Colonul iritabil, afecţiunea „vieţii moderne“, afectează mii de tineri. Care sunt principalii factori declanşatori

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sindromul colonului iritabil este o afecţiune despre care auzim tot mai des vorbindu-se, şi asta pentru că modul de viaţă actual ”oferă” toate condiţiile pentru a o produce: sedentarism, stres, alimentaţie nesănătoasă sunt doar câteva şi cele mai frecvente cauze. Terapia cu plante este de mare ajutor, în paralel cu eliminarea cauzelor şi un tratament prescris de medic, atunci când se impune.

Colonul iritabil este o afecţiune benignă, care dereglează echlibrul dintre activitatea secretorie a mucoase şi  activitatea motorie a intestinului. ”Boala este declanşată atât de factori interni (toxici, virali, funcţionali), cât şi de psiho-emoţionali (stres, emoţii, insomnii, anxietate)”, arată biologul Maria Pop în cartea sa ”Terapia cu plante medicinale şi suplimente alimentare. Având în vedere că stresul este una din cele mai frecvente cauze ale unor afecţiuni, nu e de mirare că incidenţa acestei boli este într-o continuă creştere. Aceasta poate duce, în timp, la agravarea bolii, astfel că este obigatorie prezenţa la medic, încă de la primele simptome. Medicul va pune diagnositcul şi va stabili o schemă de tratament şi un regim alimentar.

Tratamentul însă poate fi completat prin fitoterapie care, spun specialiştii, poate fi de mare ajutor în reglarea funcţiilor. ”Boala se manifestă prin constipaţie sau diaree, dureri de cap, dureri de-a lungul colonului, arsuri, greţuri, insomnii, palpitaţii, transpiraţie excesivă. Se poate vindeca după eliminarea cauzei care a produs boala, mai ales după evacuaea gazelor şi a conţinutului intestinal”, explică Maria Pop, profesor biolog. Cifrele arată că sunt afectate de două ori ma multe femi decât bărbaţi.

Fitoterapeuţii spun că plantele sunt de mare ajutor în tratarea colonului iritabil. ”Se recomandă plante antiseptice, carminative, antispastice, sedative: tei, salcâm, mentă, roiniţă, coada-şoricelului, coada-racului. Aceste plante pot forma un amestec din care se face o infuzie din o lingură de plante la 200 ml de apă, se infuzează 10 minute şi se beau două-trei căni pe zi, îndulcite”, mai arată profesorul biolog.

Şi pentru că stresul este cel mai frecvent cauza acestei afecţiuni, tinctura de valeriană poate fi un remediu în acest caz. ”Câte 20 de picăuri, de trei ori pe zi”, completează biologul Maria Pop.

Ea însă arată că regimul de viaţă este foarte important în aceste afecţiuni şi recomandă mese regulate, zilnic, pentru stimularea evacuării colonului; fructele să fie servite coapte sau sub formă de sucuri; consumarea gelului de aloe înainte de mese, cu 30 de minute; evitarea crudităţilor bogate în celuloză brută (varza, castraveţi, ridichi, fasole uscată); evitarea laptelui, a alimentelor prea reci sau prea calde, eliminarea tutunului şi precauţie la cafea; eliminarea sendentarismului şi excluderea clismelor ori a laxativelor tari, care irită, mai arată biologul.

Precauţii în folosirea cruşinului, în cazul constipaţiei

În cazul constipaţiei, specialistul mai recomandă terapia cu plante care stimulează peristaltismul intestinal, plante emoliente: ”cruşinul, care se foloseşte după un an de la recoltare sau se stabilizează prin supunerea la o temperatură de 100 de grade, pentru a se transforma antranolii în antrachinone. Scoarţa proaspătă produce colici şi vomă. Cruşinul nu se utilizează mai mult de şapte zile”, mai expică ea.

De asemenea, mai recomandă volbura, care conţine glucorezine, inul, care conţine mucilagii, însă seminţele trebuie consumate întregi, penru că altfel sunt toxice, sau un decoct din cicoare şi lemn-dulce, lăsat 10 minute.

Mai puteţi citi:

Cărţile de colorat pentru adulţi, între „modă“ şi tratament. Ce spun psihologii despre terapia prin colorat

Baia Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite