Grădiniţe electorale în comuna plină de septuagenari. Primar: „Noi nu ne luăm după natalitate, construim pentru viitor“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Grădiniţa din satul Găiceana ar putea avea clasele goale. Anul acesta s-a născut în sat un singur copil FOTO Mircea Merticariu
Grădiniţa din satul Găiceana ar putea avea clasele goale. Anul acesta s-a născut în sat un singur copil FOTO Mircea Merticariu

Primarul comunei băcăuane Găiceana insistă să inaugureze câte o grădiniţă nouă în fiecare an electoral, în ciuda faptului că de la începutul anului 2015 şi până în prezent s-au născut în localitate doar trei copii, iar natalitatea este un dezastru imposibil de reparat.

În comuna băcăuană Găiceana se construiesc grădiniţe cu frenezie, chiar dacă actualele spaţii destinate învăţământului sunt aproape goale, iar copiii învaţă laolaltă, din clase şi de vârste diferite. În pragul alegerilor locale din 2012 a fost inaugurată grădiniţa din satul component Arini, în valoare de 977.000 de lei, iar acum, în prag de noi alegeri electorale, este aproape gata grădiniţa din centrul comunei, în valoare de 449.000 de lei.

Sătenii afirmă că investiţia nu este justificată în niciun fel. În comună au loc multe înmormântări, iar botezurile sunt atât de rare, încât numele noilor născuţi este cunoscut de toată lumea. Localnicii sunt preponderent bătrâni, mulţi trecuţi de 70 de ani.

Aurel Mihalache, învăţător în satul Popeşti, din comuna Găiceana şi consilier local, confirmă faptul că natalitatea este extrem de scăzută, iar copii dintr-o clasă îi numeri pe degetele de la o mână. „Natalitatea este extrem de scăzută la noi în sat, dar şi la centru (n.r. - în satul Găiceana). Eu am câte doi copii la clasa I-a şi a II-a, trei copii la clasa a III-a şi patru copii la clasa a IV-a. Apoi, mai am şapte la clasa pregătitoare. Se învaţă simultan, cu toţi în clasă. Copiii asimilează cât de cât. Acestea sunt condiţiile. În afară de satul Arini, unde natalitatea e mai bună şi se pot forma clase distincte, în celelalte sate din comuna noastră - Huţu, Popeşti şi Găiceana, se învaţă simultan“, afirmă învăţătorul Mihalache.

Un singur copil născut în 2016

Deşi comuna Găiceana nu numără mai mult de 3.000 de suflete, are trei şcoli şi patru grădiniţe. În 2011 s-au alocat 977.000 de lei din bugetul comunei pentru construirea grădiniţei din Arini, cu două încăperi mari, iar clădirea a fost terminată chiar înainte de alegeri. Primarul Ştefănel Abdula (PSD) a repetat povestea recent. În noiembrie 2015, a fost scoasă la licitaţie construirea grădiniţei cu program normal, cu două săli de clasă, pentru care s-au pus la bătaie 449.000 de lei. Licitaţia a fost câştigată pe 11 februarie, de o firmă abonată la banii publici ai primăriilor PSD din Bacău şi Vrancea. „La noi în sat s-a născut un singur copil, nu ştiu cum se justifică construirea unui astfel de imobil. Sunt construcţii care se fac în anii electorali, iar contractele ajung, ca de obicei, la Titi Carabulea (Luxtrans SRL), care a primit cam toate contractele de la noi din comună“, a precizat Dan Florea.

Sătenii sunt nemulţumiţi de faptul că se aruncă bani pe construirea de grădiniţe, atâta timp cât numărul naşterilor este foarte redus. „În 2016 s-a născut un singur copil - Silvestru, anul trecut - doi. Avem mai multe înmormântări în comună, populaţia este îmbătrânită, iar primarul face ce vrea cu oamenii din comună“, s-a plâns şi Gabriel Pipoş.

„Copiii trebuie să aibă condiţii europene“

Învăţătorul Aurel Munteanu, care este şi consilier local, nu ştie detalii despre noua construcţie. „Grădiniţa o face Primăria Găiceana, ei sunt cu banii şi ştiu mai multe“, a mai spus dascălul băcăuan. Preotul Ioan Arsane, paroh la biserica din satul Găiceana, a confirmat că natalitatea foarte scăzută, dar a refuzat să facă vreun comentariu, pe motiv că nu are dezlegare de la Arhiepiscopia Romanului şi Bacăului.

Potrivit datelor statistice, judeţul Bacău a pierdut peste 90.000 de persoane din 2002 până în 2011, când a avut loc ultimul recensământ. Populaţia stabilă a judeţului este estimată la aproximativ 616.000 de persoane. Totodată, numărul deceselor este mult mai mare decât al naşterilor. Anual, numărul deceselor din judeţul Bacău este cuprins între 8.100 şi 8.600 de persoane, iar al naşterilor între 6.700 şi 7.300.

Primarul Ştefănel Abdula afirmă că se impunea construirea grădiniţei. Copiii preşcolari din sat ar învăţa în spaţii transformate şi modernizate, în care a funcţionat un atelier de lăcătuşerie. Edilul mai spune că unele şcoli din satele Huţu şi Popeşti se vor comasa, din cauza numărului mic de elevi.

Ştefănel Abdula
„Copiii trebuie să aibă condiţii europene, nu să meargă afară la grupul sanitar. Noi nu ne luăm după natalitate, grădiniţa se face pentru viitor“, a spus Ştefănel Abdula (foto dreapta), edilul din Găiceana.

Acesta a confirmat faptul că firma Luxtrans din Adjud, a omului de afaceri Titi Carabulea, a făcut multe lucrări în comună. „A făcut şi grădiniţa din Arini. El toate le câştigă pe SEAP“, a mai spus Abdula.

Firma care construieşte tot

Firma Luxtrans are mai multe lucrări în localităţile din judeţul Bacău, toate conduse de edili sociali democraţi. A făcut podul de peste râul Caşin (n.r. - în comuna cu acelaşi nume), un pod plutitor peste Siret, în comuna Tamaşi, a modernizat drumuri în Urecheşti etc. Secretul, spune omul de afaceri din Adjud, este seriozitatea. „În niciun caz nu am câştigat toate aceste licitaţii prin şpagă. Participăm la licitaţii şi facem lucrări de calitate“, afirmă patronul Titi Carabulea.

Bacău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite