FOTO Carnea de porc poate fi cumpărată doar din pieţe şi magazine de profil

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Producătorii din pieţele arădene care comercializează poduse din carne de porc au început să umple vitrinele frigorifice cu produse. De asemenea, şi marile centre comerciale din Arad cu specific alimentar au început să se aprovizioneze cu carne pentru sărbătoarea Crăciunului.

Din astfel de locuri reprezentanţii Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Arad recomandă cumpărarea cărnii, mai ales că sunt puncte unde au loc verificări periodice. Carne de porc se poate cumpăra din toate pieţele agroalimentare din Arad, dar şi din magazinele de profil. 

„Produsele din carne de porc trebuie cumpărate doar din pieţe de la producători şi din magazinele de profil”, spun reprezentanţii Direcţia Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor.

De exempu, în Piaţa „Mihai Vireazul” pentru un kilogram de slănină cu os se plăteşte în jur de 17 lei pe kilogram, muşchiuleţu de porc se vinde cu 24,50 lei. Carnea tocată se vinde cu 17 lei kilogramul, iar ceafa de porc fără os cu aproximativ 24 de lei kilogramul.  Cei care doresc carne de porc în lucru trebuie să plătească pentru un kilogram preţul de 17 lei. 

image

Foto

image

Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Arad va prezenta luni, Instituţiei Prefectului, un amplu „Plan de măsuri pentru reducerea până la eliminare a riscurilor pentru sănătatea umană transmise prin alimente de origine animală şi non animală în perioada sărbătorilor de iarnă”.

Dr. Viorel Agud, directorul DSVSA Arad spune că: „În scopul prevenirii apariţiei toxiinfecţiilor alimentare în perioada sărbătorilor de iarnă, se vor întreprinde măsuri suplimentare în special asupra modului în care se produce, depozitează, transportă şi valorifică carnea de porc, precum şi alte produse sau alimente de origine animală şi nonanimală. La nivelul Direcţiilor Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor judeţene, al Circumscripţiilor Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor şi al Circumscripţiilor Sanitare Veterinare Zonale va fi asigurată permanenţa, va fi afişat programul de lucru, locaţiile de pe raza judeţului unde poate fi efectuat examenul pentru identificarea Trichinellei spp. din carnea de porc, precum şi numerele de telefon la care consumatorii pot sesiza orice aspect privind nerespectarea normelor sanitar veterinare”. 

Comercializarea porcilor din exploataţiile nonprofesionale (gospodăriile populaţiei) se va face numai în târguri de animale autorizate sanitar veterinar sau din gospodăria vânzătorului în gospodăria cumpărătorului.

 „În acestă situaţie mişcarea animalelor se va face numai însoţită de Formulare de mişcare (F2) a animalelor şi Certificate Sanitar Veterinare. Comercializarea porcilor în alte locuri şi prin alte mijloace decât cele menţionate se sancţionează cu amendă contraventională conform legislaţiei sanitare veterinare în vigoare”, subliniază şeful DSVSA Arad. 

Examinarea cărnii în vederea depistării infestaţiei cu Trichinella spiralis se va efectua la toate Circumscripţiile Sanitare Veterinare concesionate şi Circumscripţiile Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor din municipiul Arad şi din judeţ, cu condiţia ca deţinătorii animalelor supuse sacrificării să prezinte medicului veterinar următoarele: o probă care să fie reprezentativă,( cca.150 gr.) constituită din musculatura striată, (pilieri diafragmatici sau musculatura intercostală), crotalia animalului sacrificat.

Carnea rezultată în urma sacrificării animalelor în gospodărie va fi utilizată numai pentru consumul propriu, fiind interzisă comercializarea. 

„Reamintim că principala sursă de infestaţie a porcului cu parazitul Trichinella spiralis sunt şobolanii, motiv pentru care este necesară o deratizare periodică a gospodăriilor, în special acolo unde se cresc animale şi sunt depozitate produse agricole. La sediul fiecărui CSVSA în perioada 1 decembrie 2013 - 7 ianurie  2014 se va asigura permanenţa conform programului: Luni-Sâmbătă 08 – 18; Duminică 08 – 12. Totodată va fi afişat numele persoanei care asigură serviciul de permanenţă şi numărul de telefon la care cetăţenii pot sesiza orice aspect privind nerespectarea normelor sanitare veterinare.

Vă mai recomandăm: Reţeta de sezon: bărcuţe picante cu vinete şi carne de porc

Două puncte pentru analiza cărnii de porc deschise la Slatina

Arad



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite