Astenia de primăvară şi legătura cu depresia. Sfaturile specialistului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Vremea frumoasă de afară aduce după sine şi cunoscuta stare de astenie. Astenia este o afecţiune care apare în general odată cu modificarea sezonului, când corpul nu reuşeşte să se adapteze la schimbări. Primul semn al asteniei este oboseala care se simte fără a depune vreun efort anume, afecţiunea fiind specifică femeilor cu vârsta între 30 şi 40 de ani sau la persoanele sensibile.

Astenia este o tulburare care se manifestă atât printr-o oboseală mentală, cât şi fizică, şi poate fi confundată cu depresia. Insomniile, tristeţea, oboseala, un apetit scăzut, durerile de cap, dar şi slăbiciunile musculare, epuizarea, ameţelile sau pierderea părului pot fi primele simptome ale unei persoane care suferă de astenie. 

„Nu trebuie să confundăm astenia cu depresia! Pentru a combate astenia trebuie să avem un regim bogat în vitamine şi minerale. Acestea le luăm din fructe şi legume. Trebuie să fim atenţi la alimente şi să le consumăm pe cele bogate în triptofan (ouă, ananas, lapte, nuci, legume, cereale integrale, portocale, struguri), în vitamina B (legume de sezon, urzici, tot ce e verde). Practicarea sportului reprezintă un rol esenţial în combaterea asteniei. De asemenea, este necesar să ne hidratăm corespunzător şi să ne odihnim minin 7 ore pe noapte, în acelaşi interval orar”, a spus psihologul psihoterapeut Cecilia Ardusătan.

Astenia nu este o boală, ci un semnal pe care corpul nostru îl trage atunci când are nevoie, după o iarnă lungă, de o schimbare în regimul alimentar. Dacă simptomele asteniei sunt ignorate, acestea cresc în intensitate şi poate evolua spre depresie. 

„Diferenţa dintre depresie şi astenie este că depresia se manifestă toată ziua, pe o perioadă de minimum două săptămâni. În acest caz, persoanele au o dispoziţie depresivă, senzaţie de gol interior, tristeţe, insomnii, lipsa plăcerii în desfăşurarea unei activităţi, stimă de sine diminuată, neîncredere, fără chef de viaţă. În cazul depresiei severe, omul devine incapabil să îşi mai desfăşoare activităţile sociale obişnuite. Depresia se tratează prin psihoterapie sau ajutor de specialitate, psihiatric”, a mai adăugat Cecilia Ardusătan.

Dacă ai astenie practică sport, hidratează-te corespunzător, vitaminizează-te şi odihneşte-te. Dacă ai depresie, adresează-te unui specialist.

Citeşte şi:

FOTO Povestea fondatoarei proiectului de studiere opţională a folclorului în şcoli

Soprana din Cluj care cântă pe cele mai importante scene din lume: „Politica, în forma ei actuală, e o minciună. Eu, dacă sunt cântăreaţă, nu pretind că pot picta“

Baia Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite