Cum a serbat un sirian din Bacău Ziua Naţională a României. O parte din familia lui, rămasă în Siria, trăieşte o adevărată dramă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sirianul Hamad Al Essa Talal respectă simbolurile şi tradiţiile României şi poartă în suflet drama familiei rămasă sub asediu în Homs FOTO Mircea Merticariu
Sirianul Hamad Al Essa Talal respectă simbolurile şi tradiţiile României şi poartă în suflet drama familiei rămasă sub asediu în Homs FOTO Mircea Merticariu

Sirianul Hamad Al-Essa Talal (50 de ani) trăieşte în România din 1983, când a venit să urmeze Facultatea de Medicină, în cadrul UMF Iaşi. S-a căsătorit în 1990 şi are doi copii. Unul din fraţii săi, care trăia în localitatea natală Homs, din Siria, a fost ucis în urmă cu un an de lunetiştii regimului dictatorial al lui Bashar al-Assad, iar părinţii săi sunt captivi şi acum în oraş.

Hamad Al-Essa Talal a organizat ieri o petrecere specială în restaurantul pe care-l deţine în municipiul Bacău, de Ziua Naţională a României. A pus câte un drapel la fiecare masă, şerveţelele în trei culori şi s-a îmbrăcat în costum popular. La microfon s-a cântat muzică populară dar şi folk, cea din urmă interpretată de Florin Ţuţuianu, artist care a frecventat înainte de 1989, Cenaclul Flacăra.

Sirianul Talal respectă sărbătorile româneşti, cultura, ştie la perfecţie limba şi crede că românii ar trebui să fie mai conservatori cu propriile valori. „Mi se pare normal să fac această petrecere cu simbolurile României, ţară în care trăiesc de la 18 ani şi m-am realizat. Eu recunosc Dragobetele şi nu Valentin Day, nu serbez Ziua Recunoştinţei sau Halloween“, ne-a spus Talal. Apropiat de lumea artistică, iubitor al muzicii clasice dar şi populare româneşti, a legat prietenii cu mai mulţi artişti cunoscuţi din România. „Sunt prieten bun cu Gheorghe Zamfir, de peste 10 ani, dar mă cunosc şi cu alţi cânăreţi, precum Ilie Micolov, Adrian Enache sau Mihai Constantinescu“, a mai afirmat sirianul.

Hamad Al –Essa Talal a urmat până în 1990 Facultatea de Medicină, specializarea Stomatologie, la Universitatea de Farmacie şi Medicină din Iaşi. S-a căsătorit cu o româncă. Provine dintr-o familie mixtă. Mama lui, Morifa, este creştină iar tatăl, Muhamad, musulman. După terminarea facultăţii şi-a dorit să-şi deschidă un cabinet, dar nu a putut, deoarece nu avea cetăţenie română. A făcut afaceri în construcţii, a avut o tipografie iar în ultimii ani a administrat un restaurant cu specific sirian, iar acum unul cu mâncare românească dar şi orientală. Marea lui dramă este acum situaţia de acasă, din Siria.

 „Fratele meu a fost ucis de lunetiştii lui Assad iar pe părinţi, dacă continuă războiul, nu cred că-i voi mai vedea vreodată“

FOTO (Morifa, Muhamad şi Sami, ucis de armatele lui Bashar al Assad)

Drama sirianului din Bacău care iubeşte România

Sirianul care trăieşte în Bacău nu a mai fost acasă, în Siria, din 2010, înainte de începerea războiului civil. A ţinut legătură cu familia telefonic sau prin internet. În urmă cu un an şi-a pierdut fratele mai mic, pe Sami, care avea 38 de ani. Cumplita veste a primit-o de la părinţi. „Fratele meu drag, Sami, a vrut să salveze un alt tânăr rănit şi a fost împuşcat pe 28 octombrie 2014, de lunetiştii lui Assad, deşi era neînarmat. Oraşul meu natal Homs, sau ce a mai rămas din el, este sub asediu. Părinţii mei şi fraţii mei stau  ca într-o puşcărie, toate drumurile şi intrările sunt controlate de lunetişti şi miliţiile lui Assad formate in mare parte din indivizi veniţi din Iran si din Liban (Hezbollah ) cu tancuri şi armament greu, ajutaţi din aer de avioanele lui Asad care bombardează zilnic,arunca butoaie de exploziv la întâmplare  şi de curând şi de aviaţia rusă“, afirmă Talal.

Situaţia critică din Orientul Mijlociu l-a determinat să-şi invite în România fratele din Liban. „I-am făcut invitaţie fratelui meu, care trăieşte în Liban, împreună cu familia lui, dar a fost refuzat de către Ambasada României. Nu ştiu când îmi voi mai vedea părinţii, care sunt captivi în Homs, dacă vor putea supravieţui bombardamentelor, dacă vor mai avea resurse“, a spus Talal.

Numărul morţilor din războiul civil din Siria nu este cunoscut. Hamad Al-Essa Talal crede că soarta poporului sirian se joacă acum. „Ceea ce se întâmplă acum în Siria este genocid, au murit peste 2 milioane de oameni, alte milioane au emigrat. Este un război pentru resurse, care convine tuturor.Toţi vând armament şi sunt cu ochii pe reursele de gaze din bazinul denumit „Leviatan“. Suntem la un punct de cotitură ca popor, dacă vom mai exista sau nu“, a mai spus sirianul Hamad Talal.  

Bacău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite