Cărţile de colorat pentru adulţi, între „modă“ şi tratament. Ce spun psihologii despre terapia prin colorat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O preocupare mai puţin obişnuită printre adulţi câştigă tot mai mult teren şi e din ce în ce mai frecventă. Fie că e vorba despre o ”modă”, fie că e în scop terapeutic, cărţile de colorat pentru adulţi au beneficii clare, spun psihologii.

Încă nu e clar dacă e vorba doar de un ”moft”, dacă e ”trendy” să colorezi, ca adult, dar e un lucru cert că tot mai multe persoane adulte, atinse de stres sau nu, încearcă această meodă de relaxare. Psiholgii sunt de acord că această activitate are beneficii, atât asupra stării psihice, dar chiar şi asupra sănătăţii fizice.

De altfel, editurile au fost destul de receptive la această cerere, astfel că, cel puţin în varianta online, ofertele de cărţi de colorat pentru adulţi sunt foarte variate. Psihologul clinician Codruţa Couci confirmă faptul că activitatea de a colora este una benefică pentru adulţi şi explică şi de ce.

”Coloratul face creierul să se detaşeze de alte gânduri şi să se concentreze pe momentul prezent. Concentrarea asupra colorării imaginii favorizează înlocuirea gândurilor negative cu unele pozitive. Eşti «setat» să urmăreşti modelul, să alegi culorile, să nu depăşeşti forma. Aceste acţiuni ocupă zone din creier care, în felul acesta, blochează gândurile disfuncţionale provocate de anxietate şi odihnesc puţin amigdala (centrul emoţiilor din creier)”, explică psihologul clinician. Cu alte cuvinte, reduce stările de frică, fiind o terapie recomandată celor ce suferă de atacuri de panică ori anxietate.

De altfel, ea este un susţinător al acestei terapii şi, chiar dacă ştie că există şi un ”revers al medaliei”, psihologul Codruţa Couci crede că terapia prin colorat poate aduce o mulţime de beneficii. Există multe teorii pro şi contra acestei activităţi. Problema ar putea fi că se comercializează excesiv, iar adulţii de acum nu au avut şansa să crească în această abundenţă ultra diversificată pe care o găsim în prezent în librării, astfel nevoia de a le încerca pe toate creşte. Dar asta atinge oarecum întregul fenomen al consumerismului, din orice domeniu posibil. Totusi nu cred că vorbim neapărat de o cultură a infantilizării, pentru că nu e nimic greşit în a vrea să te simţi copil câteva minute pe săptămână. De ce să atribuim o conotaţie negativă unei îndeletniciri din copilărie, doar pentru că nu mai trăim acolo?”, spune ea.

De altfel, ea crede că trebuie să renunţăm la prejudecăţi atunci când vorbim despre cărţi de colorat pentru adulţi. ”E nedrept să hotărâm pentru altcineva ce e terapeutic sau nu. Coloratul în <adulthood> poate fi terapeutic atâta timp cât ne relaxează mintea. Cărţile de colorat  nu anulează adulţii ! Nu e deloc grav să vrei să te întorci puţin către copilul tău interior dorindu-ţi să vindeci ceva acolo”, explică ea. În plus, pentru păriţi, poate fi o ocazie excepţională de a interacţiona cu cel mic, de a-l ajuta să se deschidă în faţa părintelui. 

”Dacă eşti părinte şi-ţi doreşti să colorezi alături de cel mic, aş vrea să ştii că această activitate relaxantă nu doar că-ţi va deschide noi căi de comunicare cu copilul tau, ci îl va ajuta să-şi dezvolte gândirea vizuală şi creativitatea. E un fapt, cărţile de colorat nu mai sunt doar pentru copii! Vă încurajez să vă alegeţi o poveste, să vă deconectaţi şi să pictaţi cu emoţiile voastre”, mai spune psihoologul clinician Codruţa Couci.

Terapia prin cărţi de colorat pentru adulţi, mai arată specialiştii, au ca efect reducerea sării de anxetate, relaxarea psihică, ajută la o mai bună organizare, o mai bună acuitate vizuală, creşte capacitatea de concentrare, dar îmbunătăţeşe şi motricitatea, având în vedere că sunt folosite ambele emisfere ale creierului. Pentru că este o activitate care calmează, poate scădea chiar tensiunea arterială.

Marile unviersităţi care îşi selectează de pe acum studenţii pentru anul şcolar viitor folosesc această metodă pentru viitorii lor stundenţi. O tânără de 19 ani din Baia Mare povesteşte că, după ce a aplicat la mai multe universităţi din Marea Britanie şi a fost acceptată, una din ele i-a trimis în plic, pe lângă accept, un set de creioane colorate şi o carte de colorat, însoţite de un text în care explicau că sunt pentru situaţia în care stresul de a alege cea mai bună facultate este prea mare.

Mai puteţi citi:
 

Noi amănunte în ancheta privind crima de la Vişeu de Jos. Ipoteză: poliţistul ar fi fost ucis din cauza unei amenzi

Baia Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite