Românul care a supravieţuit seismului din Nepal pleacă să cucerească din nou Everestul. Ce vârfuri are în plan Zsolt Torok în 2016

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Alpinistul arădean Zsolt Torok, care a supravieţuit cutremurului din Nepal, are în plan în această vară cucerirea mai multor vârfuri. Împreună cu echipa cu care a urcat vârful Nanga Parbat, arădeanul va pleca pe 17 aprilie să escaladeze vârful Ama Dablam (6.856 de metri) din Himalaya.

Torok a fost ultimul alpinist român rămas în tabăra de bază de pe versantul sudic al muntelui Everest. 

După vârful Ama Dablam, arădeanul va pleca singur spre vârful Pumori, care se află în Regiunea Everest.
După această expediţie, Zsolt Torok va reveni în ţară, iar apoi va pleca în Alpii Francezi. Urmează o expediţie în Rusia, în Caucaz, apoi va continua accesiunea în Alpi, după care va reveni în ţară. În toamnă, se va întoarce în  Himalaya pentru cucerirea unui vârf din partea sudică, ceea ce va reprezenta o premieră în România. Înainte de toate astea însă, Torok va pleca în cantonament în Elveţia.

În anul 2014 am avut ghinion atât din cauza vremii, cât şi cu echipa, a fost şi cutremurul apoi şi am trecut prin atâtea şi a trebuit să renunţ la expediţie. De aceea acum îmi doresc să recuperez din pierderile profesionale”, afirmă Zsolt Torok.

Pentru toate aceste expediţii arădeanul are nevoie de 37.000 de euro şi a estimat, spune el, costurile minime. Zsolt Torok, cel care duce numele ţării pe cele mai înalte vârfuri ale lumii, nu este ajutat de către autorităţile din Arad sau de către oamenii de aici. El a primit până acum sponsorizări pentru prima expediţie de la firme din Suceava, Bucureşti, Ploieşti şi Buşteni.

„Doar sponsorizat pot să urmeaz astfel de expediţii. Costurile sunt foarte mari la echipamente. Din Arad nu am primit ajutor pentru expediţiile din acest an. Eu reprezint mereu oraşul şi ţara mea pe unde mă duc”, precizează Torok.

În urmă cu 25 de ani în urmă, Zsolt şi-a propus să învingă Fisura Albastră din Munţii Bucegi şi aşa a început totul. Pentru asta s-a antrenat patru ani, cu tehnică confecţionată manual, pe maşina de cusut a bunicii. La finalul celor patru ani a invins Fisura, piatra de încercare a oricărui alpinist român care se respectă. Iar după aceasta au urmat ţeluri tot mai înalte şi mai abrupt.

image

FOTO: arhivă personală

Una dintre realizările mari ale lui Zsolt a fost participarea la Expediţia Românească Nanga Parbat din 2013. Nici „Trilogia Alpilor” – cum îi place lui Zsolt să o numească şi care ne apropie de lumea walkiriilor wagneriene – nu a fost mai prejos: Eiger, Grand Juras şi Matterhorn. Trei vârfuri care impun respect oricărui alpinist. Mai ales dacă sunt escaladaţi pe versanţii nordici! Cine reuşeşte să escaladeze Eiger Nordwand, cu cei 1800 de metri de versant abrupt este bun. De mai adaugă la aceasta şi Grand Jurasul, cu „doar” 1200 de metri de perete vertical este foarte bun.

„Cea mai mare altitudine la care am urcat a fost de 8150 metri, pe Himalaya, Vârful Cho-Oyu, al şaselea cel mai înalt vârf din lume. Am participat la această experienţă cu o echipă românească – de fapt, toate ascensiunile importante din viaţa mea le-am făcut doar cu echipe româneşti. A fost împlinirea unui vis. Pentru că visul oricărui alpinist a fost şi rămâne Himalaya”, afirmă arădeanul. 

image

Cu unul dintre copiii localnicilor FOTO arhivă personală 

Despre expediţia din Himalaya acesta mai spune: „Prima experienţă pe Himalaya (Cho -Oyu) din 2006 a fost o revelaţie, dar şi o dezamăgire. Himalaya nu mai este cea fost odată. Nu mai este Himalaya anilor ’50, când Edmund Hillary înfigea primul steag pe Acoperişul Lumii. Acum este o paradă a modei şi o etalare a forţei. Cu foarte mult «comercial». In sufletul oricărui alpinist există dorinţa de a vedea măcar Himalaya. Acum acest lucru este posibil pentru oricine, aşa că Tibetul şi-a pierdut mult din strălucirea şi misterul de acum şase decenii. Cu toate acestea am decis să nu mă las luat de val şi să «atac» Himalaya ca un profesionist: cu ţeluri bine fixate şi cu hotârârea de a arăta lumii că şi un «alpinist de câmpie» poate ajunge din Lunca Mureşului pe unul dintre cei mai înalţi munţi din lume”.
 

Vă mai recomandămCutremur în Nepal: Zsolt Török, ultimul alpinist român rămas în tabăra de pe versantul sudic al Everestului, evacuat

Alpinistul Zsolt Torok, insultat de maghiari pe Facebook pentru că vrea să ducă steagul României pe Everest

Alpiniştii români care au plecat să cucerească vârful Nanga Parbat ar putea fi evacuaţi de pe munte din cauza teroriştilor

Arad



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite