Mâncarea prăjită e mai gustoasă, dar e sănătoasă? Riscurile la care ne expunem dacă mâncăm multe alimente prăjite

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mâncărurile coapte sau fierte, mult mai sănătoase decât cele prăjite
Mâncărurile coapte sau fierte, mult mai sănătoase decât cele prăjite

Folosirea prăjitului pentru prepararea unor mâncăruri în locul fierberii sau coacerii are consecinţe asupra organismului nostru. De la simpla diferenţă de calorii conţinute de preparatul culinar, până la apariţia unor afecţiuni – toate îşi pun amprenta asupra sănătăţii.

Un cartof prăjit, spre exemplu, ar putea fi mai gustos decât unul fiert sau copt, însă diferenţele de gust nu reprezintă totul. 

"Este foarte important să evităm astfel de alimente pentru a înţelege mai bine acest fenomen nociv. Vă dau un exemplu simplu, cel mai frecvent aliment fript e cartoful. Acesta în ulei se impregnează cu peste 30 la sută. Dacă un cartof fiert sau copt conţine între 75-80 kcal pe gram, unul prăjit poate depăşi 400 kcal pe gram. În consecinţă nu ne «oferă» doar kilograme în plus, dar la pachet primim: hipertensiune arterială, diabet, boli cardiovasculare, accidente vasculare cerebrale, etc", spune medicul arădean Dan Merişca.

Acesta adaugă că uneori facem greşeala să confundăm alimentul cu modul de preparare. De exemplu, peştele pane, caşcavalul pane, etc , prin modul de preparare "prăjit" adaugă o sumedenie de calorii, astfel încât toată valoarea nutritivă sănătoasă este compromisă de excesele de grăsime.

Fie că vorbim despre mâncarea gătită acasă sau cea cumpărată în diferite locuri, situaţia este similară. "Fără a mai aminti de toate gheretele de pe stradă şi târguri unde ne oferă tot felul de alimente prăjite în acelaşi ulei de două săptămâni, în care alimentele nu doar îşi schimbă proprietăţile, gustul, culoarea, mirosul, dar devin uneori şi toxice. Aici nu mai vorbim de igienă, uneori precară. Întotdeauna există o alternativă la alimentele prăjite", mai spune medicul arădean.

În consecinţă, medicii nutriţionişti spun că cel mai bun lucru este să folosim pentru prepararea alimentelor fierberea sau coacerea, astfel încât toate proprietăţile nutritive să rămână acolo, fără a mai vorbi despre caloriile puţine şi garanţia asigurării sănătăţii, fără a ne expune riscurilor amintite.

Vă mai recomandăm:

Zece alimente care te scapă de depresie

Vrei să slăbeşti? Iată o listă cu cele mai indicate alimente!

Arad



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite