UPDATE Edilul Bacăului şi alţi doi angajaţi ai Primăriei, trimişi în judecată de DNA

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Romeo Stavarache
Romeo Stavarache

Procurorii Anticorupţie i-au trimis în judecată pe Romeo Stavarache, primarul municipiului Bacău, dar şi pe Gheorghe Muntianu, fost şef al Serviciului de Administrare a Fondului Locativ şi Pîrcu Gavril - director executiv al Direcţiei Patrimoniu din cadrul Primăriei Bacău.

UPDATE 21.50 Primarul Bacăului, Romeo Stavarache, a reacţionat astăzi într-o conferinţă de presă faţă de decizia DNA de a-l trimite în judecată. Edilul a făcut mai multe afirmaţii, unele contradictorii. Stavarache spune că fapta pentru care este trimis în judecată nu este sancţionată de Codul Penal, ci de legea 78/2000, referitoare la faptele de corupţie.

Primarul cere DNA-ului să repare grabnic eroarea. „Fac precizarea că tentativa de abuz serviciu pentru care sunt acuzat nu se pedepseşte conform Codului Penal, dar se pedepseşte conform Legii 78/2000, care nu a fost modificată. Articolul din lege, în baza căruia am fost trimis în judecată, a devenit în mod evident neconstituţional şi voi ridica excepţia de neconstituţionalitate.

Consider o eroare decizia procurorilor şi cred că opinia publică românească, care mă cunoaşte de zece ani, de când sunt primar ştie că nu mi-am făcut decât datoria faţă de cetăţeni. Sunt convins că această eroare umană va fi grabnic reparată.

Totodată, precizez că nu este normal ca, în România anului 2014, să se producă asemenea greşeli, astfel încât opinia publică să fie induse în eroare de aspecte care nu au existat niciodată, iar familia mea să fie afectată“, a afirmat Romeo Stavarache. 

Totul a început în anul 2008 când Gheorghe Muntianu, angajat al Primăriei, a obţinut o locuinţă cadou din partea Serviciului pe care el însuşi îl conducea, chiar dacă nu îndeplinea nici pe departe criteriile de atribuire a unui astfel de apartament. 

El mai fusese proprietarul unei alte locuinţe, ba chiar era şeful Serviciului care avea drept de semnătură în atribuirea caselor pentru familiile nevoiaşe sau de tineri căsătoriţi. Aceasta, în condiţiile în care erau înscrise la acea dată 1.435 de cereri pentru locuinţe.

Totul s-a făcut cu girul primarului Romeo Stavarache şi a lui Pîrcu Gavril, care au aprobat pe şest cererea lui Munteanu, în condiţiile în care Comisia socială nu întocmise ordinea de prioritate a solicitanţilor de locuinţe şi nici nu era emisă vreo  hotărâre de Consiliu Local în acest sens.

Concret, este vorba despre un apartament cu două camere situat deasupra restaurantului Mioriţa din centrul Bacăului, care urma să intre în proprietatea lui Munteanu.

A fost întocmit contractul de vânzare cumpărare între Municipiul Bacău, reprezentat de primar şi Muntianu Gheorghe având ca obiect apartamentul vizat de Muntianu Gheorghe. Formalităţile de vânzare-cumpărare au fost însă oprite ca urmare a demarării cercetărilor în cauză. Începând cu data de 30.09.2012, Primăria municipiului Bacău a procedat la rezilierea contractului de închiriere nr. 220306/01.08.2008, se arată în comunicatul DNA.

În consecinţă, a fost întocmit contractul de vânzare cumpărare între Municipiul Bacău, reprezentat de primar şi Muntianu Gheorghe având ca obiect apartamentul vizat de Muntianu Gheorghe. Formalităţile de vânzare-cumpărare au fost însă oprite ca urmare a demarării cercetărilor în cauză. Începând cu data de 30.09.2012, Primăria municipiului Bacău a procedat la rezilierea contractului de închiriere nr. 220306/01.08.2008. Acesta din urmă nu a mai intrat în posesia apartamentului pe motiv că formalităţile de vânzare-cumpărare a apartamentului au fost oprite ca urmare a demarării cercetărilor din prezenta cauză. Începând cu data de 30.09.2012, Primăria municipiului Bacău a procedat la rezilierea contractului de închiriere a apartamentului".

Citeste mai mult: adev.ro/n3gizj

Cazul a făcut la acea vreme subiectul unei anchete de presă, în care au fost dezvăluite ilegalităţile comise de funcţionarii Primăriei.

“Apartamentul face parte din locuinţele aflate în fondul locativ de stat realizate înainte de 1989. În baza unei Hotărâri judecătoreşti, acest apartament a fost eliberat ca urmare a datoriilor de peste 100 de milioane de lei vechi acumulate de fostul chiriaş. Ulterior, locuinţa aflată într-o stare avansată de degradare – lucrările de reabilitare necesitând aproximativ 400 de milioane de lei vechi – şi debranşat de la toate utilităţile a fost atribuit cu contract de închiriere, în baza dosarului de locuinţă aprobat printr-o Hotărâre de Consiliu Local domnului Gheorghe Muntianu”, a declarat la acea vreme Ionuţ Tomescu, purtător de cuvânt al Primăriei Bacău, printr-o adresă oficială.

Deşi au trecut mai bine de cinci ani de când presa a relatat aceste ilegalităţi, ancheta procurorilor a fost finalizată abia după ce lui Manuel Humulescu i-a expirat mandatul la conducerea DNA Bacău.

Alte articole:

Romeo Stavarache, primarul Bacăului, a fost trimis în judecată de DNA pentru tentativă de abuz în serviciu

Cumnatul primarului Romeo Stavarache, condamnat la trei ani şi două luni de închisoare, pentru şantaj

Bacău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite