Român găsit cu câteva grame de droguri, condamnat definitiv la 5 ani şi 10 luni de închisoare. Cum au motivat judecătorii sentinţa considerată exemplară

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un tânăr de 22 de ani din judeţul Neamţ a fost condamnat definitiv de Curtea de Apel Bacău, într-un dosar în care a fost acuzat că a adus droguri din Olanda, acolo unde locuia, pentru a le vinde în România. Instanţa i-a aplicat o pedeapsă exemplară pentru 9,79 grame cannabis; 18 comprimate MDMA; 15,67 grame Amfetamine cu Cafeină şi 6 doze LSD.

Mihai Mocanu (22 ani), originar din localitatea nemţeană Tazlău, a fost condamnat la 5 ani şi 10 luni închisoare, chiar dacă a fost judecat în baza acordului de recunoaştere, iar cantitatea de droguri reţinută a fost una redusă. 

Judecătorii Curţii de Apel Bacău, au arătat în motivarea sentinţei că, în ciuda circumstanţelor personale (inculpat aflat la prima încălcare a legii, colaborarea cu organele de anchetă, recunoaşterea şi regretarea faptelor), este necesară aplicarea unei pedepse aspre deoarece, în ultimii ani, în România consumul şi traficul de droguri a devenit un fenomen. 

Instanţa de control va constata că aspectele de ordin personal ce ar putea fi reţinute în favoarea inculpatului (cantitatea redusă de droguri introdusă în ţară şi oferită spre vânzare sau cu titlu gratuit, lipsa antecedentelor penale) pălesc în faţa faptului că în ultimii ani, în ţara noastră, s-a constatat o evoluţie alarmantă a traficului şi consumului de droguri, prin urmare societatea trebuie să ia o atitudine ferma faţă de cei care comercializează astfel de substanţe.

”Infracţiunile de trafic de droguri de risc şi droguri de mare risc şi introducerea în ţară a acestor substanţe pentru care a fost condamnat inculpatul prezintă o gravitate crescută faţă de amploarea deosebită a acestui fenomen infracţional, creşterea numărului de consumatori şi efectele acestui consum asupra sănătăţii publice, aceste infracţiuni având un impact social negativ având în vedere că afectează cu precădere populaţie de vârstă mai tânără, fiind astfel de natură să atragă în mod necondiţionat oprobiul public, dar şi un sentiment de nesiguranţă, gravitatea în concret a faptei inculpatului fiind însă diminuată de activitatea infracţională relativ redusă, desfăşurată efectiv de acest inculpat”, au motivat judecătorii Curţii de Apel condamnarea.

Tânărul de 22 de ani locuia din anul 2016 în Olanda, unde obişnuia să consume droguri. Ancheta procurorilor DIICOT a scos la iveală faptul că  pe 21 iunie 2018, Mocanu a intrat pe teritoriul României având asupra sa mai multe cantităţi de droguri de risc (cannabis), cât şi droguri de mare risc (amfetamine, ecstasy, LSD), drogurile fiind ascunse în bagajele acestuia. După intrarea în ţară, a contactat un amic şi i-a cerut să-i caute mai mulţi cumpărători pentru acele droguri, întrucât intenţiona să le comercializeze en gros şi la un preţ foarte mic.

A fost prins de poliţişti în trafic în timp ce se deplasa cu autoturismul de la Tazlău spre Piatra Neamţ, pentru a livra drogurile. În urma percheziţiei, în maşină şi asupra tânărului au fost găsite mai multe ţiple au mai fost găsite două ţiple care conţineau substanţe interzise. În urma expertizei, s-a constatat că tânărul deţinea o punguţă cu 9,79 grame cannabis; 18 comprimate MDMA; 15,67 grame Amfetamine cu Cafeină şi 6 doze LSD.  

Cum au motivat judecătorii pedepasa ”exemplară”

În faţa judecătorilor Curţii de Apel Bacău, Mocanu a solicitat reducerea pedepsei aplicate, arătând că ”regretă fapta şi că a recunoscut integral cele săvârşite”. Solicitarea sa a fost respinsă.

”Reducerea pedepsei nu şi-ar atinge scopul preventiv întrucât exemplaritatea pedepsei produce efecte atât asupra conduitei infractorului, contribuind la reeducarea sa, cât şi asupra altor persoane care, văzând constrângerea la care este supus acesta, sunt puse în situaţia de a reflecta asupra propriei lor comportări viitoare şi de a se abţine de la săvârşirea de astfel de infracţiuni. Fermitatea cu care o pedeapsă este aplicată şi pusă în executare, intensitatea şi generalitatea dezaprobării morale a faptei şi făptuitorului, condiţionează caracterul preventiv al pedepsei care, totdeauna, prin mărimea privaţiunii, trebuie să reflecte gravitatea infracţiunii şi gradul de vinovăţie a făptuitorului. Numai o pedeapsă justă şi proporţională este de natură să asigure atât exemplaritatea cât şi finalitatea acesteia, prevenţia specială şi generală”, a precizat instanţa de control judiciar în motivarea sentinţei. 

Bacău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite