divorţului online. Mai precis, părţile nu trebuie să fie de faţă, însă mediatorul nu ia decizii, el e obligat să pună, cumva, părţile faţă în faţă, astfel el foloseşte tehnologia de comunicare pe care o are la îndemână şi a transformat şedinţele de mediere în teleconferinţe. Totuşi, arată Aurelian Negrean, pentru semnarea actelor e nevoie de un reprezentant. ”Conform Codului de Procedură Civilă, când părţile nu se pot prezenta din motive întemeiate şi justificate, pot fi reprezentate prin procură autentică la notar de către o anumită persoană: fie un profesionist, de exemplu avocat, jurist, fie o rudă. Au nevoie doar de o împuternicire făcută la notar, iar prin mediere, acest lucru se poate face foarte uşor şi foarte simplu”, explică el.

Acesta mai arată că varianta divorţului online este alegerea tot mai multor români care sunt plecaţi în străinătate şi nu pot fi prezenţi la proces. Discuţiile, continuă el, se poartă cu ajutorul mijloacelor de comunicare moderne, respectiv skype, messenger, ori chiar telefonic, atunci când nu se poate altfel. ”În momentul în care s-a decis cu privire la încetarea căsătoriei, acordul de mediere intervine ca şi act principal în faţa judecătorului care, odată avându-l pe masa de lucru înregistrat în cadrul unui proces, nu are decât, după ce-i verifică legalitatea şi temeinicia, să emită o hotărâre de expedient, prin care să consfinţească înţelegerea părţilor, respectiv desfacerea căsătoriei”, mai explică mediatorul.

Aurelian Negreanu mediaza online persoanele care vor sa divorteze   Foto: Angela Sabau

image

Paşii ce trebuie făcuţi sunt, de asemenea, explicaţi pe înţelesul tuturor. Prima dată, părţile vor adresa mediatorului o solicitare şi vor furniza amănuntele necesare înţelegerii situaţiei de fapt. Apoi vor fi stabiliţi, prin intermediul teleconferinţei, de comun acord cu toate părţile implicate, termenii şi condiţiile desfacerii căsătoriei, după care părţile îşi vor desemna persoanele care să-i reprezinte în ţară la semnarea actelor.

”În funcţie de complexitatea fiecărui caz în parte mai pot fi necesare întocmirea unor documente menite să uşureze sau să anticipeze cerinţele judecătorului care va lua act de voinţa părţilor, respectiv aceea de a divorţa, prin consfinţirea Acordului de Mediere”, mai arată mediatorul.

Divorţ intercontinental

Fără a divulga identitatea persoanelor implicate, mediatorul face, totuşi, o dezvăluire menită să indice amploarea acestui fenomen. ”Pot să vă spun că eu, personal, în Baia Mare, am un divorţ intercontinental, adică între două continente, respectiv Europa şi America”, dezvăluie el.

Alte persoane care au ales această formulă de a pune capăt căsătoriei au spus că nu s-au aşteptat să rezolve totul atât de repede. ”Vă daţi seama, nu mai trebuie să ne deplasăm până în ţară, iar asta e un avantaj foarte mare”, a arătat un alt cuplu, sub protecţia anonimatului. De asemenea, ei au apreciat şi durata relativ scurtă a unui divorţ în această formulă, care nu trece de trei luni, dacă la mijloc sunt şi copii. ”Au fost foarte încântaţi de faptul că nu mai trebuie să vină în ţară, că pot rezolva într-un timp relativ scurt, o lună şi jumăte sau două, ori maxim trei, acolo unde sunt şi copii. La primărie, la ofiţerul de stare civilă se poate divorţa atunci când nu sunt copii, iar la notar se poate în orice situaţie, dar inconvenientul este că trebuie să fie prezente părţile şi la depunerea dosarului, dar şi după termenul de 30 de zile, la desfacerea căsătoriei. Ori, este foarte greu pentru cineva plecat în străinătate să vină de două ori în faţa notarului în termen de 30 de zile”, mai explică mediatorul. ”Pe de altă parte, inconvenientul cel mai mare al clienţilor este că au mers la notar, au plătit o taxă destul de mare, iar în imposibilitatea de a se prezenta din nou după 30 de zile, au pierdut şi banii, iar căsătoria nu a fost desfăcută, aşa că au renunţat”, completează el.

Procedura de divorţ la mediator nu este mai complicată decât în alte situaţii, iar mediatorul ştie tot ce e de făcut, după ce părţile au ajuns la un acord. ”După depunerea dosarului la judecătorie aşteptăm primul termen, părţile, prin reprezentanţii lor se înfăţişează şi, dacă nu se mai dispune anchetă socială sau nu mai apar alte cazuri cu care trebuie să dovedeşti lipsa părţilor,  se dispune desfacerea căsătoriei. Există şi un termen de 15 zile de cale de atac, privitoare la forma desfăşurării procesului. De obicei, eu sfătuiesc clienţii să renunţe la aceste 15 zile de atac, astfel că la primul termen să aibă hotărârea definitivă şi irevocabilă”.

În ultimii trei ani, de când se ocupă de aceste cazuri, Aurelian Negrean spune că a rezolvat aproape 30 de cazuri de divorţ.

În 2014, la Judecătoria Baia Mare s-au înregistrat 391 de divorţuri, din care 177 au fost cupluri fără copii. Alte 44 de situaţii au fost prin acordul părţilor. De asemenea, în aceeaşi perioadă, la Sighetu Marmaţiei au avut loc 181 de divorţuri, iar 65 au fost rezolvate prin acord.

Mai puteti citi:

Procurorii din Vaslui, de la moleşeală la radicalism: cer condamnări drastice pentru cei şapte violatori pe care i-au lăsat liberi în aprilie

Baia Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite