FOTO VIDEO Jurnal de vacanţă. Minunăţiile din Lunca Mureşului: păsări, reptile, plaje şi tuneluri din sălcii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Una dintre zonele frumoase ale judeţului Arad este Parcul Natural Lunca Mureşului, care este situat în vestul României. Parcul se întinde până în judeţul Timiş, iar unele trasee pot fi parcurse la pas. „Adevărul“ vă prezintă în cadrul campaniei „125 de locuri pentru care iubim România. Jurnal de vacanţă“ o zonă absolut încântătoare din ţara noastră.

Peisajul specific de luncă, având ca element principal Râul Mureş, cu cele 40 de insule din interiorul parcului, plajele de nisip şi tunelurile formate de sălciile care se apleacă asupra apei îţi fură privirea. 

Cele circa 200 de specii de păsări reprezentate de populaţii impresionante în zona ariei protejate pot fi urmărite din observatoare special construite. Accesul la observatorul pentru mamifere mari se face contra cost, putând fi folosit şi în condiţii de temperaturi foarte scăzute, datorită posibilităţii de a fi încălzit.

În luncă se găseşte o biodiversitate remarcabilă, începând cu păsările şi continuând cu mamifere, reptile, amfibieni, peşti şi insectele.

De asemenea, se pot vizita şi cele două mănăstiri foarte vechi din interiorul parcului, respectiv Mănăstirea Hodoş-Bodrog, cea mai veche aşezare monastică din ţara noastră, cu viaţă monahală neîntreruptă, având ca primă atestare documentară o diplomă dată de Regele Bela al III-lea în anul 1177 şi Mănăstirea Bezdin - una dintre puţinele mănăstiri ortodoxe sârbe din România care se mai păstrează, datând din anul 1539.

Mai există şi balta cu nuferi din Rezervaţia naturală Prundul Mare, singurul loc din judeţul Arad unde Nimphaea alba vegetează natural.Administraţia Parcului Natural Lunca Mureşului promovează  o serie de activităţi turistice cu un caracter ecologic, astfel încât  impactul asupra mediului să fie cât mai redus. 

O nouă oportunitate este adusă în faţa iubitorilor de natură, începând cu anul 2006, prin realizarea de către Administraţia Parcului Natural Lunca Mureşului a unui observator ornitologic la Balta Bezdin din cadrul Rezervaţiei Naturale Prundul Mare. Accesul fiind liber, orice persoană are posibilitatea de a urmări păsările care cuibăresc, vânează sau se hrănesc aici. Observatorul este amplasat în apropierea Mănăstirii Bezdin, pe un teren inundabil, un adevărat paradis pentru păsările de apă, mai cu seamă în perioada inundaţiilor. Pot fi urmărite păsări ca: stârcii cenuşii şi de noapte, egrete albe, lişiţe, raţe sălbatice, lăstuni, prigorii, găinuşe de baltă şi o multitudine de păsări răpitoare. Căprioarele, iepurii, vulpile, sau mistreţii nu sunt străine acestui loc şi vă pot oferi oricând o surpriză plăcută prin apariţia lor plină de viaţă.

Observatorul a fost denumit „Andras Libus” în memoria pasionatului ornitolog al Oraşului Pecica. Pe lângă importantul aport adus la inventarierea şi monitorizarea populaţilor speciilor din Lunca Mureşului, el este unul din promotorii ideii de protejare a acestei zone.

Balta Bezdin

Balta Bezdin este situată în inima Parcului Natural Lunca Mureşului, în porţiunea cea mai sălbatică a acestuia reprezentată de Rezervaţia Naturală Prundul Mare.

„Aflată printre sălcii, plopi, frasini şi stejari falnici, cea mai mare parte a bălţii este cotropită de stufăriş şi papură, oferind refugiu păsărilor şi târâtoarelor cărora le place umezeala locului. Cea mai spectaculoasă parte a bălţii este însă ascunsă privirilor trecătoare şi pentru a o surprinde trebuie ca întâi să urmăm o potecă ce ne poartă în desişul pădurii. 

Aici, într-un ochi de apă limpede, vizitat de cerbi, mistreţi şi alte lighioane ce sălăşluiesc în pădure, se scaldă vioi nufărul alb. Pe frunzele ca nişte platouri verzi-lucitoare, apar, ici şi acolo flori imaculate cu zeci e petale răsfirate ce ne minunează privirea. Pe frunze şi printre flori aleargă bizare, libelule multicolore şi se iţesc privirile curioase ale broaştelor. Nuferii albi ni se arată în toată această splendoare doar aici din întreg cuprinsul judeţului Arad, de la începutul verii în luna mai şi până spre sfârşitul acesteia în luna septembrie. 

Acest grăunte de paradis luxuriant este foarte fragil, ameninţat în permanenţă cu o existenţă efemeră şi de aceea are nevoie de aprecierea şi protecţia oferită de către noi toţi. Deşi luciul de apă al Bălţii Bezdin este extins pe o suprafaţă atât de mică, mai mică de o jumătate de hectar, prezenţa particulară a nufărului alb îi conferă o importanţă deosebită în sufletul tuturor celor care iubesc frumosul şi natura”, spun reprezentanţii Parcului Natural Lunca Mureşului.

Istoricul Parcului

Pentru instituirea regimului de arie protejată primi paşi au fost realizaţi în anii 1970 când au fost făcute unele studii ale zonei Prundul Mare de  către un grup de plin de entuziasm care cuprindea printre alţii pe Ioan Moldovan, Andras Libus şi Aurel Ardelean. Astfel în acei ani a fost declarată o suprafaţă de 91,2 hectare din Prundul Mare ca rezervaţie naturală, urmărind a se proteja populaţia de stârci cenuşi care cuibăreau acolo.

Apoi în anul 1988, 12.000 ha din această zonă a fost declarată ca Zonă de Importanţă Avifaunistică. Iniţiativa de protejare a fost continuată de reprezentanţi de la Agenţiile de Protecţia Mediului din Arad şi Timişoara şi apoi de Direcţia Silvică Arad şi a culminat în anul 2005 când prin hotărârea de guvern prin care a fost declarat Parcul Natural Lunca Mureşului.

Din anul 2006 aria protejată „Lunca Mureşului” este a patra zonă din România ce a fost desemnată pentru includerea în Lista Ramsar a Zonelor Umede de Importanţă Internaţională.

Din anul 2008 aceeaşi suprafaţă face parte şi din Reţeaua Natura 2000, fiind atât sit de importanţă comunitară (RO SCI 0108) pentru protejarea anumitor specii (30) şi habitate (12), cât şi arie de protecţie specială avifaunistică (RO SPA 0069) pentru protejarea a 41 de specii de păsări.

Un puternic imbold l-a constituit şi finanţarea obţinută de Regia Naţională a Pădurilor – Romsilva, respectiv Direcţia Silvică Arad de la comunitatea europeană prin programul PHARE de cooperare transfrontalieră. Prin derularea proiectului "Protejarea şi dezvoltarea luncii râului Mureş" s-a putut realiza infrastructura ariei protejate (un centru de vizitare, două puncte de informare turistică şi căi de acces). Din finanţarea proprie a Regiei Naţională a Pădurilor - Romsilva sau a Uniunii Europene au fost achiziţionate numeroase echipamente de cercetare şi monitorizare (620.000 euro) şi s-au desfăşurat numeroase activităţi de educaţie ecologică sau de promovare a ecoturismului. Din luna noiembrie 2005 aria protejată are şi o administraţie aflată în subordinea Regiei Naţionale a Pădurilor – Romsilva, alcătuită din 12 persoane şi care funcţionează cu un buget anual de cca. 150.000 euro.

În cadrul Parcului Natural Lunca Mureşului există patru zone de protecţie integrală Prundul Mare (717,9 ha), Pădurea Cenad (310,5 ha), Insula Mare Cenad (2,1 ha) şi Insulele Igriş (7,0 ha). Aceste zone sunt strict protejate, fiind interzise activităţile de exploatare a resurselor naturale.

Dacă ai fost în locuri inedite de lângă o destinaţie similară din România şi vrei să ne povesteşti din amintirile tale sau vrei să ne sfătuieşti ce să mai vedem în acest loc al României, ne poţi scrie pe bucuresti@adevarul.ro, în secţiunea de comentarii sau pe pagina noastră de Facebook,125 de locuri pentru care iubim România. Jurnal de vacanţă.

Recomandări pe aceeaşi temă:

Traseu de vacanţă pe două roţi, în Sălaj. Cum să-ţi încarci bateriile în miezul verii pe un tărâm fermecător

Lumea celui mai bătrân morar din Transilvania

FOTO VIDEO Staţiune de lux, cu terenuri de golf şi spa, într-un sat din Sălaj

FOTO VIDEO Castrul roman de la Buciumi, primul sit arheologic din ţară la care turiştii vor ajunge cu liftul

VIDEO FOTO Vacanţă de poveste în inima Făgăraşilor. Drumeţie la Bâlea Lac şi Cârţişoara, satul lui Badea Cârţan şi al gangsterului Ironim Budac

FOTO VIDEO Vacanţă în România.  „Litoralul Ardealului” – legenda Lacului fără fund şi a tinerei care s-ar fi sinucis din iubire şi se odihneşte în subsolul unei case

VIDEO Secretele bisericilor fortificate săseşti din Sibiu: legenda camerei împăcării de la Biertan şi a pârâului care nu îngheaţă niciodată, de la Cârţa

FOTO VIDEO Mănăstirile medievale UNESCO, bijuteriile de pe tărâmul de basm al Bucovinei

FOTO VIDEO Invincibila Cetate de Scaun reface atmosfera perioadei de glorie a Moldovei

FOTO VIDEO Vacanţă în România. Minunăţiile din adâncurile Salinei Cacica

FOTO VIDEO Munţii Rarău - Giumalău, ţinut de poveste. Legenda uriaşei comori de sub Pietrele Doamnei

Mănăstirea Voroneţ, „Capela Sixtină a Estului”, recomandată călătorilor de compania Austrian Airlines

FOTO Paradisul din Ţara Dornelor şi Munţii Călimani, locurile care-ţi taie răsuflarea

Arad



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite