Cutremurul de 5,6 grade pe scara Richter i-a lăsat pe băcăuani fără semnal la telefon şi internet. 321 de imobile din judeţul Bacău au risc seismic

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cutremurul produs sâmbătă seara, la ora 21,14, în zona seismică Vrancea, la o adâncime de aproximativ 40 de kilometri, a fost resimţit din plin şi de băcăuani. Chiar dacă nu au fost raportate pagube materiale, imediat după cutremur, locuitorii judeţului au rămas pentru câteva minute fără semnal la telefoanele mobile şi fără conexiune la internet.

Potrivit măsurătorilor, cutremurul de 5,6 grade pe scara Richer s-a propagat în 20 de secunde până în Bacău şi Oneşti.  „Cutremurul produs sâmbătă seara, în zona seismică Vrancea, s-a resimţit cu putere în judeţ, dar nu a produs victime omeneşti ori pagube materiale”, a declarat pentru AGERPRES operatorul de serviciu al Inspectoratului pentru Situaţii de urgenţă Bacău, Ion Cerbuţă. Imediat după producerea cutremurului, mai mulţi băcăuani au coborât în stradă, de teama unor replici sau a unui cutremur mai puternic. Cu toate acestea, nu au fost efectuate apeluri la serviciul de urgenţă 112. 

Şase blocuri din centrul municipiului Bacău se pot prăbuşi la primul cutremur

Potrivit experţilor, în judeţul Bacău 321 de blocuri sunt cu risc seismic. Cele mai multe dintre ele au fost afectate de cutremurele din 1977 si 1990. În municipiul Bacău, 126 de locuri sunt grav afectate şi sunt cu risc seismic, în Moineşti, trei blocuri, în Oneşti, 191 dar şi o clădire din comuna Răchitoasa.  Cele mai afectate blocuri din municipiul Bacău sunt blocurile 4,7,9,10,11,12 de pe strada Mărăşeşti, din centrul oraşului, 44 de blocuri sunt cu rism seismic de gradul 2, iar restul de 76 de imobile, cu risc seismic 3. Potrivit clasificărilor, la gradul 1 seismic este posibil  să se prăbuşească întregul imobil, la gradul 2, sunt posibile degradări importante ale structurii de rezistenţă, cu risc redus de colaps iar la gradul 3, sunt probabile afectarea elementelor nestructurale şi degradări minore ale structurii de rezistenţă. Până acum, la blocurile cu grad seismic major, s-au pus buline roşii, dar din lipsa fondurilor, acestea nu au fost consolidate.

Bacău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite