FOTO VIDEO Dubaşii de la Curtea Regelui

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Celebrii Dubaşi de la Săvârşin colindă casele oamenilor înainte de Crăciun, de peste 100 de ani,pentru a aduce în gospodării taina Naşterii lui Iisus Hristos. Din 2011, în fiecare seară de 24 decembrie, Dubaşii se opresc şi la domeniul din Arad al Regelui Mihai.

Dubaşii de la Săvârşin împlinesc în fiecare an un obicei foarte vechi, deşi componenţa grupului se schimbă foarte des. O lege nescrisă a dubaşilor spune că doar tinerii neînsuraţi pot face parte din echipa acestor colindători. 

De exemplu, în acest an vor merge la colindat 24 de tineri. Cel mai tânăr dubaş are 11 ani, iar cel mai în vârstă, 28. „Am început colindatul în comunele şi oraşele din judeţul Arad. La Săvârşin vom începe să colindăm în ziua de Ajun, când vom ajunge şi la Familia Regală. Apoi începem colindatul pe la casele oamenilor. Pornim în ziua de Ajun pe la prânz. Tradiţia spune că ne adunăm la căpelul-şef acasă, el fiind cel care ne conduce. De acolo pornim spre biserică, iar următoarea oprire e la Domeniul Regal“, a declarat Marius Neamţu, care face parte din grupul dubaşilor din Săvârşin de 13 ani.

Colinde pentru Familia Regală

Regele Mihai şi familia Maiestăţii Sale îi primesc mereu cum se cuvine pe colindători. Dubaşii de la Săvârşin pregătesc un adevărat spectacol folcloric pentru această ocazie. De obicei, la Rege ei cântă trei colinde, unul dintre ele este „Sub cer roşu răsăritu“. Apoi urmează „Jocul Dubelor“, „Jocul Zorilor“, iar orchestra care îi însoţeşte cântă şi ceva de joc.

Dubaşii cântă şi alte colinde, majoritatea datând de peste o sută de ani. Este vorba despre colinde din zona Săvârşinului. „«Umblatul cu duba» este un obicei străvechi, regăsindu-se într-un areal bine definit din judeţele Arad, Timiş şi Hunedoara, un prilej de a aştepta cu bucurie marele praznic al Naşterii Mântuitorului nostru Iisus Hristos, de a se reuni membrii familiilor, rătăciţi pe te miri ce meleaguri ale lumii. Acest obicei se transmite şi acum de la o generaţie la alta cu emoţia transmiterii unui obiect de cult, a unui ritual sacru“, a declarat Ioan Vodicean, primarul comunei Săvârşin, care a făcut şi el parte din grupul dubaşilor de la Birchiş. 

Odată cu venirea postului Crăciunului, dubaşii încep repetiţiile. Cei noi învaţă bătaia „dubii“ şi colindele, iar cei vechi îşi caută un loc în formaţie, cât mai aproape de „căpei“. De anul trecut, dubaşii au schimbat un pic tradiţia şi nu mai colindă încontinuu 24 de ore, ci fac o pauză.

Primele colinde de Crăciun au fost rostite de îngeri“

Colinda, acel cântec magic ce ne aduce bucuria Sărbătorilor, are un mesaj spiritual, religios, care vorbeşte despre Naşterea pruncului Iisus Hristos.

„Primele colinde de Crăciun au fost rostite de îngerii care au vestit păstorilor din Betleem naşterea Mântuitorului. De aceea, colindatul începe în Ajunul Crăciunului. Colindele de Crăciun sunt un fel de învăţătură populară despre Naşterea Domnului. Se cântă de Prunc, de Maica Sa, de peşteră, de iesle, de Stea, de magi. Se pot face apoi urări în preajma Anului Nou, cum ar fi Sorcova şi Pluguşorul. Există însă şi colinde de Bobotează sau de Paşti“, explică părintele Eugen Tănăsescu, blogger al site-ului adevarul.ro.

Cu ce trebuie să răsplătim colindătorii, mai ales atunci când banii sunt drămuiţi, iar colindătorii - mulţi? „Cu dragoste mai întâi şi cu ce poate fiecare. Toată lumea se gândeşte la bani pentru că acesta este principalul defect al capitalismului: te face să cuantifici totul în bani. Adevăraţii colindători primesc, însă, de toate. Prin lumea satului se mai oferă colindătorilor produse alimentare: cârnaţi, vin, cozonaci, fructe. Cei mai tineri însă preferă banii, pentru că visează la tehnologie, care se procură cu bani“, spune preotul.

Cât despre răspunsul potrivit colindătorilor, părintele Tănăsescu recomandă: „Crăciun binecuvântat!“, „Naşterea Domnului cu folos sufletesc!“, „Mântuitorul se naşte!“. „În niciun caz nu spunem «Crăciun fericit». E un pleonasm! Cum pot fi altfel sărbătorile decât fericite? Eu, unul, colind aşa: «Crăciun binecuvântat, cu Hristos încununat, cu colinde presărat, în dragoste-mbelşugat!»“, arată preotul.  (Sînziana Ionescu)

Vă mai recomandăm: FOTO Obiceiuri străvechi, mâncare tradiţională şi colinde la Complexul Muzeal

FOTO Dobrogea obiceiurilor păgâne de Crăciun. Cum au supravieţuit colindele în zonele ocupate de Imperiul Otoman

Arad



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite