În sfârşit, demarează lucrările. La Fărcaşa va fi construit primul depozit ecologic de deşeuri

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Autoritatile au participat la predarea amplasamentului  Foto: Consiliul Judetean
Autoritatile au participat la predarea amplasamentului  Foto: Consiliul Judetean

Terenul pe care va fi construit Depozitul Ecologic a fost predat azi către cei care se vor ocupa de lucrări. Problema construirii unui depozit ecologic trenează de ani buni, însă din cauza împotrivirii localnicilor, amplasamentele au fost schimbate de mai multe ori. Luni, la Fărcaşa, demarează lucrările.

Reprezentanţi ai constructorilor şi proiectanţilor, dar şi ai Consiliului Judeţean Maramureş şi ai primăriei Fărcaşa au fost prezenţi azi la Sârbi în locul unde urmează a fi construit Depozitul Ecologic – unul dintre cele mai importante obiective din cadrul proiectului „Sistem de Management Integrat al Deşeurilor în judeţul Maramureş”. Potrivit autorităţilor, lucrprile vor demara luni, 20 iulie 2015.

Contractul a fost semnat în 17 iunie, valoarea acestuia fiind de 51.827.864,71 lei la care se adaugă TVA de 12.438.687,53 lei iar durata este de 10 luni, cu o perioadă de notificare a defecţiunilor de 24 de luni. Suprafaţa aferentă construcţiei este de 20 de hectare, la care se mai adaugă 5 hectare pe care vor fi plantaţi arbori care să asigure perdeaua de protecţie. Urmează, de asemenea, realizarea reţelelor de apă şi de curent. Primarul comunei Fărcaşa, Ioan Stegeran a precizat că va oferi tot sprijinul pentru realizarea acestui proiect, afirmând că în prezent se lucrează la finalizarea drumului de acces spre depozit, drum destinat traficului greu. El a afirmat că realizarea proiectului va aduce beneficii pentru comună. Preşedintele Consiliului Judeţean Maramureş, Zamfir Ciceu a spus că, pentru implementarea acestui proiect, este necesară şi finalizarea lucrărilor adiacente. El a precizat, de asemenea, importanţa informării reale a publicului asupra acestui proiect care se circumscrie legislaţiei europene de mediu şi care nu este unul poluant. „Sperăm ca firmele constructoare să se încadreze în termenele din contract în aşa fel încât, la finele lunii mai 2016 lucrarea să fie finalizată.” – a adăugat Ciceu. 

Obiectivul poiectului, adoptarea legislaţiei europene în ce priveşte deşeurile

Proiectul are ca obiectiv să asigure conformitatea cu legislaţia UE privind depozitarea deşeurilor biodegradabile. Pentru aceasta va fi realizat un sistem de management al deşeurilor, dar şi reducerea numărului de depozite de deşeuri neconforme. Depozitul ecologic de la Fărcaşa – Sârbi este primul dintr-o serie de mai multe centre, ce urmează a fi construite în judeţ. Cel de la Fărcaşa va fi singurul care va deţine şi o staţie de sortare mecano-biologică, iar la Moisei va fi o staţie de transfer. La Târgu Lăpuş va fi construită Staţie de Transfer şi Centru de Colectare Deşeuri Voluminoase, iar la Şomcuta Mare, Baia Mare, Seini, Borşa şi Vişeu de sus vor fi construite Centre de Colectare Deşeuri Voluminoase. De asemenea, proiectul prevede închiderea a şase depozite urbane neconforme.

Mai puteti citi: 

Ochelarii viitorului, invenţia de milioane a unei echipe de IT-işti din Baia Mare: dispozitivul leagă instant toate colţurile lumii

Psoriazisul, boala misterioasă care cauzează probleme sociale mai grave decât cele medicale

Baia Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite