Rindea, fier de călcat cu jar şi scaun de spălat haine cu maiul, atracţiile Centrul de Vizitare din Pădurea Ceala

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Clădirea Centrului de Vizitare
Clădirea Centrului de Vizitare

Centrul de Vizitare din Pădurea Ceala va găzdui permant un muzeu al tradiţilor. „Ajută-ne să creăm un spaţiu al culturii tradiţionale la Ceala!”, acesta este mesajul celor de la Parc pentru toţi cei care deţin obiecte tradiţionale pe care vor să le doneze şi care îşi doresc ca cei tineri să vadă cu ochii lor cu ce obiecte se lucra în urmă cu zeci şi chiar sute de ani.

Fiecare piesă va fi etichetată cu numele donatorului. Expoziţia conţine până acum obiecte precum brâu şi poale de pe Valea Mureşului, rindea (jilău), fier de călcat cu jar (piclăzău), scaun de spălat haine cu maiul, ciubăr mic (cart), albie de frământat pită, măsură de cucuruz (vică), roată de olar, cămaşă bărbătească şi furcă de fân.

„În acest moment avem deja expuse câteva produse autentice în holul mare de la intrarea în centru, iar dacă vom primi prea multe exponate vom reloca piesele în alte spaţii din cadrul centrului. Pe viitor ne dorim realizarea unui proiect prin care să promovăm comunităţile şi în alte forme, poate chiar meşterii să vină să-şi expună produse pe care să le şi comercializeze la Centrul de Vizitare”, a declarat Paul Hac, directorul Parcului Natural „Lunca Mureşului” Arad. Aşadar cei care au pe acasă piese vechi pot să le aducă şi să le expună.

centru ceala

Parcul Natural Lunca Muresului este situat în vestul României, în judeţele Arad şi Timiş, limitrof zonei fiind chiar oraşul Arad.  Parcul se întinde de la Arad până la graniţa maghiară, de-a lungul râului Mureş.

Centrul de vizitare Ceala

Parcul Natural Lunca Mureşului deţine un centru de vizitare şi doua puncte de informare turistică. Centrul de vizitare Ceala este situat la 4 km de municipiul Arad în interiorul ariei protejate, la extremitatea estica a acesteia. Cladirea a fost realizata în cadrul unui proiect Phare CBC şi a fost finalizată în anul 2006. Dispune de 13 camere pentru cazare, sala de conferinţe de 70 de locuri, bucătărie dotata complet, sala de mese de 35 de locuri, laborator cu 15 staţii de lucru şi sala de expoziţii, unde este amenajat şi muzeul.
 

Vă mai recomandăm: Ecoturism în Parcul Natural Lunca Mureşului

FOTO VIDEO Jurnal de vacanţă. Minunăţiile din Lunca Mureşului: păsări, reptile, plaje şi tuneluri din sălcii

Arad



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite