Cum ajung românii sclavii conaţionalilor peste hotare. Cazul oamenilor păcăliţi că vor munci la o fabrică de ciocolată din Anglia şi care au ajuns să fure

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un bărbat de 51 din judeţul Bacău a fost arestat în baza unui mandat european fiind acuzat de sclavagism pe teritoriul Marii Britanii. Mai mulţi români au fost păcăliţi de acesta că vor fi angajaţi la o fabrică de ciocolată, însă după ce au ajuns pe teritoriul englez au fost puşi să fure şi să cerşească.

Curtea Magistraţilor Nottingham din Marea Britanie a emis un mandat un mandat european de arestare pe numele lui Lupaşcu Cojocaru (51 ani), din Bacău, acuzat de sclavagism.

 Documentul a fost înaintat autorităţilor judiciare române, Curtea de Apel Bacău aprobând solicitarea şi dispunând punerea la dispoziţia autorităţilor engleze a băcăuanului, chiar dacă acesta nu a fost de acord cu extrădarea, invocând motive medicale şi faptul că acolo riscă detenţiunea pe viaţă, în timp ce în România infracţiunea de trafic de persoane se pedepseşte cu închisoarea de până la 10 ani.

Autorităţile din Nottingham îl acuză pe român de săvârşirea a patru infracţiuni de trafic de persoane, prevăzute de  Actul de sclavie 2015, fa pte comise în perioada 11 octombrie - 11 noiembrie 2017.

Concret, Lupaşcu Cojocaru este acuzat că a racolat mai multe persoane din judeţul Bacău, cărora le-a propus să lucreze într-o fabrică de ciocolată din Marea Britanie, cu program de lucru de 8 ore pe zi de unde să aibă un câştig bun. Într-o primă fază a reuşit să convingă trei persoane pe care le-a asigurat că le va cumpăra biletele de călătorie şi că le-a închiriat o locuinţă în Marea Britanie.

După ce au ajuns in Marea Britanie, cei trei români au fost lăsaţi în Birmingham, de unde au fost preluaţi de cei doi fii ai lui Lupaşcu Cojocaru. Au fost transportaţi în Nottigham şi cazaţi la locuinţa unuia dintre fiii lui Lupaşcu Cojocaru. 

Puşi să fure şi să cerşească

”Au stat la această adresă timp de trei săptămâni unde au dormit pe scaune într-o cameră de jos. Lupaşcu dormea în pat în aceeaşi cameră. Lor nu le era permis să se îndepărteze de casă , trebuiau să fie aproape de ferestre astfel încât Lupaşcu să îi vadă. Diona, soţia fiului, gătea pentru familia ei şi ei primeau resturile de mâncare. De multe ori nu erau resturi ş i ei căutau de mâncare p rin tomberoanele vecinilor. Ei întrebau de mâncare dar li se s punea că nu este şi erau sfătuiţi să se ducă să fure ceva de mâncare. Nu le era permis sa folosească baia sau duşul. Cărţile lor de identitate le fuseseră luate”, au precizat anchetatorii englezi în documentaţia înaintată omologilor din Românua

Ulterior, la aceeaşi adresă din Nottigham a mai fost adus un român. Şi acestuia, Lupaşcu Cojocaru i-a promis că îi asigură un loc de muncă şi transportul până în Marea Britanie. După sosirea celui de-al patrulea român, au fost mutaţi la o adresă diferită unde condiţiile erau sărăcăcioase, casa era infestată cu purici trebuiau să doarmă pe saltele care aveau gândaci. 

” Li s-a spus că nu aveau voie să plece sau să contacteze pe cineva de acasă. La data de 09.11.2017 au fost duşi la Centrul Legal Nottingham pentru asistentă pentru a putea aplica pentru numărul naţional de asigurare şi pentru un loc de muncă . Au fost înregistraţi la agenţie şi duşi la o fermă de inducţie Hammonds. V. S. a declarat că Lupaşcu i-a spus că trebuie să se ducă să fure pe ntru el. De asemenea i-a spus că el a fost adus pentru a pretinde prestaţii de invaliditate şi să ia banii.  Totodată i-a mai spus să se ducă să facă un împrumut pentru el şi de-abia atunci poate să plece acasă. În momentul în care a refuzat a fost atacat şi ameninţat cu un cuţit”, se menţionează în documentele ce au însoţit mandatul de arestare. 

Un alt român a declarat că a fost ameninţat şi bătut în repetate rânduri şi dacă nu făcea ce i se spunea, se va întoarce acasă mort. Cei patru români au relatat autoritpăţilor engleze că în momentul în care încercau să fugă erau prinşi şi aduşi înapoi, moment în care erau bătuţi şi scuipaţi.  Acelaşi ”tratament” îl primeau şi dacă refuzau să fure sau să cerşească.

Salvaţi după o operaţiune ca în filme

Într-un final, unul dintre cei patru români a reuşit să alerteze autorităţile engleze. La data de 10.11.2017 Poliţia din Nottinghamshire a fost sesizată telefonic că patru români sunt ţinuţi într-o casă, fiind ameninţaţi. Pentru a reuşi identificarea casei în care se aflau, poliţişii englezi le-a cerut românilor să improvizeze un steag alb, dintr-un material textil, pe care să îl atârne la fereastră. 

După intervenţia poliţiştilor, Lupaşcu Cojocaru a revenit în România, la Bacău. Atât el, cât şi alţi membri ai familiei au puşi sub acuzare de Curtea din Nottigham. Judecătorii din Bacău au admis solicitarea privind extrădarea şi au dispus arestarea provizorie a românului, până pe 3 august, el fiind predat autorităţilor britanice.

Infracţiunile pentru care s-a emis mandatul european de arestare au fost săvârşite pe teritoriul Marii Britanii şi fac parte dintre infracţiunile prev. de art.96 alin.1 din Legea nr. 302/2004, în sensul că ele constituie infracţiune şi potrivit legii române. Astfel, infracţiunile pentru care s-a emis mandatul european de arestare sunt prevăzute şi pedepsite şi de legislaţia din România, sub denumirea de trafic de persoane şi sunt pedepsite cu închisoarea de la 3 ani la 10 ani închisoare. În cauză nu există niciunul dintre motivele de refuz al executării mandatului european de arestare, se va dispune predarea persoanei solicitate autorităţilor judiciare britanice, sub condiţia ca, în cazul în care se va pronunţa o pedeapsă privativă de libertate, persoana predată să fie transferată în România”, se menţionează în hotărârea Curţii de Apel Bacău.

Bacău



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite