De ce este ciocolata neagră aliatul femeilor care suferă de sindromul premenstrual: explicaţia medicilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

De multe ori, comportamentul agresiv al unora dintre femei este pus pe seama sindromului premenstrual. Specialiştii explică ce legătură este între fluctuaţiile homonale ale femeilor şi stările psihice, dar şi în ce măsură ciocolata neagră poate fi de folos.

Nu e un mit faptul că fluctuaţiile estrogenului (hormon feminin) influenţează comportamentul femeilor prin faptul că ridică sau scade starea lor de bine. Estrogenul însă are, pe parcursul unui ciclu de 28 de zile, urcări şi scăderi bruşte, pe care femeile le resimt în măsură mai mică sau mai mare.

Medicul ginecolog Dorina Micle arată că estrogenul este responsabili de starea emoţională a femeii şi au capacitatea de a proteja nervii de leziuni, de a creşte nivelul de serotonină şi de a modifica producerea şi efectele endorfinelor. Dar cum determină stările de iritabilitate dinaintea menstruaţiei, explică tot ea. ”Pe la jumătatea ciclului (un ciclu însemnând 28 de zile), nivelul de estrogen creşte, ducând la eliberarea unui ovul, după care, dacă ovulul nu este fecundat, nivelul scade brusc. Această scădere bruscă duce, de regulă, la schimbări de dispoziţie la femei şi afectază cam 90 la sută dinte femei”, explică ea.

Iritabilitatea, mai arată medicul, vine atunci când ovarul nu mai secretă estrogen, pentru că mucoasa s-a îngroşat ca ovulul fecundat să se poată fixa acolo. Dacă, însă, nu a avut loc fecundaţia, mucoasa trebuie eliminată. ”Când nivelul de estrogen scade, creierul sesizează scăderea bruscă a acestui hormon şi percepe la fel ca şi lipsa unui drog, pentru că estrogenul este un hormon care are efect euforinzant”, mai spune medicul ginecolog.

Ciocolata neagră aliatul femeilor cu PMS

Şi consumul de ciocolată a constituit un motiv de glume pe seama femeilor cu sindrom premenstrual şi nici acest lucru nu este nejustificat. Multe femei constată în aceaastă perioadă o poftă acută de ciocolată şi asta are o explicaţie la fel de ştiinţifică. ”Pofta de ciocolată este explicată prin faptul că ciocolata determină secreţia creierului de endorfine. Deci pofta de ciocolată este pentru a compensa căderea estrogenului prin secreţie personală de hormoni de stare de bine”, explică ginecologul. Deci, mai arată ea, ciocolata, şi mai ales cea neagră, determină starea de bine şi secreţia proprie de endorfine. Şi din moment ce ne simţim rău din cauza scăderii estrogenului, concluzia este că încercăm să compensăm prin creşterea endorfinelor, care poate fi ajutată de consumul de ciocolată.

Mai puteţi citi:

Istvan Ludescher asigură interimatul la Primăria Baia Mare

Baia Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite