FOTO VIDEO „Casa Sterian“ din Bacău, cumpărată de Arhiepiscopia Romanului şi Bacăului, va fi reparată cu 78.000 de euro, bani de la primărie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Arhiepiscopia Romanului şi Bacăului a achiziţionat o adevărată bijuterie arhitectonică, după ce Primăria a refuzat să-şi exercite dreptul de preempţiune şi să o cumpere. Cu toate acestea, municipalitatea a găsit bani pentru finanţarea gratuită a lucrărilor de reabilitare şi modernizare.

Casa Sterian, aflată pe strada Mihai Eminescu, numărul 10, din Bacău, a intrat, la sfârşitul lui 2013, în proprietatea Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului, după ce timp de mai multe decenii a fost lăsată în paragină.

Imobilul, de patrimoniu, construit în 1910, se remarcă printr-o arhitectură originală, cu turnuri şi alte detalii care dau aspectul unui castel medieval. „Arhitectul George Sterian a fost o mare personalitate în domeniu, iar casa este unică în felul ei în peisajul  băcăuan“, a apreciat  Victor Munteanu, specialist în cadrul Direcţiei judeţene pentru Cultură Bacău.


Preţul casei: 250.000 de euro


Primăria Bacău nu şi-a exercitat dreptul de preempţiune în 2013, când societatea care a deţinut casa în ultimii ani, Vanel Exim, şi-a exprimat intenţia de a o vinde, dar instituţia finanţează din acest an reabilitarea ei. Vila cu doua etaje şi subsol şi un teren de 609 metri pătraţi a fost cumpărată de Arhiepiscopie la preţul de 250.000 de euro, iar reparaţiile vor costa cel puţin 100.000 de euro, conform unor surse bisericeşti. „Lucrările vor fi susţinute financiar de Arhiepiscopia Romanului şi Bacăului, în parteneriat cu Primăria Municipiului Bacău. Totodată, Eparhia noastră aduce mulţumiri celor care o susţin în salvarea acestui monument istoric şi de arhitectură, între puţinele rămase care întregesc, definesc şi înfrumuseţează citadela băcăuană“, au afirmat reprezentanţii Arhiepiscopiei, într-un comunicat recent.
Primăria Bacău a acordat deja 350.000 de lei (aproximativ 78.000 de euro) pentru reabilitarea imobilului. „Fiind un imobil cu o valoare de patrimoniu inestimabilă, Primăria municipiului Bacău sprijină eforturile de reabilitare a Casei Sterian, în baza Legii 350/2005, cu suma de 350.000 de lei. Interesul comun este acela de a reda publicului acest imobil cu o unicitate aparte, incontestabilă“, a precizat Ionuţ Tomescu, purtătorul de cuvânt al Primăriei Bacău.


Reprezentanţii Arhiepiscopiei au anunţat deja oficial că imobilul, după ce va fi renovat, va fi sediul în care se vor coordona activităţile bisericeşti. Însă, surse din rândul preoţilor afirmă că, în perspectivă, casa va fi locuită de PS Ioachim Băcăuanul, care şi-a anunţat în mai multe ocazii intenţia mutării sediului Arhiepiscopiei de la Roman, la Bacău.


An de an, Primăria Bacău a crescut cuantumul finanţărilor nerambursabile date parohiilor din Bacău sau direct Arhiepiscopiei. Bisericile au primit în acest an, 2,5 milioane de lei, pentru înfumuseţarea aspectului, pentru pictură sau chiar pentru construirea unor noi lăcaşe de cult. Totodată, Arhiepiscopia a primit 385.000 de lei, pentru realizarea unei cărţi, care va conţine pozele şi descrierea biserilor din oraşul Bacău.


George Sterian (1860-1936) a fost unul dintre cei mai cunoscuţi arhitecţi români de la începutul secolului 20. În 1893, a fost ales deputat de Bacău, poziţie din care s-a ocupat chiar de situaţia muzeelor, a teatrelor şi a şcolilor de arte decorative. Imediat după terminarea Primului Război Mondial devine arhitect al Bacăului, funcţie pe care a deţine până în 1932. Tot George Sterian a realizat proiectele altor obiective de patrimoniu (Cazinoul şi Hotelul Sf Spiridon din Slănic Moldova, Biserica Cuţitul de Argint din Bucureşti, ş.a.), dar şi reabilitarea Teatrului Naţional din Bucureşti, a Bisericii Bucur sau a Bisericii Precista din Bacău. (Video Casa Sterian, min 10.45)

Bacău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite