Unde este judecat fostul deputat băcăuan Viorel Hrebenciuc şi care sunt acuzaţiile care i se aduc

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Viorel Hrebenciuc, cel mai influent politician al Bacăului, de la Revoluţie până în prezent ,este trimis în judecată în trei dosare penale FOTO Mircea Merticariu
Viorel Hrebenciuc, cel mai influent politician al Bacăului, de la Revoluţie până în prezent ,este trimis în judecată în trei dosare penale FOTO Mircea Merticariu

Deputatul băcăuan Viorel Hrebenciuc, considerat cel mai influent politician al Bacăului în ultimile două decenii  şi jumătate, este inculpat în trei dosare penale, care se judecă la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie sau la alte instanţe din Capitală. Hrebenciuc este acuzat de fapte de corupţie în dosarul retrocedărilor de păduri din judeţul Bacău, de trafic de influenţă, în dosarul CNA  dar şi de mărturie mincinoasă.

Viorel Hrebenciuc (63 de ani), fost deputat al Partidului Social Democrat, ales în 2012 din partea Uniunii Social Liberale în colegiul 9 din judeţul Bacău, care a demisionat în urma scandalurilor de corupţie din 2014 este judecat în mai multe dosare, aflate pe rolul instanţelor din Bucureşti.


Deputatul băcăuan este judecat la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie în dosarul retrocedărilor ilegale de pădure. Viorel Hrebenciuc este acuzat că ar fi intervenit pentru retrocedarea ilegală a peste 43 de mii de hectare de pădure, în judeţul Bacău, în favoarea lui Paltin Sturdza, iar din această suprafaţă urma să primească 12 mii de hectare. Prejudiciul estimat de procurorii Anticorupţie, evaluat după valoarea pădurii, este de peste 300 de milioane de euro. În acest dosar sunt inculpate şi alte persoane publice precum Tudor Chiuariu, fost ministru al Justiţiei, profesorul universitar Ioan Adam, fost deputat PSD  dar şi Andrei Hrebenciuc, fiul deputatului băcăuan, lector universitar la ASE şi fost membru în CA la Societatea de Investiţii Financiare (SIF) Moldova.


Atât Viorel Hrebenciuc, cât şi fiul său, Andrei Hrebenciuc şi-au recunoscut în cele din urmă vina şi nu au contestat rechizitoriul procurorilor Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) de la Braşov. „Domnul Bengescu mi-a solicitat ajutorul pentru a interveni pe lângă funcţionarii din judeţul Bacău pentru a urgenta punerea în posesie. Mi-a propus să fiu parte în actul adiţional care urma să se semneze. Am fost de acord. (...) Am vrut să intru în actul adiţional cu nume propriu, dar având în faţă un posibil scandal mediatic, l-am rugat pe fiul meu să-mi dea o firmă. Fiul meu a fost extrem de reticent. Am insistat şi, din nefericire, Andrei a cedat. (...) Regret că l-am implicat pe fiul meu în această problemă”, se arată în declaraţia lui Viorel Hrebenciuc, citată de Digi Tv, în urmă cu un an. Şi Andrei Hrebenciuc şi-a recunoscut vina, ba mai mult, el a primit şi dreptul de a se întoarce la catedră, la ASE Bucureşti. „Îmi asum consecinţele faptelor mele şi nu vreau să fiu considerat o victimă a tatălui meu. Îmi asum consecinţele. Recunosc toate infracţiunile”, a precizat Andrei Hrebenciuc.


Deşi au recunoscut acuzaţiile ce li se aduc, atât Viorel Hrebenciuc, cât şi Andrei Hrebenciuc nu sunt judecaţi prin procedură simplificată.
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a dispus, pe 22 iunie, ca Viorel Hrebenciuc, dar şi alţi inculpaţi din dosar să fie judecaţi în afara oricărei măsuri de control preventiv. La ultimile termene, din septembrie, magistraţii de la Curtea Supremă au solicitat administrarea probatoriului şi cercetarea acestuia. În dosarul retrocedărilor, Viorel Hrebenciuc  are fixat termen pe 31 octombrie.
Viorel Hrebenciuc este inculpat pentru fapte de corupţie şi în dosarul acordării licenţei televiziunii Giga Tv a lui Gheorghe Ştefan, primarul municipiului Piatra Neamţ. În acest dosar au fost acuzaţi de fapte de corupţie Laura Georgescu, fostă şefa a Consiliului Naţional al Audiovizualului (CNA), Narcisa Iorga, membră CNA, primarul Gheorghe Ştefan, care controla Giga TV, care l-ar fi rugat pe Viorel Hrebenciuc să intervină la CNA pentru obţinerea licenţei postului Giga TV, care fusese retrasă la 17 septembrie 2013 dar şi Viorel Hrebenciuc, acuzat că s-ar fi implicat în convingerea unor funcţionari de la CNA, să revină asupra deciziei de suspendare a licenţei televiziunii din Piatra Neamţ.


Pe 19 octombrie 2015, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a trimis dosarul spre judecare la Tribunalul Bucureşti, loc în care au avut loc mai multe înfăţişări. La ultimile termene din această toamnă au avut loc mai multe amânări ale judecării dosarului pentru administrarea probatoriului. Deputatul băcăuan are următoarea înfăţişare pe 4 noiembrie.


Fostul deputat Hrebenciuc este trimis în judecată de procurorii de la Parchetul Judecătoriei de la Sectorul 1 din Bucureşti pentru mărturie mincinoasă, urmare a unei plângeri făcute de omul de afaceri Ioan Nicolae, care l-a reclamat pe Viorel Hrebenciuc de mărturie nesinceră în dosarul „Mită la PSD“, care face referire la finanţarea campaniei electorale a lui Mircea Geoană din 2009. Dosarul se află în camera preliminară, unde fostul deputat a depus o contestaţie, care se va judeca pe 11 noiembrie.

Ioan Nicolae


Cine este Viorel Hrebenciuc?


Viorel Hrebenciuc (63 de ani), născut în comuna Siminicea, judeţul Suceava, este absolvent al Academiei de Studii Economice, Facultatea de Cibernetică Economică şi Statistică din Bucureşti. De la 24 de ani a devenit director cu planificarea la IFL Bacău, apoi inspector la Statistică şi inspector responsabil pe partea economică la Consiliul Popular Bacău, până în 1989. Revoluţionar la balconul Prefecturii din Bacău pe 22 decembrie 1989, este pentru puţin timp primar al municipiului Bacău, apoi prefect până în 1992, secretar general al Guvernului până în 1996 dar şi deputat din 1992, până în 2014, când a demisionat, în urma acuzaţiilor procurorilor, din toate funcţiile publice.

Bacău



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite