Apele unui râu din România s-au făcut roşii: explicaţia specialiştilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Râul Săsar, într-o zi obişnuită FOTO Wikipedia
Râul Săsar, într-o zi obişnuită FOTO Wikipedia

Imagini incredibile cu apele râului Săsar au apărut pe reţelele de socializare. Culoarea apei i-a făcut pe internauţi să se înfricoşeze şi să comenteze că cel mai probabil este vorba despre poluare.

UPDATE 10.50: Instituţia Prefectului Maramureş arată că fenomenul nu este unul izolat şi că astfel de evenimente au loc de câteva ori pe an. „Acest eveniment se înregistrează cu o frecvenţă de 3-5 ori pe an, în cele precedente nu s-a înregistrat impact asupra acva-faunei. Efectul vizual asupra apei râului Săsar a fost de colorare în nuanţe gălbui-ocru, care a fost în continuă estompare până s-a ajuns la culoarea naturală a râului, conform informaţiilor primite de la specialişti. Au fost prelevate probe de apă, din secţiunile caracteristice, rezultatele acestora evidenţiindu-se in buletinele de analiza”, arată repezentanţii Insituţiei Prefectului. Potrivit lor, evoluţa evenimentului pe râul Săsar a fost urmărită inclusiv în aval de confluenţa cu râul Lăpuş, unde nu a fost sesizate modificări ale apei şi nici efecte asupra acva-faunei.

Deversările au început în jurul orei 13.00, iar la ora 17.30, intensitatea culorii a scăzut la 40% din cea înregistrată la amiază. În plus, spun specialiştii, la revărsarea râului Săsar în Lăpuş, acea culoare roşie aproape că nu se mai putea observa.

Specialiştii vor monitoriza cursul de apă în continuare.

ŞTIREA INIŢIALĂ:

Râul Săsar, care străbate Baia Mare, s-a colorat peste noapte în roşu, aşa cum arată mai multe fotografii postate pe Facebook de diferiţi utilizatori. Oamenii au comentat că cel mai probabil este vorba despre poluare. Fotografiile au fost surprinse în cursul zilei de luni, 8 ianuarie 2018.

La puţin timp, însă, misterul a fost elucidat. Conform declaraţiilor făcute de Stelian Ivaşcu, directorul Sistemului de Gospodărire a Apelor Maramureş, pentru Radio Cluj, apele râului Săsar s-au colorat luni după-amiază cu mâl provenit cel mai probabil din prăbuşirea tavanului unei mine închise (mina Baia Sprie).

Tot Radio Cluj mai arată că fosta mină Baia Sprie a fost închisă în anul 2007 şi se afla în subordinea Companiei Remin Baia Mare. Conform aceleiaşi surse, râul Săsar a fost puternic poluat cu ape industriale rezultate din minerit şi metalurgie timp de peste 50 de ani, iar odată cu oprirea activităţilor industriale, apa râului şi ecosistemul au intrat într-o refacere lentă.

Revenirea raţelor sălbatice pe râul Săsar în urmă cu trei ani a fost interpretată de specialiştii în domeniul mediului ca un fenomen pozitiv, demonstrând că flora şi fauna râului se reactivează.

Aşa arătau apele Săsarului luni după-amiaza, spun internauţii FOTO Facebook Robert Cotos/ Lucian Mindruta

raul sasar foto robert cotos facebook
Baia Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite